Tipuri de vase de WC

Pentru prima data o toaleta cu cisterna mecanica a fost proiectata pentru Regina Angliei in 1596. Dar lipsa sistemelor de canalizare si a instalatiilor sanitare a impiedicat raspandirea dispozitivului. Inventatorii au revenit la dezvoltarea acestor dispozitive sanitare abia dupa un secol si jumatate, iar englezul T. Twyford l-a numit Unitas, un model compact modern, ceea ce insemna unitate. In prezent, exista multe tipuri de vase de WC, care se disting prin forma vasului, metoda de instalare (podea si agatat), tipul de proiectare a drenajului si imbunarea cu canalizarea. In plus, dispozitivele sunt produse din diverse materiale.

Forma vasului de WC

Forma vasului trebuie sa ofere confort, igiena si functionalitate. Si, desi exista mai multe tipuri geometrice de baza, diferiti producatori au diferente minore care sunt imperceptibile la prima vedere.

In functie de designul bolului, vasele de WC sunt:

Palnie

Avantajul designului este igiena ridicata, datorita localizarii palniei in centrul vasului, care asigura indepartarea imediata a produselor de defecare.

Belleville 

Designul vasului WC  este o platforma plata (raft) pentru acumularea de deseuri, care este curatata numai sub influenta unui jet de apa. Vasele WC de acest tip sunt considerate invechite si, desi impiedica stropirea, din cauza igienei scazute, acestea sunt rareori produse in prezent.

Viziera

Cea mai obisnuita forma. Modelul include o proeminenta speciala care impiedica formarea unei supratensiuni si un jet de apa asigura indepartarea fecalelor de pe peretii dispozitivului.

Pe langa parametrii operationali, forma vasului trebuie sa asigure o spalare amanuntita, prevenind formarea depunerilor si prevenind stropitoare. Acesti parametri sunt determinati prin simbioza designului vasului si a tipului de spalare.

Toalete cu flux direct si circular

Vasele WC, in functie de directia de curgere a apei, sunt cu flux de apa in cascada sau circulara (tip dus). Ambele modele au avantaje si dezavantaje.

Flux direct

Spalarea directa se realizeaza prin curgerea apei pe o parte a bolului. Acest design este durabil, dar nu ofera o spalare de inalta calitate a intregii suprafete. Avantajul sistemului este costul relativ scazut. Principalele dezavantaje, pe langa faptul ca nu acopera capacitatea completa a bolului, este prezenta zgomotului si stropirii.

Flux circular

Cand se organizeaza un sistem de spalare circulara, jeturile de apa sunt orientate in unghiuri diferite fata de suprafata interioara a bolului si se misca in diferite directii. Acest lucru permite procesarea pana la 95% din suprafata. In plus, designul ofera un zgomot redus.

In cazuri rare, producatorii proiecteaza o scurgere personalizata, care asigura umplerea initiala a bolului cu apa si apoi o coborare rapida. Aceasta metoda acopera complet spalarea perimetrului interior al vasului toaletei. Dezavantajele designului includ consumul excesiv de apa, care poate depasi 8 litri.

Materialul din care se face vasul WC

Primul vas de toaleta care a castigat recunoasterea contemporanilor si a primit o medalie de aur la expozitia din Londra din 1884 a fost facut din faianta si echipat cu un scaun din lemn. De atunci, gama de materiale utilizate pentru producerea acestui articol sanitar s-a extins considerabil.

Faianta

Toaletele din faianta au o rezistenta scazuta si o porozitate relativ mare, ceea ce complica curatarea si intretinerea dispozitivului. Utilizarea materialului in conditii moderne de productie este limitata, deoarece produsul este fragil si este supus formarii de cipuri si crapaturi. Tehnologiile dezvoltate, pot imbunatati aceste caracteristici, dar in comparatie cu alte materiale folosite la fabricarea vaselor de WC, faianta este semnificativ inferioara.

Portelan

Vasele WC din portelan au durabilitate, suprafata lor este usor de curatat si durabilitatea permite utilizarea nu numai in baile de acasa, ci si in institutiile publice. Pentru a reduce costurile, toaletele ceramice sunt utilizate pe scara larga, care, spre deosebire de portelan, au un grad mai scazut de glazura de suprafata, mai multa greutate si mai putina durabilitate.

Otel si fonta

Instalatiile metalice (cu exceptia aurului) se refera la tipul clasic si sunt instalate in toaletele publice. Produsele au o inalta rezistenta si sunt usor de curatat, dar au un pret relativ ridicat. Cele mai populare sunt vasele de toaleta din fonta, datorita greutatii lor mari si a rezistentei scazute a stratului de email la deteriorarea mecanica.

Piatra si sticla

Toalete din sticla, piatra artificiala sau naturala apartin produselor din categoria „moderne”. Aceste dispozitive sanitare se disting prin pretul lor ridicat si aspectul deosebit. Lipsa de tarie pentru bolurile de toaleta din sticla si piatra naturala este compensata prin utilizarea de inlocuitori artificiali.

Plastic

Tehnologiile moderne permit fabricarea toaletelor din acril armat. Aceste produse au un nivel ridicat de rezistenta, sunt usor de intretinut si nu au practic nicio structura poroasa, care este indicatorul maxim de igiena. 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *