Panouri solare, avantataje, dezavantaje, preturi

Panourile solare au devenit la moda de cand Uniunea Europeana a inceput sa aloce fonduri pentru cei care aleg aceasta metoda de producere a energiei electrice. Fiind una dintre alternativele ECO in producerea energiei, e si normal ca aceasta metoda sa fie incurajata si totodata, subventionata de catre Uniunea Europeana.

Inainte de a vorbi prea mult despre fonduri, trebuie sa aflam care sunt avantajele panourilor solare, dar si dezavantajele acestora, pentru ca sunt si dezavantaje.

panouri solare

Panourile solare sunt de doua categorii: panouri solare fotovoltaice si panouri solare termice.

Panourile fotovoltaice, sunt cele care transforma energia provenita de la razele soarelui, in energie electrica. Aceste panouri nu pot fi folosite si pentru a incalzi apa sau casa.

Panourile solare termice sunt cele care nu produc energie electrica, insa capteaza caldura soarelui si o transforma in agent termic pentru incalzirea apei. Panourile solare termice sunt folosite indeosebi pentru a incalzi incaperi cu ajutorul caloriferelor, sau pentru baie, la apa calda.

Acum ca am cunoscut cele doua modele de panouri, e timpul sa aflam daca aceste panouri solare sunt chiar avantajoase. Reprezinta viitorul asa incat sa ramanem cu castiguri in buzunar la plata energiei? Intr-un cuvant, economisim ceva? Sau ele functioneaza si iarna. Hai sa aflam raspunsul la aceste intrebari:

In perioada calda, vara, panourile de tip solare termice vor asigura 100% incalzirea apei. Astfel baile cu apa calda nu vor fi o problema si ne vom bucura de bai oricand. Insa, in perioada mai rece, primavara, toamna, costurile pentru incalzirea termica se va micsora cu cel putin 60%. Deci exista o oarecare economie.

Costurile pentru incalzirea casei pe timpul iernii se va diminua cu circa 70% pentru ca aceste panouri solare termice vor asigura o buna parte a caldurii casei.

Aceasta independenta energetica implica nu doar un panou solar, ci cel putin cativa zeci de metri patrati de panouri, iar aici avem o alta problema. Costul instalarii panourilor solare este destul de mare.

Panourile solare functioneaza si iarna. Sunt mai multe tipuri in functie de producatori, sunt panouri solare cu tuburi vidate, ce au rol de anti-inghet si fac fata si iarna.

Investitia in panouri solare se va absorbi in circa 5 ani, si desigur, se va recupera 100%. Se pot folosi panouri solare intercalate, jumatate fotovoltaice, jumatate solare termice.

Dezavantaje panouri solare

Desigur, intotdeauna exista un dezavantaj in orice. De data aceasta, in cazul panourilor, este vorba in primul rand de calitatea vremii. Daca afara va fi mai des innourat, avem sansa sa nu primim randament maxim din partea panourilor. De asemenea, o cadere de grindina cu gheata destul de mare ar putea afecta calitatea panourilor solare. Desigur, tuburile care se pot sparge pot fi inlocuite, insa acestea sunt destul de scumpe.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *