Pentru a monta parchetul laminat trebuie sa stiti de inainte ca aveti nevoie de urmatoarele: parchet laminat, suport de polietilena sau folie de polietilena, adeziv pentru parchet, nailog, material izolant.
Ca si unelte, va vor trebui: rigla, creion, distantiere, pana pentru parchet, liniar, ciocan, fierastrau electric, croseta pentru parchet si fierastrau.
1. Pastrarea parchetului laminat in camera
Este recomandat sa pastrati parchetul laminat timp de 48 de ore in camera in care urmeaza a fi instalat.
Acest lucru va ajuta la ajustarea parchetului la umiditatea si conditiile camerei. Astfel veti preveni dilatarea sau umflarea sa dupa instalare.
2. Efectuarea unui studiu al suprafetei
Cu ajutorul unei rigle veti verifica daca podeaua este dreapta sau daca prezinta umflaturi. Daca exista denivelari care sunt mai mari de 3 mm intre podea si rigla e important sa umpleti aceste gauri cu un material izolant si sa nivelati suprafetele.
3. Instalarea suportului
Pentru a incepe instalarea parchetului trebuie sa intindeti o bucata de nailon ce are aceeasi suprafata ca pardoseala dupa care sa derulati suportul peste nailon pentru a proteja parchetul de umezeala de dedesupt. Acest suport va ajuta si la umplerea adanciturilor si la acoperirea defectelor ale suprafatei.
4. Prinderea primei placi
Se vor plasa distantiere de-a lungul peretilor din camera pentru a ramane un spatiu intre perete si podea. Acest lucru permite extinderea ulterioara care poate fi cauzata de umiditate. Distantierele vor crea o distanta placa cu 1,5 cm de perete. Sunt necesare doua distantiere pentru o placa de parchet.
5. Masurarea proiectiei peretelui
Daca perete dvs este curbat puneti placa astfel incat sa nu ramana spatiu intre placa si perete. Cu ajutorul distantierului, desenati o liniei pana la capatul placii pentru a contura curba peretelui pe placa. Decupati zona desenata cu un ferastrau.
6. Sfarsitul primului rand si adaugarea placilor
Cuplati placa urmatoare de primul rand asa incat limba si canelura sa se suprapuna. E important sa puneti o bucata mica de placa (10 cm) alaturi de intersectia a doua placi, astfel veti preveni alunecarea placilor inainte de imbinare.
7. Imbinarea placilor
Dupa plasarea capetelor primei si celei de-a doua placi, puteti prinde prima placa de a doua si le puteti imbuina la capete.
Veti lovi marginea cu ajutorul unei pene pentru parchet si cu ajutorul unui ciocan.
8. Masurarea ultimei placi a primului rand
Cand ajungeti la ultimul placa de la primul rand masurati lumginea placii care trebuie plasata intre perete si ultima placa. Pentru aceasta plasati o placa intreaga alaturi de primul rand, cu limba inspre perete, lasant un spatiu de circa 4mm intre primul rand si placa. Desenati o placa cu ajutorul unui chenar pentru a putea taia bucata care se potriveste intre ultima placa si perete.
9. Taierea placii masurate
Dupa ce ati luat dimensiule exacte puteti taia placa masurata cu ajutorul unui fierastrau electric. E important sa fie electric pentru ca acesta are o panza subtire care nu pune in pericol integritatea placii. Un fierastrau cu capat gros ar putea distruge placa.
10. Prinderea placii taiate
Dupa ce ati plasat placa de la sfarsitul randului pe care tocmai ati taiat-o, puneti partea adecvata a crosetei pe marginea peretelui.
Acum loviti partea dintata a placii inspre partea opusa a peretelui pentru a imbina placile.
11. Aplicarea adezivului pe prima placa
Dupa ce a fost aplicat primul rand de parchet puteti incepe sa aplicati un strat subtire de adeziv in locul in care prima placa se va imbina cu a doua placa. Adezivul aplicat poate impiedica infiltrarea apei in podea in cazul in care s-a varsat pe parchet sau daca parchetul este curatat cu mopul ud.
12. Aplicarea celei de-a doua placi
Lipiti prima a doua placa de prima tinand-o cu ambele maini. Repetati procesul si pentru instalarea celorlalte placi pana cand veti acoperi intreaga suprafata.