Mobilierul este material biodegradabil, asa ca, in timp isi schimba culoarea, textura, poate chiar si forma. Pentru a pastra mereu mobila curata si ca noua trebuie sa avem o grija aparte cu ea. De la a vopsi mobila pana a o tapita. Sunt zeci de moduri prin care puteti reconditiona mobila.
1. Vopsitul. Vopseaua poate crea o textura aparte mobilei. Se vor folosi vopsele pe baza de ulei care vor bloca aparitia petelor. E bine sa adaugati si un strat de vopsea pe baza de latex (cauciucat).
2. Lacuitul. Aceasta este una dintre cele mai folosite metode de reconditionare a mobilei. Se aplica un lac in 2-3 straturi care vor schimba din start aspectul invechit al mobilierului. Puteti sa dati si un aspect antichizat slefuind mobilierul inainte de a-l lacui.
3. Imbracarea. Puteti imbraca mobilerul in hartie de impachetat cadouri, in ziare, in folii care apar ca furnirul. Autocolantul (de tip tapet) este unul dintre cele mai folosite pentru a reconditiona mobilierul. Este o folie care apare ca si lemnul, se aplica usor si cu atentie.
4. Imprimeuri. Puteti realiza cu o pensula si cu vopsea diverse scheme si desene. Imprimeuri florale, patinari, etc.
5. Tapitarea. Puteti tapita sau chiar retapita mobilierul oricand. De exemplu daca este vorba despre scaune, fotolii sau canapele, cea mai buna alternativa ar fi tapitarea acestora, fie cu piele, fie cu material textil.
6. Curatarea mobilierului. Curatand cat mai des mobila, ea isi va pastra mereu luciul si frumusetea. Se curata fie cu otet cu apa, fie cu produsele din comert.