Stiluri si modele de amenajari interioare cu mobilier antic

Exista o multime de stiluri si modele de amenajari interioare pe care le putem obtine folosind mobilierul antic. Mobilierul antic se bucura de admiratia oricarui privitor, insa cu siguranta si pentru valoarea pe care o detine. Este placut sa admiri formele, aspectul, design-ul mobilierelor antice, stiind ca fiecare piesa are povestea ei, traita prin cine stie ce casa regala. Se stie ca antichitatile atrag mereu privirile si confera interioarelor o nota regala si o ambianta nobila.

Mobilierul se imparte in cateva categorii, in functie de vechime el poate fi vechi, vitange si antic. La fel si stilurile de amenajare interioara se diferentiaza datorita tipului de mobilier. Indiferent ca este vorba despre stilul Rococo, Chippendale, Federal sau Victorian, toate au in comun acelasi mobilier antic cu cateva accente diferite.

Stilul Rococo – Modele mobilier

Originea stilului se gaseste in Franta pre-revolutionara si este asociata in general Regelui Louis al XV-lea. Stilul Rococco ocoleste simetricitatea si adopta calea unei excentritati gratioase. Mobila Rococco este “jucausa”, cu piese ornamentate din plin si cu accente predominante aurii sau argintii.

Stilul Chippendale – Modele mobilier

Provine ca punct de pornire din munca si mana mesterului tamplar Thomas Chippendale, fiu de tamplar englez, fauritor de cabinete si dresoare din secolul VIII. Liniile sint gratioase, picioarele de mobila stil gheara cu bila caracteristice, tip cabriole si frontoane bogat decorate.

Stilul Federal – Modele mobilier

Cunoscut si ca stilul Imperiului American este caracterizat prin piese de mobilier cu insertii de lemn din esente diferite, linii drepte si constructia usoara. Duncan Phyfe, este considerat cel mai marcant exponent al acestui curent, introducand predominant motive tip lira si suporti cu picioare incrucisate in piesele de mobilier.

Stilul Victorian – Modele mobilier

Stilul Victorian preia si dezvolta elemente din Rococco si Federal, stabilind un stil ce devine o noua referinta. Scaunele victoriene au spatarele deschise, largi, rotunde si picioarele curbate. Influentele gotice se regasesc in ornamentarea masiva, grea, cu insertii de sculptura, fabricata din lemn masiv, cu nuante predominant inchise la culoare.

Aceste stiluri si modele de amenajari interioare folosind mobilierul antic nu reprezinta un castig doar pentru ochi si pentru ambianta in interiorul casei. Manufactura de o valoare extraordinara nu poate fi egalata de produsele fabricate industrial, ea devenind inestimabila odata cu trecerea timpului.
Materialele nobile si tipurile de lemn, precum ciresul sau nucul, dar si montajul sau sculpturile artistice urca valoarea unei piese de mobilier, iar trecerea timpului o face sa devina foarte scumpa. Pentru ca rezistenta si frumusetea sa nu paleasca in timp este nevoie ca mobilierul sa fie ingrijit, lemnul lacuit cu uleiuri potrivite, iar din cand in cand lustruit.Vezi si alte articole despre:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *