Textilele alcatuiesc o mare parte din decorul unei locuinte, incepand de la tapiteriile canapelelor si scaunelor, pana la elementele decorative precum perne, paturi si draperii. Au rolul de a schimba proportiile unei incaperi si de a transforma decorul dintr-un banal, intr-unul plin de caldura si energie buna.
Tipuri de textile decorative
- Perne decorative
- Paturi
- Perdele si draperii
- Fete de masa
- Lenjerii de pat
- Tapitetii pentru canapele, scaune, fotolii si tabureti
- Cuverturi
Aceste elemente decorative sunt destul de importante in designul interior. Prin urmare, trebuie sa stii cum se aleg corect si cum le poti amplasa intr-o casa pentru a imbunatatii decorul.
Textile utilizate in decorul casei
Inainte de a trece la criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi textilele potrivite, trebuie sa stii ca acestea pot fi confectionate dintr-o varietate de materialele.
Textile naturale
Textilele naturale sunt fabricate din fibre naturale. Cele mai comune tesaturi folosite in decorul unei case sunt bumbacul si lana.
- Bumbacul este o fibra versatila, care se utilizeaza la scara larga pentru confectionarea mai multor tipuri de produse: lenjerii de pat, fete de masa, prosoape, etc. Este un material rezistent, antialergenic, placut la atingere si un bun conducator de caldura. Un dezavantaj al acestui material este faptul ca se micsoreaza la contactul cu apa.
- Lana este o optiune la fel de versatila, durabila, cu mult mai groasa decat bumbacul si foarte calduroasa.Se foloseste de obicei la confectionarea tapiteriilor, pernelor sau covoarelor.
- Matasea este material mai premium, avand un luciu spectaculos. Cu toate acestea, este destul de pretentioasa, mai ales daca este expusa la temperaturi prea ridicate sau in bataia razelor de soare. Se foloseste adesea in confectionarea draperiilor si a lenjeriilor de pat.
Textile sintetice sau amestecate
In aceasta categorie includem o varietate de materiale. Cele mai des intalnite fiind poliesterul, vascoza, dantela si catifeaua.
- Poliesterul este un material compus din fibre sintetice, destul de rezistent si durabil. Se foloseste la majoritatea textilelor de decor, si anume la fabricarea lenjeriilor de pat, cuverturilor, covoarelor, draperiilor, fetelor de masa si nu numai.
- Vascoza este un material folosit cel mai des in confectionarea perdelelor. Are o rezistenta crescuta, este putin elastica si nu se deformeaza la spalare.
- Dantela este un material destul de fin, pe care il regasim in perdele sau fete de masa.
- Catifeaua este un material destul de comun in decorurile actuale. Se obtine din diverse fibre naturale sau sintetice si se foloseste in confectionarea tapiteriilor pentru canapele, fotolii, scaune si tabureti, dar si in confectionarea pernelor decorative si draperiilor. Are un aspect elegant, ceea ce o face ideala pentru decorurile moderne sau vintage.
Printre alte, in textilele pentru decor intalnim si alte materiale, precum tafta, damasc, panza sau fleece. Cel din urma este folosit in fabricarea paturilor, pe care le cunoastem sub numele de paturi cocolino.
Cum alegi lenjeriile de pat
O combinatie de factori influenteaza somnul noapte de noapte, printre care si lenjeriile de pat. Cand doresti sa le achizitionezi, ar fi bine sa ai in vedere trei aspecte principale:
- Calitatea materialului
Materialul din care sunt confectionate influenteaza calitatea si aspectul. Sunt de preferat materialele naturale, precum bumbacul sau matasea, care nu favorizeaza transpiratia si ofera o buna circulatie a aerului. In plus, sunt blande cu pielea, ceea ce le face ideale mai ales pentru camerele celor mici.
Lenjeriile de pat din materiale sintetice pot fi o alternativa mai ieftina, dar nu sunt foarte recomandate tocmai din pricina faptului ca pot provoca iritatii sau alergii. De altfel, nu asigura o buna circulatie a aerului si favorizeaza aparitia mirosurilor mai putin placute.
Tot la acest capitol intra si calitatea cusaturilor si finisajelor. Sunt recomandate lenjeriile de pat cu cusaturi duble si simetrice.
- Dimensiunea potrivita
De fiecare data cand doresti sa cumperi lenjerii noi trebuie sa tii cont si de dimensiunile necesare. Pernele, salteaua si pilota sunt disponibile in variate dimesniuni, la fel si lenjeriile de pat. Astfel ca, fetele de perna trebuie sa fie mai mari cu cativa centimetri decat pernele in sine. Cearsaful trebuie sa fie suficient de mare, pentru a-l putea introduce sub saltea.
- Modelul ales
Cu toate ca modelele se aleg in functie de preferinte, ar trebui sa se ti cont de stilul de amenajare si de culorile predominante in dormitor. Spre exemplu, daca mobilierul si restul elementelor de decor sunt in nuante neutre, lenjeria de pat poate crea un efect cu totul special, daca se alege intr-o nuanta vibranta sau intr-un imprimeu spectaculos.
Pe de alta parte, daca exista deja alte imprimeuri in dormitor (cum ar fi tapetul), se recomanda o lenjerie de pat simpla, intr-o singura culoare, pentru a nu fi prea multe vibratii in decor.
Cum alegi paturile pentru pat si canapele
Paturile sunt folosite atat pentru a contura decorul, cat si pentru functionalitatea pe care o au. Majoritatea oamenilor le cumpara in anotimul rece, pentru ca asigura un confort termin sporit. La fel ca si in cazul lenjeriilor de pat, atunci cand doresti sa achizitionezi paturi, trebuie sa ai in vedere materialul de fabricatie, dimensiunea si modelul.
Daca iti doresti paturi calduroase si pufoase, cele din fleece sunt alegerea ideala. Daca pui accentul pe calitatea materialului, paturile din bumbac sunt optiunea potrivita.
In ceea ce priveste modelul, poti tine cont de aceleasi recomandari oferite in cazul lenjeriilor de pat.
Cum alegi pernele de decor potrivite
Pernele de decor pot fi elemente de atractie in dormitor sau sufragerie. De ce spunem asta? Pentru ca in ultima perioada majoritatea oamenilor au optat pentru decoruri cat mai simple, care sa arate bine nu doar acum, ci si peste cativa ani. Daca in trecut erau folosite piese de mobilier colorate pentru a amenaja casele, in prezent majoritatea oamenilor se axeaza pe nuante neutre (alb, bej, gri, maro deschis), care sa arate bine chiar si odata cu trecerea timpului. Astfel ca, pernele decorative pot aduce o pata de culoare acolo unde este necesar.
Cand alegi perne decorative trebuie sa ai in vedere cateva aspecte:
- Stilul de amenajare
- Materialul exterior
- Forma
- Tipul umpluturii
Pernele alese trebuie sa se potriveasca stilului de amenjare, sa aiba un material exterior de calitate buna, sa fie rezistente si sa arata bine, iar umplutura sa asigure un minim de confort.
Cum alegi perdelele si draperiile
Cand vrei sa cumperi perdele si draperii trebuie sa tii cont de materialul de fabricatie si culori. Perdelele pot fi de un alb imaculat sau alb ivory. Cea de-a doua varianta se potriveste mai ales in bucatariile in care se gateste mult. In restul incaperilor poti opta pentru perdele albe, simple.
In ceea ce priveste draperiile, nu exista limite. Se pot opta pentru draperii in nuante neutre, care sa aiba mai degraba scop functional decat estetic, sau in culori puternice. Este important sa alegi draperii din materiale de calitate, cu aspect placut, care se intretin usor si rezista in timp.
Materiale utilizate in confectionarea perdelelor si draperiilor:
- Dantela. Perdelele din acest material sunt potrivite in locuintele elegante, soficiticate.
- Poliester. Are un raport pret-calitate exceptional. Se intretine usor si se potriveste in toate stilurile de amenajare.
- Matase. Tot ce este confectionat din acest material este sensibil si se intretine destul de greu. Dar chiar si asa, aspectul materialului este rafinat, prin urmare, se preteaza in decorurile elegante.
- Panza. O optiune interesanta, dar totodata limitata. Perdelele din panza se potrivesc mai cu seama in amenajarile rustice sau vintage, decat in cele moderne.
- In. Un material ce ofera durabilitate.
- Bumbac. Pretabil pentru orice stil de amenajare, versatil, de buna calitate si disponibil in diverse nuante.
- Catifea. Daca iti doresti un decor mai sofisticat, este cea mai buna optiune. Catifeaua se preteaza in locuintele vintage, rustice sau baroc.
Ce tapiterii alegi pentru canapele, fotolii, scaune si tabureti
Atunci cand alegi o canapea, tapiteria are cel mai mare impact asupra ta. Dar si aspra invitatilor! Avand mai multe optiuni pentru tapiterii, uneori poate fi dificil sa faci o alegere inteleapta. Nu este suficient sa alegi o canapea care sa arate bine. Trebuie sa pui accentul si asupra calitatii sale.
Exista o varietate de materiale care se folosesc pentru tapeterii.
Daca ai un buget limitat, atunci ai putea alege o canapea cu tapiterie din bumbac. Pe langa faptul ca arata bine si este disponibil intr-o varietate de culori, este prietenos cu mediul inconjurator si are proprietati hipoalergenice.
Tot in acelasi buget gasesti canapele cu tapiterie din microfibra, din sac de iuta sau din catifea. Totusi, trebuie sa ai in vedere faptul ca tot ceea ce este realizat din catifea are o rezistenta scazuta. Prin urmare, daca intentionezi sa cumperi o canapea dcu tapiterie de catifea, ia in calcul cat de mult timp o folosesti.
Concluzie…
Speram ca informatiile oferite in cadrul acestui articol sa iti fie de folos atunci cand alegi textilele potrivite. Nu uita ca au un rol important in orice decor, indiferent de stilul de amenajare pe care l-ai ales, fie ca ai nevoie de o pata de culoare, fie ca doresti pur si simplu sa completezi decorul.
Citeste mai multe articole interesante despre acest subiect:
How to Choose Textiles in the Interior? 8 Factors for the Right Decision
Everything You Need to Know About Using Textiles in Interior Design
All About Fabrics: A Buyer` s Guide to Home Textiles