Incalzirea prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala este cea mai eficienta incalzire a unei locuinte, totodata si cea mai eleganta solutie. Confortul termic creste si curentii de aer sunt redusi aproape complet, totodata instalatia este mai mult decat silentioasa functionand la temeperaturi mici si medii, caldura fiind imbunatatita in toata camera iar aspectul estetic nefiind afectat in vreun fel.

Caldura este impartita uniform in toata incaperea si ramane la un nivel constant intotdeauna. De asemenea daca va echipati acest sistem de incalzire cu termostat puteti regla temperatura, putandu-se alege temperatura dorita pentru fiecare zona in parte.

Incalzirea prin pardoseala se face cel mai des cu apa calda sau electric si poate fi utilizata in orice incapere fie ca sunt in renovare fie ca nu, acest tip de incalizire poate fi montata chiar si peste podeaua actuala.

Acest tip de incalzire nu este modern, in antichitate egiptenii foloseau sistemele de gaze calde produse in focare pentru a isi incalzi camerele trecandu-le pe dedesuptul pardoselii din piatra. Desigur, instalatiile moderne au aparut la inceputul anilor 1960 in tarile dezvoltate din vest.

Incaperile ce nu pot fi incalzite cu sisteme conventionale de calorifere si aeroterme precum balcoane, terase sau holuri sunt cele ce au nevoie de un sistem de incalzire prin pardoseala oferind o temperatura constanta.
incalzire prin pardoseala

Sistemul de incalzire prin pardoseala va elimina din strat condensul, igrasia si mucegaiul, temperatura calda pornind de la nivelul pardoselii si urcandu-se pana aproape de tavan nu lasa ca aerul rece sa fie patruns in camera pentru a se crea condens si picaturi de apa pe perete. De asemenea, si in baie este indicat un astfel de sistem pentru a reduce igrasia si condensul facut din cauza dusurilor.

Comparativ cu sistemele de incalzire conventionale ce folosesc energie electrica, incalzirea prin pardoseala consuma cu 20% mai multa enegie, insa randametul dat este cu mult superior acestor sisteme de radiatoare si aeroterme.

Ce parti componente are un sistem de incalzire prin pardoseala:

  • sistemul de alimentare si control (robinete, pompe, distribuitori senzori etc)
  • suprafata radianta (pardoseala pe care se amplaseaza tevile)
  • sursa de caldura

Sub pardoseala se creaza o izolatie perfecta pentru ca caldura sa fie dirijata in sus. Temperatura pe care o are suprafata pardoselii poate fi de 24 de grade celsius pentru birouri si dormitoare, pentru baie 28 grade celsius si alte coridoare. In general temperatura din incapere ajunge pana la maxim 18 grade Celsius.

Atunci cand instalati un sistem de incalzire prin pardoseala trebuie sa luati si izolarea termica dintre pereti si sapa. Se poate adauga la baza peretilor o mica centura din polistiren sau alte materiale similare cu o inaltime de 3 cm. Astfel, instaland un astfel de sistem pentru izoare veti scapa de aparatia condensului

Daca locuiti la parter sau in case fara subsol, sau cu subsol neincalzit va recomandam sa instalati folie de polietilena pentru a stopa vaporii ce se pot depune.

Video despre cum se executa o lucrare pentru instalarea unui sistem de incalzire prin pardoseala:




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *