Solutii pentru o casa mai calduroasa

In sezonul rece, majoritatea oamenilor se confrunta cu aceeasi problema. Si anume, cu facturi prea mari la furnizorii de caldura. Un sistem de incalzire mai eficient, ferestre si usi de calitate superioara sau o izolatie mai buna, sunt cateva dintre optiunile pe care oricine le are atunci cand se incepe proiectul de constructie si amenajare a locuintei. Insa, in cele mai multe dintre cazuri, izolatia termica lipseste ori este insuficienta, sistemul de incalzire nu este optim, iar usile si ferestrele sunt de o calitate slaba. Nicidecum potrivite pentru a avea o casa mai calduroasa.

Fiindca este o situatie care se repeta an de an, fara exceptie, iti oferim cateva solutii eficiente pentru pastrarea temperaturii in locuinta. Sunt mai putin costisitoare, ajuta la sporirea confortului termic si la reducerea cheltuielilor in sezonul rece.

Acopera suprafetele care pierd caldura

Peretii si pardoseala sunt principalele cauze prin care se pierde caldura din locuinta. Daca nu dispui de un sistem de incalzire bine structurat, atunci simti acest lucru pe propria piele. In acest sens, iti recomandam sa optezi pentru mai mult mobilier pe peretii exteriori si pentru covoare pentru pardoseala.

Sursa foto: pexels.com

Bineinteles, nu este recomandat sa pui covoare atunci cand ai sistemul de incalzire prin pardoseala. Nici sa montezi mobila in dreptul surselor de caldura.

Acopera peretii din spatele caloriferelor cu folie de aluminiu

Este o practica care ajuta la distribuirea eficienta a caldurii in locuinta. Caldura nu se mai emana prin perete, ci se difuzeaza prin camera. Desi nu arata foarte bine estetic, ajuta la mentinerea sub control a costului facturilor.

Utilizeaza rulouri de protectie la praguri si ferestre

Cu siguranta stii despre ce este vorba. Sunt acele suluri textile, de cele mai multe ori colorate sau cu imprimeuri, ce impiedica frigul sa patrunda in locuinta pe la usi si ferestre. Pot fi puse fara rusine la toate usile exterioare si la ferestre. Daca deranjeaza vizual, pot fi folosite strict pe timpul noptii.

Alege draperii si perdele scurte in sezonul rece

Bineinteles, este valabil doar atunci cand ai un sistem de incalzire clasic, cu calorifere sub ferestre. Draperiile si peredele lungi impiedica caldura degajata de calorifere sa patrunda in locuinta. Astfel, poti opta pentru doua seturi de perdele si draperii: unele scurte, pe care sa le folosesti in sezonul rece, iar altele lungi, pentru sezonul cald.

Alege draperii mai groase

Cu cat sunt mai groase draperiile, cu atat mai bine. Exista chiar draperii cu captuseala speaciala, care asigura o izolare termica mai buna in zona ferestrelor.

casa mai calduroasa
Sursa foto: pexels.com

Monteaza rulori exterioare la ferestre

Chiar daca nu se mai poarta, sunt eficiente pentru locuintele care nu pastreaza caldura atat de bine. Ferestrele pierd aproximativ 25% din caldura din locuinta. Avand rulori exterioare, pe care sa le cobori pe timp de noapte, se reducere pierderea de caldura. In plus, sporesc si gradul de siguranta al casei.

Aeriseste corespunzator pentru o casa mai calduroasa

Indiferent de anotimp, e esential pentru sanatate sa aerisesti fiecare camera din locuinta. Sursele de caldura emana un aer uscat, deloc benefic pentru sistemul respirator. Pentru a evita riscul de imbolnavire, trebuie sa aerisesti cel de trei ori in fiecare zi.

Aerisirea pe timp de iarna trebuie sa se faca de minim 2 ori pe zi, dimineata si seara. Se lasa geamul larg deschis, aproximativ 10 minute, timp in care se schimba total aerul si atmosfera din camere. In camerele folosite, acest proces trebuie sa aiba loc si seara sau chiar in timpul zilei.

Cu toate ca majoritatea oamenilor considera ca rabatarea ferestrelor este solutia optima pentru aerisirea incaperilor pe timp de iarna, aceasta actiune duce mai mult la pierderea caldurii, decat la aerisirea propriu-zisa.

Atentie la curentii de aer

Sunt unele zone din casa care permit curentilor reci de aer sa patrunda in interior: ventilatorul din baie, gurile de aerisire de la centrala termica, spatiile libere din pardoseala, sub usi, la ferestre, etc. Verifica in amanunt aceste zone, dupa care ia decizii pentru eliminarea problemelor.

Izoleaza locuinta si in interior pentru o casa mai calduroasa

Izolarea locuintei este cea mai buna alegere pentru pastrarea temperaturilor favorabile in toiul iernii. Chiar daca se practica mai mult izolarea exterioara, e bine de stiut ca izolarea peretilor din interior are un impact mai puternic asupra temperaturilor persistente din casa.

Prin urmare, atunci cand redecorezi peretii, ia in calcul si izolarea acestora cu polistiren. Desi este o cheltuiala in plus, se amortizeaza prin reducerea costurilor la facturile lunare odata cu trecerea timpului.

Alege sistemul de incalzire potrivit pentru o casa mai calduroasa

Se preteaza mai mult celor care sunt in faza de finalizare a constructiei sau cand se doreste o schimbare a sistemului de incalzire. Fiind disponibile mai multe tipuri de sisteme de incalzire, ia in considerare avantaje si dezavantajele pe termen lung a fiecaruia in parte. Mai ales daca iti doresti o casa mai calduroasa pe timp de iarna!

Tipuri de sisteme de incalzire pentru casa

  • Centrale termice pe gaz. Sunt o solutie eficienta pentru locuitorii din localitatile in care exista conducte de gaz. Inca, se afla printre cele mai econimice sisteme de incalzire centralizate. Termostatele si robinetii termostatici smart sunt eficienti pentru economisirea consumului de gaz.
  • Centrale termice pe lemn. Unde nu exista posibilitatea racordarii la gaz, centralele termice pe lemn pot fi o solutie. Produc o cantitate consistenta de caldura si sunt ecologice. Insa, cel mai dezavantajos aspect al centralelor pe lemn este faptul ca odata stins focul, nu mai emana caldura deloc. De altfel, se poate oprii doar odata cu epuizarea lemnului. Pe de alta parte, lemnul devine tot mai scump la vanzare si greu de procurat. Prin urmare, n-ar fi o solutie optima pe termen lung.
  • Centrale termice pe peleti. Functioneaza pe acelasi principiu precum centralele termice pe lemn, insa se alimenteaza cu peleti. Peletii se obtin prin presarea rumegusului. Au o putere calorica mai mare decat lemnul obisnuit si degaja o caldura mai mare. Prin urmare, sunt ideale pentru zonele in care iernile sunt lungi si foarte reci.
  • Seminee. Am spune ca se preteaza mai bine in casele de vacanta, unde se locuieste pe perioada scurta de timp. Desi degaja caldura si ofera o atmosfera „cozy”, necesita alimentare peste noapte. Chiar mai mult, e necesar sa fie aduse lemne in casa, ceea ce implica mai mult deranj. Centralele pe lemn si peleti se pot monta intr-o anexa, dar acest lucru nu este valabil si in cazul semineelor.
  • Centrale termice electrice. Sunt compacte, fiind potrivite in locuintele mici. Se monteaza usor si reprezinta o alternativa foarte buna in zonele unde nu exista conducte de gaz. Dar, nu sunt foarte economice.
  • Incalzirea in pardoseala. Este cel mai eficient sistem de incalzire si totodata cel mai elegant, ideal pentru casele amenajate modern. Ofera un confort termic sporit deoarece caldura este degajata uniform pe intreaga suprafata a locuintei. Citeste aici mai multe despre incalzirea prin pardoseala.
  • Panouri solare. Functioneaza pe baza de energie solara cu scopul de a produce alte resurse. Au devenit tot mai populare, insa sunt destul de costisitoare la achizitionare. Acesta fiind si singurul dezavantaj. Totodata, acest cost se amortizeza in scurt timp. In plus, sunt ecologice, ajuta la reducerea poluarii, au o durata extinsa de viata si se instaleaza foarte usor.
  • Panouri fotovoltaice. Acestea transforma caldura si energia solara in energie electrica. Sunt influentate in mod direct de temperatura, intensitatea radiatiilor si calitatea aerului. Acesti factori impacteaza cantitatea de electricitate generata. Sunt prietenoase cu mediul inconjurator si asigura o calitatea superioara a vietii pe termen lung. La fel ca in cazul panourilor solare, sunt costisitoare la achizitionare.
casa mai calduroasa
Sursa foto: pexels.com

In concluzie…

Fiecare isi doreste un camin calduros, in care sa se simta bine si confortabil zi de zi. Pentru a beneficia de o casa mai calduroasa pe timpul iernii, e important sa maximizezi confortul cu ajutorul acelor mici tructuri care ajuta la reducerea costurilor. De asemenea, trebuie avute in vedere toate optiunile disponibile cu privire la tipurile de sisteme de incalzire.

Cu toate ca panourile solare si fotovoltaice au costuri ridicate la cumparare, in timp devin mai eficiente din punct de vedere financiar. Pe de alta parte, gazul, lemnul si peletii au preturi in continua crestere. Singura modalitate de a avea o casa mai calduroasa in lunile geroase si facturi mai mici la furnizorii de caldura, este cu ajutorul instalatiei de incalzire potrivita si cu ajutorul unei izolatii coresunzatoare.

Citeste mai multe articole despre acest subiect:

How to Keep a House Warm in Winter

10 Ways to Keep Your House Warm (and Save Money) this Winter

How to Keep Your House Warm this Winter – Insulate Against the Cold and Block Chilly Drafts

Types of Heating Systems




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *