Stilul contemporan mai este numit si stilul modern, chiar daca uneori este un pic confuz, el are trasaturi si forme frumoase. O combinatie de stiluri de la abastracte si clasice creeaza stilul contemporan.
Uneori putem spune ca stilul contemporan a copiat cate ceva din fiecare stil, tocmai de asta s-a creat stilul acesta modern, dar cu influente din toate stilurile.
Stilul contemporan este considerat ca fiind un stil urban care se evidentieaza prin simplitate si functionalitate. Elementele cele mai importante din acest stil sunt: texturile, culorile, lumina si lemnul, accentul.
Culorile stilului contemporan
Se evidentiaza prin contraste, culorile stridente sunt combinate in general cu cu culorile neutre. Se folosesc contraste precum: perete rosu, canapea simpla alba, buline ori pete pe perete, buburuze, etc. Podea simpla sau covor negru.
Lemnul
In stilul contemporan cel mai indragit lemn este cel de artar sau de paltin, pentru ca, se declara a fi lemne de prestigiu.
Texturile
In general texturile sunt naturale din matase, bumbac, lana, catifea. Sunt fara imprimeuri florale ci doar imprimeuri abstracte.
Lumina
Corpurile de iluminat trebuie sa reprezinte adevarata arta moderna, cu finisaje metalice bine definite, cu contraste care sa scalde peretii de lumina, cu corpuri de iluminat in tavane false (gen spoturi).
Accente metalice
Metalul este foarte folosit in stilul contemporan. Accesoriile, ramele de tablouri, instalatiile artistice, sculpturile, sunt in general din materiale metalice. Cromul sau nichelul sunt printre cele mai folosite metale in designul interior.
Metalul pare a fi cel mai des sobru, insa, artificiile metalice in stilul contemporan sunt cu forme rotunjite si arhitectonice.
Decorurile
Se folosesc decoratiuni pe baza de pietre sau flori uscate, puse in boluri. Vaze pe baza de apa cu diverse decoratiuni abstracte. Ghivece cu arbusti precum palmieri sau lamai.
In ultima perioada din stilul contemporan au disparut obiectele mici, formele traditionale, imprimeurile florale si covoarele incarcate de modele nedefinite, culorile pastelate dar si tablourile asezate in grup. Simetria a disparut si ea cu desavarsire.
Astazi se prefera accesoriile pe baza de metal in principal, dar si pe baza de sticla, piatra sau lemn. Se folosesc obiecte decorative de dimensiuni mari, dar putine la numar. Stilul contemporan se mai bazeaza si pe imaginatie, astfel el nu depinde neaparat de trenduri ci de stilul pe care il adopta orice doritor.