Atunci cand vine vorba de renovarea locuintei, majoritatea dintre noi ne gandim in primul rand la obiectele de mobilier, design, culori si texturi. Lumina este un aspect foarte important in fiecare casa, iar aceasta, folosita ingenios, poate accentua culorile, poate amplifica efectul designului asupra incaperii si creeaza atmosfera. In continuare iti vom arata cum sa creezi lumina ambientala perfecta pentru casa ta.
Lumina de calitate
Lumina din interiorul unei incaperi poate fi de trei categorii: ambientala, utilitara sau de accent. Pentru ca incaperea sa aiba o lumina eficienta, trebuie sa realizezi o combinatie intre cele trei. Lasa-te purtat de preferinte!
Daca preferi culorile vii, calde, daca stilul casei tale este clasic sau rustic, este recomandat sa folosesti lumini calde, acestea accentuand efectul intregului decor.
Pentru casele moderne sau contemporane este recomandata lumina rece sau alba, intrucat aceasta scoate in evidenta elementele moderne de decor precum sticla sau metalul.
6 pasi pentru a obtine lumina ambientala perfecta
1. Exploateaza lumina naturala
Pentru camerele folosite in special in timpul zilei, precum livingul, lumina naturala este adecvata si primitoare. Atunci cand este posibil, trebuie sa luam in considerare folosirea luminii naturale in primul rand.
Este util sa iti decorezi ferestrele cu ajutorul unei perdele cat mai deschise la culoare, transparenta, care sa permita luminii sa patrunda in incapere. Acestea pot fi frumos asortate cu ajutorul unei draperii, care poate feri incaperea de razele soarelui in zilele toride sau in duminicile in care vrei sa vizionezi un film in timpul zilei.
2. Punctele cardinale
Tara noastra este situata din punct de vedere geografic in emisfera nordica a Globului, asadar, cele mai luminoase incaperi vor fi cele cu ferestrele orientate in est, vest si sud. Fiecare dintre aceste orientari ale ferestrelor ofera o luminozitate unica in functie de momentul zilei. Camerele orientate catre nord vor fi de asemenea luminate, insa, in general, vor avea nevoie de lumina artificiala suplimentara, chiar si in timpul zilei.
Lumina este doar unul dintre motivele pentru care deseori o casa cu gradina poate fi considerata de lux. In momentul construirii acesteia, ferestrele pot fi amplasate in cel mai bun punct pentru a beneficia de potentialul maxim al luminii naturale.
3. Reflexia luminii
Putem adauga un plus de luminozitate intr-o incapere, amplasand strategic o oglinda in fata sursei de lumina. Daca incaperea dispune de o singura fereastra sau aceasta este prea mica, pentru a creea efectul de lumina intensa este suficient sa decorezi peretele paralel ferestrei cu o oglinda cat mai mare. Oglinda poate fi folosita atat pentru incaperile cu design modern, cat si pentru cele cu design vintage, clasic sau rustic.
Pentru incaperile cu design modern, sunt recomandate oglinzile lipsite de rama, cu forme cat mai geometrice si cat mai abstracte. Pentru o incapere decorata in stil clasic, sunt recomandate oglinzile cu rama realizata in stil baroque, pe care le gasim deseori la targurile cu vechituri sau la centrele de arte plastice.
4. Culorile care aduc lumina
O camera mica si aglomerata sau una cu ferestre mici, poate fi usor “scoasa la lumina” cu ajutorul culorilor folosite in interiorul acesteia. Este recomandat ca aceste incaperi sa fie zugravite in culori foarte deschise sau in tonuri de alb. Vopseaua alba amplifica lumina. Nu iti face griji ca vei avea o camera monocroma, pentru ca o poti anima foarte usor cu ajutorul elementelor mici de decor.
5. Lumina, factor important pentru varsta si sanatate
Pe masura ce inaintam in varsta, devenim tot mai sensibili la lumina, dar, in acelasi timp, avem nevoie de mai multa lumina pentru un vaz perfec. Lampile special create pentru citit sunt esentiale, amplasate corect in interiorul unei incaperi. Acestea alcatuiesc lumina perfecta amplasate pe noptiere, in dormitor sau pe masa, langa fotoliul preferat.
Unii oameni sunt sensibili la lumina din motive medicale precum migrene frecvente sau boli neurologice, dar si unele medicamente pot cauza “photophobia”.
In incaperile mici, in mod deosebit in apartament, este recomandat sa folosim intrerupatoare cu variator de lumina, astfel incat sa putem folosi lumina in cantitatea potrivita fiecarei activitati.
In incaperile de dimensiuni generoase, este important sa realizam zone de iluminat cu propriul intrerupator, astfel incat sa putem stinge luminile nefolositoare in anumite momente. Daca este posibil, este recomandat sa folosim o lumina centrala cu circuit si intrerupator propriu, iar separat, lumini de perimetru adiacente, de asemenea cu propriul circuit si intrerupator. In acest fel vom putea controla lumina din interior pentru diferite situatii, in functie de necesitate.
6. Detalii stralucitoare
O camera luminoasa ofera sentimentul unui spatiu generos si te umple de energie pozitiva. De asemenea, unii oameni se vor simti confortabil intr-o camera cu lumina difuza. Este esential sa ne cunoastem foarte bine pe noi insine atunci cand alegem sa decoram o casa, chiar si atunci cand ne referim la lumina. Totul tine de cunoasterea zonei personale de confort.
Pentru a accentua anumite detalii dintr-o incapere putem amplasa strategic una sau mai multe lumini pe acestea, asemenea reflectoarelor indreptate catre un artist pe scena.
Culorile, materialele si detaliile unei incaperi au un rol foarte important in aspectul final al acesteia, fie ca va fi luminoasa si aerisita, fie intunecoasa si dramatica. Lumina le poate amplifica efectul sau din contra.
Lumina este foarte tehnica si este una dintre cele mai complexe laturi ale design-ului interior.
Ce fel de lumina predomina in casa ta, rece sau calda?