Aerul de acasa este unul dintre principalele aspecte responsabile de confort. Chiar daca aveti un decor potrivit si o atmosfera linistita in casa, daca aerul nu este unul curat si proaspat, acest lucru poate oferi un disconfort mai mare decat ati crede si poate chiar sa puna in pericol sanatatea familiei ce locuieste acolo. Daca va intrebati ce poate contine aerul pe care il respirati acasa, ei bine, monoxid de carbon in concentratie prea mare ce poate provoca intoxicatii si fum de tigara ce poate cauza probleme de tract respirator, in special la copii.
Cum sa purificati aerul din casa
Desi poate fi dificil, mai ales daca sunteti fumatori, nu mai fumati in casa. Cel mult se poate fuma in bucatarie cu usa inchisa, urmand ca apoi sa aerisiti foarte bine. Nici in cazul in care aveti musafiri nu permiteti sa se fumeze oriunde deoarece fumul se aeriseste greu si inevitabil veti dormi intr-un mediu nociv.
Evitati intoxicatiile cu monoxid de carbon prin instalarea unui detector ce va poate anunta in momentul in care nivelul monoxidului de carbon este la un nivel periculos. O intoxicatie, desi se poate manifesta aproape la fel ca o gripa ea poate avea urmari mult mai grave. Tot pentru a nu incarca aerul mult prea mult cu monoxid, decorati-va camerele cu plante. Multe specii, absorb eficient monoxidul si ofera in schimb oxigen.
Daca planuiti sa renovati curand, alegeti o vopsea cu nivel de compusi organici volatili (COV) cat mai mic, astfel incat peretii dumneavoastra sa nu emane apoi, luni intregi gaze periculoase pentru sanatate cum ar fi formaldelhina sau acetaldehida ce, chiar si dupa uscarea vopselelor si disparitia mirosului specific, persista in atmosfera.
Ploaia si umiditatea crescuta, pot aduce in casa umezeala, igrasie sau mucegai, toate acestea daunatoare sanatatii, mai ales pentru cei ce sufera de astm. Evitati sa aveti o casa bolnavicioasa si verificati frecvent podul, beciul precum si instalatiile de scurgere pe unde se poate infiltra apa in pereti. Pentru siguranta, puteti folosi dezumidificatoare in camerele predispuse umezelii cum ar fi bucataria si baia.
Nici povestea aerului conditionat ce deterioreaza calitatea aerului nu este doar un zvon. Cu timpul in aerul conditionat se adapostesc o multime de acarieni, alergeni si mucegai ce sunt eliminati in aer cu fiecare functionare a aparatului. Curatati des aparatul si veti reusi sa evitati o multime de imbolnaviri de plamani.
Asa cum spuneam mai sus, acarienii sunt daunatori aerului, cauzand diverse alergii si boli. Ei nu sunt prezenti numai in aparatele de aer conditionat ci si in apropierea patului, pe saltele, perne, jucarii de plus, covoare sau alte obiecte din stofa si se hranesc in cea mai mare parte cu piele moarta. Scapati de acarienii din casa ce polueaza aerul mentinand o umezeala sub 50%, stergand frecvent praful de pe mobilier, curatand in profunzime covoarele cu ajutorul firmelor specializate si schimbati des lenjeriile de pat, spalandu-le in prealabil la temperaturi foarte ridicate.
Nu in ultimul rand aerisiti camerele zi de zi, indiferent cat de frig sau cald este afara! Aerul se va reimprospata iar monoxidul de carbon se va elimina, lasand loc oxigenului curat, benefic plamanilor.