Cum functioneaza casele inteligente?

Traim intr-o perioada in care tehnologia si-a pus amprenta asupra vietii omului. Comunicarea, informarea, procedurile si activitatile de la locul de munca, de acasa si marea majoritate a actiunilor pe care le facem au loc prin intermediul sau utilizand diverse tehnologii. Este de remarcat totusi, faptul ca, aceste evolutii care au loc in permanenta in domeniul tehnologic nu doar ca schimba viata omului, ci efectiv contribuie la imbunatatirea acesteia.

Inovatiile nu sunt limitate, motiv pentru care zi de zi apar noi tehnologii, care vin in ajutorul nostru, iar acest lucru este valabil in toate domeniile … medicina, telecomunicatii, inginerie,  agricultura. Exista tehnologii inovative care se potrivesc chiar si interiorul casei in care locuim.
Vorbim astfel de o locuinta SMART, inteligenta.

Ce reprezinta conceptul de locuinta intelingenta?

Ei bine, intr-o casa smart, electronicele si electrocasnicele pot fi controlate de la distanta cu ajutorul unui sistem centralizat. Mai bine spus, de pe orice dispozitiv care se afla la indemana oricui … telefon mobil, tableta, laptop. Cu un astfel de sistem centralizat, tot de ce intampla in casa poate fi supravegheat si implicit, controlat.
Fie ca este vorba de o greseala facuta din neatentie (placa de intins parul pornita, plite pornite, bec uitat aprins), de o defectiune (conducte de apa sparte, incendiu), sau chiar de o spargere a locuintei, cu ajutorul unui astfel de sistem inteligent vei fi anuntat cand ceva nu functioneaza bine print-o notificare pe telefonul mobil sau pe laptop, in functie de dispozitivul folosit. In acest mod, chiar daca nu te afli fizic in locuinta, dispozitivul tau va avea ochi si urechi pentru a stii in permanenta tot ce se intampla.

Produsele care transforma locuinta intr-una smart sunt:

  • Electrocasnicele inteligente. Incepand de la masina de spalat rufe pana la frigidere si aspiratoare, multe dintre electrocasnice pot primi comenzi de la distanta.
  • Becurile inteligente. Pot fi controlate direct din telefonul mobil.
  • Sistemele automate de termoficare. Sunt ideale pentru a asigura necesarul de caldura din locuinta si pentru un consum de energie eficient.
  • Prizele si intrerupatoarele inteligente. Opresc energia electrica atunci cand nu este nevoie de ea si detecteaza nivelul de energie consumat de fiecare aparat in parte.
  • Senzorii pentru miscare. Care intervin in reglarea temperaturii, a luminii interioare si exterioare, care detecteaza fumul si care detecteaza posibilele persoane straine din casa in caz de furt.

Un astfel de sistem are o contributie majora asupra vietii, functionalitatiile fiind foarte practice si semnificative:

  • Lumina din incaperi si intensitatea acesteia poate fi controlata foarte usor, nefiind necesara deplasarea pana la intrerupatoare. In acest mod poti sta comod in dormitor si din doar cateva tastari pe telefonul mobil poti inchide sau aprinde becul, poti seta o luminozitate mai mare sau mai mica, sau poti schimba culoarea luminii. Prin urmare, ai posibilitatea de a regla lumina si intensitatea acesteia dupa bunul plac, in functie de nevoile si dorintele tale. Mai mult decat atat, poate functiona pe baza de senzor. Spre exemplu, lumina de pe hol se aprinde in toiul noptii in momentul in care mergi la baie.
  • Caldura din casa poate fi controlata de oriunde te-ai afla, astfel incat sa fie potrivita in orice moment. Intr-o casa smart, temperatura este intodeauna la nivelul asteptarilor fiecarui membru, pentru ca este posibila setarea unei temperaturi diferite pentru fiecare incapere.
  • Vei putea programa cafetiera dimineata chiar din pat, ceea ce e absolut senzational, nu?
  • Mai ales in zilele superbe de week-end, cand tot ce iti doresti este sa lenevesti!
  • Poti descuia usile de la intrare in momentul in care te apropii de ele, iar sistemul de acces inteligent iti ofera posibilitatea de a stii cine se afla in spatele usilor fara a deschide.
  • Sistemele de alarma iti pot oferi ajutorul in situatiile de urgenta. Spre exemplu, in caz de incendiu, chiar daca nu te afli in locuinta in momentul respectiv, sistemul de alarma nu doar ca va va anunta pe tine si pe vecinul tau, ci va chema chiar pompierii si va descuia usile pentru acestia.
  • Umbra din casa poate fi controlata dupa bunul tau plac, deoarece jaluzele vor stii ce sa faca. Dimineata vei fi trezit intr-un mod natural, jaluzele fiind deschise pentru a patrunde in camera razele soarelui, iar pe timpul zilei te vor proteja incaperile pentru a nu deveni prea cald. Seara se vor inchide treptat, pentru ca tu sa ai intimitatea necesara.
  • Ai piscina, dar nu si timp necesar pentru a o curata? Nu e nicio problema! Intr-o casa inteligenta, piscina se curata singura! Va filtra apa, va regla temperatura, ph-ul, va regla chiar si nivelul apei, iar daca e pool party, jocul de lumini va avea un efect senzational.

Sistemul unei case inteligente include de la banalele sisteme de securitate si interfoane video, pana la sisteme de detectare a inundatiilor sau de incuiere electronica a usilor, o varietate de electronice si electrocasnice care pot fi controlate cu ajutorul unui simplu smartphone. Acestea, nu doar ca au o contributie semnificativa la imbunatatirea vietii omului, ci module de econimisire a energiei sau a apei. Sunt usor de utilizat, adaptabile in functie de necesitati, potrivite oricarui tip de varsta si de personalitate si nu in ultimul rand, foarte practice. Cu ajutorul lor poti verifica si regla toate sistemele din casa, poti fi anuntat in momentul in care apar anumite defectiuni, cand se ivesc situatii critice, sunt mai mult decat eficiente cand vine vorba de securitate si siguranta, usureaza activitatile de rutina si, evident, sunt un „must have” al secolului. Toate acestea, si nu numai, doar pentru ca tu sa ai de fiecare data un ajutor, sa ai siguranta, sa te lipsesti de griji si sa iti usurezi stilul de viata.

Daca in trecut nu erai adeptul unei case inteligente din variate motive sau nu ai avut cunostinte cu privire la acest concept, esential este sa ai in vedere ca un astfel de pachet vine impreuna cu trei beneficii majore pentru tine si familia ta:

  1. Securitate si siguranta
  2. Economie de timp si de resurse financiare
  3. Si nu in ultimul rand, eficienta din punct de vedere practic.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *