Construirea propriei locuinte poate fi una dintre cele mai frumoase experiente din viata unui om. Ideea de a incepe demersul de la zero si de a-l duce la bun sfarsit este ceva care cu adevarat iti poate aduce satisfactie, insa aceasta implica si multa responsabilitate. Daca te streseaza faptul ca lucrurile pot decurge prost in situatia in care iei decizii neinformate, expertiza unui arhitect cu experienta iti poate fi de mare folos.
Arhitectul nu poate lua, insa, toate deciziile de unul singur. De aceea, va trebui sa iti faci temele cu privire la:
Locatie
Sunt multi factori pe care trebuie sa ii iei in considerare in vederea alegerii unei locatii adecvate pentru viitoarea ta casa. Gandeste-te la un loc in care te vezi traind chiar si peste decenii si ai in vedere cateva aspect, cum ar fi:
Clima. Trebuie sa iei in considerare riscurile de inundatie, de temperaturi extreme si altele asemenea venite din partea Mamei Natura.
Stabilitatea terenului. Evita sa construiesti pe nisip sau alt tip de suprafata instabila. In orice caz, iti va fi necesar un studiu geotehnic din care se vor inspira inginerii care iti vor proiecta structura casei
Utilitati. Daca doresti apa curenta, electricitate, telefon, Internet si alte utilitati, intereseaza-te cu privire la disponibilitatea acestor genuri de retele in zona ta.
Infrastructura si comunitate. Daca ai copii, asigura-te ca sunt scoli de calitate in zona. Intereseaza-te daca zona respectiva este sigura (daca au fost raportate furturi sau daca este periculos sa umbli singur noaptea).
Proiectare
Arhitectii si inginerii au in spate ani intregi de experienta in proiectarea caselor si in oferirea de consultanta pe partea legala (autorizatii constructii) si pe cea tehnica (siguranta terenului, materialele necesare etc.). Cu toate astea, casa este a ta si tu vei locui in ea. Este important sa fii in pas cu toate deciziile care se vor lua, chiar daca vei alege sa fie proiectata casa in totalitate de catre un arhitect.
Arhitectul iti poate arata niste modele pe care le va adapta in functie de preferintele tale. Partea frumoasa e atunci cand iti pui imaginatia la bataie dupa ce ai studiat mai multe concepte de design interior si exterior. Poti combina elemente din diferite genuri, insa ai grija sa nu o dai in kitsch.
Constructie
Este greu sa construiesti o casa de unul singur si acest lucru poate dura prea mult. Pe de alta parte, riscul de a da gres creste considerabil, iar pretul unei greseli poate fi imens. De aceea, este bine sa ai muncitori calificati, care sa se ocupe de aspectele ce necesita finete.
Dupa ce ai facut rost de toate actele necesare si ai autorizatia de construire, te poti apuca linistit de constructia acesteia.
Desigur, persoana cea mai importanta in tot procesul de constructie a casei este arhitectul.
Cauti un arhitect cu experienta in Bucuresti?
Uberhause te poate ajuta cu intreg procesul, de la proiectare pana la intocmirea dosarului de autorizare si consultanta cu privire la alegerea terenului, concepte arhitecturale si eficientizarea costurilor de construire si utilizare a constructiei.