Cum ingrijim solul din gradina toamna

Despre cum ingrijim solul din gradina toamna trebuie sa stim ca acesta necesita o atentie deosebita, pentru ca de calitatea solului depinde in mare parte toata plantatia noastra. O gradina frumoasa si sanatoasa se vede incepand cu solul, acesta din urma trebuie mereu udat, fertilizat, curatat si ingrijit.

ingrijirea soluluiPentru a avea legume mari si sanatoase anul viitor, atunci pregateste pamantul incepand cu august si toata luna septembrie. Strange toate crengile uscate, lemnele sau frunzele de prin gradina, la fel si plantele bolnave si strangele intr-un singur loc.
Daca inca mai ai legume prin gradina, asteapta ca acestea sa se coaca, apoi culege roadele si fa curat in urma lor. Lasa loc viitoarei culturi si scoate din pamant ramasitele de varza, conopida sau brocoli.
Toate ramasitele vegetale care nu sunt bolnave le poti folosi la compost, deci nu le aruca.

Pasii de ingrijire a solului:

1. Indepartarea buruienilor

Scapa de buruienile care spre deosebire de plantele si legumele care se trec cu timpul, acestea par sa nu se mai termine, ba chiar se inmultesc. Lasate in pace, buruienile irosesc toate substantele nutritive din sol si afecteaza grac plantele si legumele.
Trebuie sa scapati de aceste buruieni toamna, inainte ca vremea sa devina nefavorabila, dupa care sapati si arati solul pentru improspatare.

2. Fertilizarea solului

Toamna este esential sa fertilizam solul, dupa cum spun si specialistii, intrucat reda pamantului toate substantele nutritive si minerale care s-au consumat pe timpul verii.
O a doua fertilizare se realizeaza in momentul plantarii unei noi culturi, pentru ca substantele hranitoare sa ajute plantele sa creasca rapid si armonios.

3. Fa plantarile de toamna

Acum ca solul este curatat si fertilizat, urmeaza sa faceti plantarile de toamna. Cel mai bine se dezvolta toamna arbustii si pomii fructiferi. Tine cont si de soiul fiecarui pom pentru ca este posibil sa necesite imbunatatiri, cum ar fi nisip, humus sau cernoziom. Capsunile sunt o alta cultura ce se infiinteaza toamna, perioada lor de plantare fiind septembrie-octombrie.

Iar daca vrei sa-ti imbunatatesti gradina cu flori de gradina de toamana, iata care sunt cele mai potrivite acestui sezon: Crinul de toamna, Regina noptii, Gladiola, Crizantema si Hortensia. Toate aceste flori de toamna iti vor inviora gradina oferind un strop de culoare.

Ingrijirea solului toamna prezinta unele avantaje:

  • Compostul are timp sa elibereze toate substantele benefice in sol, iar primavara plantele vor creste sanatos si frumos
  • Solul sapat si arat absoarbe apa de ploaie si zapada
  • Eventualele bacterii din sol vor muri in timpul inghetului
  • Primavara vei avea mai putine lucruri de facut in gradina  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *