Stilul industrial poate parea un pic rece pentru unii, insa incorporeaza elemente ale stilului scandinav, ceea ce il face mai confortabil si mai usor de abordat in locuintele noastre. Este inspirat din zona fabricilor industriale si imbratiseaza elemente arhitecturale aparte, cum ar fi prezenta tevilor in decor, paleta de culori rece si neutra sau finisajele de caramida ale peretilor.
Desi sunt privite ca un stil recent de amenajare, interioarele in stil industrial isi au radacinile din Revolutia Industriala. Anul 1760 a marcat inceputul productiei in masa in Europa urbana si in Statele Unite. Fabricile au fost inceputul arhitecturii industriale, care au avut in prim plan ferestrele mari, peretii din caramida expusa, betonul, otelul si alte elemente reprezentative acestui stil.
In loc sa ascunda frumusetea neatinsa a cladirilor industriale, arhitectii au transformat planurile de stil industrial intr-o tendinta in decoruile interioare.
In principiu, elementele structurale de baza ale fabricilor din materiale expuse si ferestre mari au devenit puncte cheie chiar si in amenajarile interioare. Mobilierul in stil industrial este, de obicei, rezistent la uzura si adesea obtinut din materiale reciclabile.
Caracteristici cheie ale stilului industrial
Cu toate ca aspectul industrial adopta un design rationalizat si cu mai putine accesorii, iata cateva caracterisitici ce definesc stilul si care pot fi surse de inspiratie pentru decorul interior:
- Paleta de culori neutra. Spatiile industriale folosesc spectrul de gri, negru, precum si tonurile neutre de maro. Sunt excluse imprimeurile, culorile calde sau combinatile care ofera efecte speciale.
- Lumina naturala. Decorul industrial prezinta de obicei ferestre mari, de cele mai multe ori cu rama neagra, care ofera luminozitate incaperilor.
- Evidentierea materialelor arhitecturale. Stilul industrial are de obicei planuri deschise si tavane inalte. In loc sa foloseasca tapet sau alte finisaje moderne, peretii au caramida vizibila, podelele din beton si tevile si conductele vizibile.
- Materialele reutilizate. O masuta de cafea, un raft de carti sau o masa de sufragerie reconditionate sunt cateva dintre elementele ce pot fi folosite pentru a obtine un decor industrial. Stilul industrial ofera posibilitatea de a reda obiectelor vechi din casa o noua insemnatate si o noua sansa la viata. De asemenea, este incurajata achizitia obiectelor din magazinele de antichitati.
- Becuri goale. Becurile agatate individuale sau in grup decorativ precum un candelabru sunt elemente comune ale decorului industrial. Cupolele mari de metal, lampile cu pandantiv sau cele de podea care lasa becut vizibil sunt, de asemenea, idei populare de design industrial.
- Liniile grafice. Acest stil adora liniile curate si grafice, in special cele create cu ajutorul metalelor negre.
- Prezenta textilelor naturale. Tesaturile naturale, precum inul, functioneaza foarte bine in acest mediu. Ofera accent si creeaza senzatia de spatiu confortabil.
Sugestii pentru amenajarea incaperilor in stil industrial
Sufragerie in stilul industrial
Pentru amenajarea livingului in stil industrial iti recomandam aplicarea unui model de tapet care imita caramida, iar pentru pardoseala poti alege cu incredere parchet sau placi ceramice ce imita lemnul sau betonul.
Piesele de mobilier trebuie sa fie cu linii simple, in culori neutre si fara ornamente. De obicei, sunt folosite piesele de mobilier cu rafturi, cu cadru din metal negru. Schema cromatica este bazata pe culori neutre, precum gri, maro sau negru.
Evita decoratiunile pentru ferestre si pe cale care se inglobeaza in alt stil si opteaza pentru corpuri de iluminat tip pandantiv, candelabru sau de pardoseala. De asemenea, foloseste textile naturale pentru a completa decorul.
Dormitor in stilul industrial
Pentru a obtine un decor industrial in dormitor alege un pat cu cadru metalic sau din lemn, mobilier tipic designului si decoratiuni monocrome. Evita culorile calde in favoarea celor neutre sau reci. De asemenea, renunta la imprimeuri sau la alte decoratiuni ce nu se incadreaza in peisaj.
Simplitatea sta la baza acestui stil, prin urmare, nu incarca peretii cu altceva decat tapet sau fotografii alb-negru.
Baie in stilul industrial
Pentru amenajarea baii in stil industrial, designerii aloca o atentie majora instalatiilor si obiectelor sanitare. Iata cateva sugestii pentru o baie in stil industrial:
- Conducte si tevi la vedere;
- Baterii si suporti cu finisaj negru;
- Obiecte sanitate non-conforme, si anume lavoare, toalete, bideuri cu finisaje neutre;
- Inlocuirea corpurilor de mobilier cu rafturi, iar masca de lavoar cu un blat simplu;
- Placi ceramice ce imita caramida si betonul.
Bucatarie in stil industrial
Bucutariile in stil industrial sufera cele mai mari modificari fata de bucatariile cu care ne-am obisnuit deja. Hai sa vedem de ce:
- Mobilierul standard este inlocuit cu mobilier fara usi sau cu geamuri de sticla;
- Mesele au cadru din metal, de cele mai multe ori negru, iar tapiteriile colorate ale scaunelor sunt inlocuite cu cele monocrome. De asemenea, semnalam prezenta scaunelor de bar;
- Lustra clasica este inlocuita cu pandantive de iluminat sau candelabre tip caracatita;
- Sunt prezente rafturile din metal sau suportii pentru tigai ori alte ustensile de lucru pentru bucatarie.
Mai multe sfaturi pentru a obtine cu succes un decor in stilul industrial in locuinta
- Incepe cu o paleta de culori neutra – unul dintre lucrurile pe care le vei observa in casele in stil industrial este ca nuantele indraznete sunt utilizate pentru detalii mici, in timp ce, in cea mai mare parte a spatiilor radiaza tonuri neutre. Stilul se bazeaza in principal pe combinatii de culori neutre pentru a crea un aspect armonios, curat si minimalist. Pentru o baie in stil industrial, caramizile expuse si placile ceramice albe reprezinta o combinatie esentiala, finisata cu elemente din sticla cu rame din metal negru.
- Opteaza pentru un plan deschis – casele in stil industrial sunt de obicei spatioase si functioneaza bine cu un design in plan deschis. Pentru a preveni ca spatiul sa para coplesitor de mare si greu de decorat, aranjeaza strategic mobilierul, in grupuri.
- Combina lemnul si metalul – cel mai simplu mod de a obtine efect in decorul industrial este cu ajutorul combinatiilor dintre diferitele tipuri de metal si lemn. Spre exemplu, in baie poti opta pentru un blat vintage din lemn sau pentru unul din beton si pentru o oglinda cu rama de otel.
- Asigura-te ca iluminatul este in tema – majoritatea corpurilor de iluminat dintr-un decor industrial sunt realizate din metal si constau in combinatiile de pandatinve si lampi. Lampile de podea multidirectionala pot functiona foarte bine intr-o sufragerie.
- Ia in considerare podelele din beton lustruit – desi podelele de lemn sunt un element de baza in stilul industrial, betonul lustruit este o optiune ultramoderna si ieftina in acelasi timp.
- Evidentiaza tevile expuse – conductele si tevile sunt o semnatura in decorul industrial. Cu toate ca majoritatea oamenilor tind sa le ascunda, decorul industrial nu ar mai fi la fel in lipsa lor.
- Include accesorii industriale in decor – decoreaza cu piese reconditionate, fotografii de epoca si elemente din piele cu aspect invechit. Dupa cum se poate observa, designul interior in stil industrial ia multe forme.
- Nu te sfii sa folosesti plante in decor – plantele si decoratiunile ce imita plantele pot fi folosite cu incredere pentru a completa decorul industrial. Se incadreaza foarte bine langa celelalte elemente naturale si aduc un pic de armonie in decor.
Concluzie
In ciuda simplitatii si a designului minimal, stilul industrial reuseste sa creeze o atmosfera indrazneata. Juxtapunerea dintre elementele moderne si cele reutilizabile alcatuiesc un decor de-a dreptul impresionant. Stilul reprezinta o abordare ecologica a designului interior, deoarece incurajeaza utilizarea materialelor reciclate sau reconditionate.
Stilul industrial poate fi adoptat in orice locuinta, indiferent de suprafata acesteia. Nu conteaza spatiul disponibil, cat accentul pus pe particularitatile stilului. Nu este greu de obtinut, insa restrictioneaza anumite obiceiuri. Daca celelelte stiluri iti ofera posibilitatea de a integra in decor culorile preferate, stilul industrial adopta numai nuantele neutre.
De asemenea, in abordarea acestui stil trebuie sa se renunte la jocurile de culori, la imprimeuri si la decoratiunile clasice. Accentele se pun pe ornamentele cu finisaj partial nefinisat, pe aspectul industrial al peretilor si pardoselei si pe structurile metalice.
Daca ai in plan sa abordezi acest stil in locuinta, nu trebuie decat sa stii cont, cel putin partial, de particularitatile stilului, si anume de respectarea schemei cromatice si de finisajele cu aspect industrial. Modificarile nu necesita o investitie prea mare, insa au impact puternic asupra decorului obtinut. Cu toate ca acest stil pare inabordabil pentru multe persoane, altii il considera non-conformist, dar de bun gust.
Daca nu esti o persoana adepta acestui stil, te invitam sa descoperi si alte modalitati de amenajare ale locuintei. Citeste articolele din blogul Homedecomag. Vei descoperi sfaturi si sugestii de la cei mai priceputi specialisti, dar si cele mai noi tendinte de amenajare.
Citeste mai multe despre stilul industrial si despre cum il poti adopta in propria locuinta aici:
Industrial Interior Design: 7 Characteristics of Industrial Style
Inspiring Industrial Style Defined and How to Get the Look
Industrial Interior Design: Everything You Need To Know
Home Interior Design Styles: What is Industrial Design?