Plante de interior usor de intretinut

Cu totii iubim aceste plante de interior, mai ales pentru aspectul lor si pentru efectele benefice pe care le au asupra noastra. Alegem plante de interior usor de intretinut atunci cand nu avem pre mult timp la dispozitie pentru ingrijirea lor si mai ales dac stam la apartament.

Va prezentem cateva plante de interior usor de intretinut + sfaturi utile despre acestea:

Plante de interior

Feriga – Nephrolepis Exaltata

Feriga stufoasa de la tropice este cultivata in gradinile noastre de peste 200 de ani. Cele aproximativ 30 de soiuri formeaza o familie proprie. Neprolepis exaltata este varietatea cea mai frecvent intalnita. Feriga indragita are multe soiuri decorative.

  • Forma

 

Feriga de un verde deschis face tufe dese, cu frunze lungi de pana la un metru, care atarna usor. Frunzulitele individuale pot fi in forma de secure, dar si rasucite, ondulate sau franjurate, in functie de soi

  • Loc

 

Feriga se simte cel mai bine intr-un loc cu aer umed, luminos pana la semiumbrit, fara soare direct. De asemenea, locul trebuie sa fie cald, iar temperatura nu trebuie sa scada sub 18 grade C nici macar iarna. Frunzele galbene indica temperaturi prea mici.

  • Ingrijire

 

Feriga creste intr-un pamant constant umed. Planta nu suporta umezeala. Cand aerul este uscat, feriga poate fi atatacata de paianjeni si isi pierde frunzele. De aceea planta trebuie stropita regulat. Daca locul este prea intunecat, feriga isi pierde frunzele. Vara se administreaza ingrasamant o data la 14 zile, iarna mult mai rar. Planta se uda cu apa dedurizata.

  • SFAT:

 

Baile luminoase sunt locurile favorabile, datorita aerului umed si caldurii.

Filodendron – Monstera Deliciosa

In zona de origine, padurile tropicale din America de Sud si Centrala, Monstera Deliciosa creste sub forma de liana, pe copaci, dezvoltand radacini aeriene lungi. In interior, planta robusta si longeviva creste aproape peste tot. Exemplarele mai batrane fac uneori inflorescenta ca de papura, cu frunza superioara alba si fructe violet. Ele sunt comestibile, dar emana un parfum placut.

  • Forma

 

Planta adulta poate atinge cativa metri inaltime si are frunze mari, frumoasa. Ele sunt la inceput deschise la culoare, apoi capata o culoare mai intunecata. Unele soiri au frunze panasate.

  • Loc

 

Locurile luminoase cu umiditate mare si temperaturi de 21 grade C sunt optime. Iarna planta poate sta intr-un loc mai racoros, insa la o temperatura de sub 15 grade C cresterea ei se opreste. Atentie lumina solara in exces face ca frunzele sa paleasca!

  • Ingrijire

 

Mentineti pamantul la o umiditate constanta. El nu trebuie sa fie ud, astfel marginile frunzelor devin negre. Ploaia calda de vara face bine plantei, ca si stropirea regulata a frunzelor. Din aprilie pana in august se administreaza ingrasamant o data la 14 zile.

  • SFAT

 

Legati radacinile aeriene de tulpina si orientatile spre pamant pentru a sorbi substantele nutritive!

Piciorul elefantului – Nolina Beaucarnea Recurvata

In ciuda formei sale exotice, piciorul elefantului este o planta modesta si de aceea foarte indragita de gradinarii incepatori. Numele i se datoreaza tulpinii ingrosate, care seaman cu un picior de elefant. In Mexic si Texas de unde provine planta, ea inmagazineaza apa in tulpina ingrosata.

  • Forma

 

Odata cu inaintarea in varsta, din bulb se dezvolta o tulpina lemnoasa. Din varful lui cad frunze frumos arcuite verzi-gri. In interior planta atinge o ianltime de pana la 2 metri. Cresterea anuala este doar de 2 cm.

  • Loc

 

Piciorul elefantului prefera locurile insorite si calde. Planta trebuie sa ierneze intr-un loc luminos, cu temperatura de 10 grade C. Din mai pana in septembrie planta poate sta afara, intr-un loc ferit. Dupa o perioada scurta de adaptare piciorul elefantului poate suporta si soarele.

  • Ingrijire

 

Vara pamantul trebuie mentinut umed, dar nu ud. Planta se poate uda si cu apa dura. Din martie pana in octombrie se administreaza lunar ingrasamant. Pamantul se schimba o data la 3 ani. La nevoie planta se poate scurta.

  • SFAT

 

Exemplarele mari au nevoie de mult spatiu pentru a-si putea dezvolta pe deplin frunzele lungi si atarnatoare.

Nertera Granadensis

Nertera provine din America Centrala si de Sud, Noua Zeelanda si Australia. Fructele fac ca planta sa fie foarte atragatoare. Spectrul cromatic al fructelor se intinde la galben deschis pana la rosu, portocaliu intens. Ele dureaza pana iarna. Exista si soiuri cu fructe albe.

  • Forma

 

Nertera are frunzulite rotunde si o forma care aminteste de un cap de baiat. Planta atinge numai 10 cm inaltime. In aprilie si mai fac floricele stelate albe, insignifiante in comparatie cu fructele. Atentie fructele sunt otravitoare!

  • Loc

 

Nertera creste foare bine intr-un loc luminos pana la semiumbrit, cu aer proaspat. In perioada de inflorire, planta suporta mai mult soare. Temperatura trebuie sa fie mereu moderat de calda, inainte si dupa inflorire doar de 10-13 grade C. Un loc prea cald determina caderea fructelor.

  • Ingrijire

 

Vara pamantul nu are voie sa se usuce, si trebuie a fie mereu usor umed. Iarna planta se tine intr-un loc luminos si racoros si mai uscat. Se uda doar de jos la baza, astfel apare pericolul putrezirii.

  • SFAT

 

In timpul verii tufa poate fi amplasata si in gradina. Frunzulitele dau nastere unui covor des.



Vezi si alte articole despre:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *