Tigla ceramica sau tigla metalica? Avantaje si dezavantaje

Acoperisul este de departe cea mai importanta parte a unei locuinte. La fel de importante sunt si materialele din care acesta este alcatuit, tigla ceramica sau tigla metalica. Pe langa apararea impotriva capriciilor naturii, acoperisul asigura si om buna izolare termica.

Gama larga in care sunt fabricate, de la traditionala tigla ceramica si pana la cele mai moderne si complexe sisteme de invelitori, fac ca alegerea sa nu fie una usoara. Fiecare tip de invelitoare are avantajele si dezavantajele sale, noi fiind nevoiti sa decidem ce caracteristici trebuie sa intruneasca cea care se potriveste cel mai bine locuintei noastre. Esteticul oferit este un alt criteriu ce trebuie avut in vedere.tigla ceramica sau tigla metalica

Tigla ceramica – Avantaje si dezavantaje

Fabricata din argila amestecata cu apa, uscata la aer si arsa in foc, a rezistat pe piata invelitorilor si continua sa o faca datorita faptului ca poate fi folosit pentru orice fel de acoperis (nou sau refacut). Mediul inconjurator are o influenta redusa asupra lor, datorita rezistentei mecanice mari (poate suporta greutatea zapezii sau a ghetii), rezistentei la foc, inghet, acizi, baze, materiale alcaline si radiatii ultraviolete. Printre calitati mentionam si faptul ca nu are emisii poluante, asigura o aerisire buna, permite evacuarea vaporilor de apa si are o durata de viata de pana la 150 de ani.

Montarea acestui tip de tigla ceramica este realizata pe sipci orizontale, iar datorita greutatii ei (pana la 5 kg/bucata), capacitatea portanta a sarpantei trebuie sa fie mare. Un alt inconvenient este evacuarea deficitara a apei de ploaie si zapezii, datorita asperitatilor de pe suprafata materialului. Cu timpul, apar fisuri in material ce permit infiltrarea apei, accelerand astfel deteriorarea acoperisului. De aceea, trebuie supravegheate periodic, pentru a putea fi inlocuite la timp cele sparte. E bine sa stiti ca tiglele cu forme diferite nu sunt compatibile si nu pot fi combinate. Tocmai de aceea, va recomandam sa va pastrati un stoc de tigle pentru viitoarele reparatii.

Tigla metalica – Avantaje si dezavantaje

Acest tip de invelitoare este fabricat din otel zincat la cald si protejata pe ambele fete impotriva coroziunii cu un sistem multistrat care ajuta si la mentinerea in timp a culorii. Cateva dintre accesoriile necesare montarii invelitorii sunt: coamele profilate, pazia si garnitura de streasina, pazia fronton, coturile, garnitura de coama, parazapezile s.a.m.d. Daca doriti sa refaceti acoperisul vechi sau sa montati o invelitoare peste sarpanta unei case de vacanta ori cabane din lemn noi, veti descoperi ca aceasta varianta este utila si avantajoasa.

Rezistenta si greutatea mica fac din tigla metalica un concurent acerb in “lupta” pentru
cea mai buna invelitoare. Fiind usoara (aproximativ 4,5 kg/mp) si datorita unui sistem eficient de prindere, poate fi montata pe sarpante cu capacitati portante mai mici, in acest fel contribuind substantial la diminuarea costurilor cu structura de rezistenta. Fixarea este realizata cu suruburi autofiletante pe structura de sipci si contrasipci din lemn, rezultand o invelitoare cu un grad ridicat de etanseitate. Durata lor de viata poate depasi 50 de ani.
1 COMMENT
  • Tigla metalica md
    Răspunde

    Deoarece multi nu-si pot permite tigla ceramica, alegerea optima pentru ei ram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *