In ultimii ani societatea s-a dezvoltat destul de mult, asteptarile si nevoile oamenilor au devenit mai mari, iar tehnologia nu putea tine pasul pe loc. Si pe langa telefoanele inteligente care ne fac zi de zi viata mai usoara, a fost inventat si conceptul de case inteligente, pe care il vom dezvolta in cele ce urmeaza.
Ce presupun casele inteligente?
Casele inteligente sau casele smart, cum mai sunt denumite pe piata, presupun oferirea unui confort suplimentar in propria locuinta.
Printre beneficiile incluse in acest sistem care iti fac viata mai usoara se numara:
– Controlarea temperaturii din casa indiferent de incaperea in care te afli;
– Posibilitatea de a porni aparatul de facut cafea inca din momentul in care te afli in pat;
– Posibilitatea de a programa usa sa se deschida in momentul in care senzorii depisteaza prezenta ta in apropierea acesteia.
Pe langa confortul oferit, sistemul caselor inteligente iti asigura si un nivel mult mai ridicat de siguranta. Spre exemplu, in cazul unui incendiu, nu numai ca este pornita alarma, dar exista si posibilitatea ca autoritatile sa fie anuntate automat de acest eveniment, iar usile sa se deschida pentru a le permite intrarea. De asemenea, in cazul in care uiti robinetul deschis, sistemul va detecta momentul in care chiuveta ori cada se vor umple si va opri automat apa.
Astfel de beneficii sunt diverse si de un real ajutor.
Google Home, un dispozitiv al caselor inteligente
Google Home reprezinta un gadget care are integrata inteligenta artificiala si prin care se realizeaza intr-un mod mai facil controlarea diferitelor produse si obiecte inteligente din locuinta. Sistemul Google Home poate fi controlat atat vocal, cat si prin intermediul unei aplicatii pe care o poti descarca pe telefonul mobil.
Acest gadget este reprezentat in sine sub forma unui corp cilindric. Partea superioara a dispozitivului porneste in momentul in care tu rostesti cuvintele „Ok, Google”, iar partea inferioara poate fi schimbata in functie de preferintele tale, fiind disponibila in mai multe culori.
Pe langa acest dispozitiv, sistemul presupune si montarea unui difuzor si a unor microfoane in diferite colturi ale casei, pentru ca acele comenzi vocale pe care tu le spui sa poata fi receptionate. Iar in cazul in care iti doresti un plus de intimitate, poti opri microfoanele prin simpla apasare a unui buton.
Practic, prin intermediul Google Home ai posibilitatea de a porni muzica sau schimba volumul, de a controla partea de iluminat a casei si prizele, de a da drumul la televizor si multe alte astfel de actiuni, care te asigur ca ti se vor parea foarte interesante.
In plus, in Google Home exista si o functie speciala care te pune la punct cu anumite evenimente. Aceasta se numeste „My Day” si iti ofera informatii despre agenda din ziua respectiva, despre vremea de afara sau despre starea traficului pana intr-un loc in care trebuie sa ajungi.
Iar o alta functie utila este Google Shopping. Prin intermediul acesteia poti sa rostesti lista de cumparaturi pe care o ai in gand, iar informatiile respective vor fi sincronizate prin functie si se vor transmite catre telefonul personal.
Google Home este un sistem complex, cu multe functionalitati care te vor ajuta sa iti gestionezi mai bine timpul, astfel incat sa poti sa te dedici mai mult lucrurilor cu adevarat importante.
Google Home si iluminatul inteligent
O casa inteligenta presupune si un sistem de iluminat asemanator, iar Google Home iti permite sa actionezi si sa controlezi lumina din locuinta din orice parte a incaperii in care te afli.
Daca avantajele dispozitivului Google Home au devenit deja clare, iata care sunt principalele atuuri ale implementarii unui sistem de iluminat smart.
– Ai posibilitatea de a temporiza iluminatul in casa. In cazul in care locuiesti singur si nu te simti confortabil in momentul in care te pui la somn si este prea intuneric in casa, poti seta lumina sa se stinga dupa un anumit timp. Iar pentru a nu iti crea un disconfort prea mare, aceasta poate fi reglata la ce intensitate iti doresti.
– Reglarea automata a luminii. In functie de perioada zilei, lumina artificiala se poate regla in mod automat. Astfel, dimineata si la mijlocul zilei aceasta va avea o intensitate redusa, iar pe masura ce afara se intuneca, senzorii vor detecta acest aspect si intensitatea acesteia va creste in mod automat.
– Economisesti energie. Iluminatul smart poate fi setat ca in cazul in care intr-o incapere nu este depistata nicio prezenta fizica mai mult de cateva minute, lumina sa se inchida automat. Iar acest avantaj, precum si cel al reglarii automate a intensitatii luminii, te vor ajuta sa economisesti bani la factura de energie. Astfel, investitia facuta initial pentru implementarea intregului sistem inteligent, se va amortiza cu usurinta in timp.
Cum se implementeaza un sistem de iluminat inteligent?
Implementarea iluminatului inteligent se realizeaza in mod usor in momentul in care iti construiesti o casa de la zero. Insa, in cazul in care vrei sa apelezi la acest sistem in locuinta actuala, care functioneaza pe baza unui sistem clasic de iluminat, trebuie sa tii cont de anumite aspecte.
In primul rand, este necesar sa regandesti intregul sistem de cabluri, prize si corpuri de iluminat ale casei. Apoi, trebuie sa te asiguri ca vei avea o retea wireless de foarte buna calitate pentru ca obiectele sa poata fi controlata cu usurinta de la distanta.
Pentru schimbarea si montarea acestor noi sisteme este recomandat sa apelezi la ajutorul unei persoane specializate si sa eviti sa te ocupi singur de intregul proces. In acest mod nu numai ca vei economisi bani, persoana respectiva stiind exact ce are de facut, in timp ce tu este posibil sa ai nevoie de mai multe incercari pentru a face un sistem functional, ci si timp si energie.
Dupa alegerea persoanei care sa realizeze tranzitia de la iluminatul clasic la iluminatul inteligent, nu trebuie decat sa achizitionezi sistemul propriu-zis.
Nu ezita sa treci la iluminatul inteligent si la crearea unei case smart. Fa-ti viata mai usoara si mai confortabila si bucura-te de modul in care tehnologia a evoluat.