Alegerea centralei termice pentru locuinta noastra implica cateva reguli stricte, de aceea de multe ori trebuie sa apelam la sfaturile unui specialist, pentru a nu face alegerea gresita. Multi dintre noi ne intrebam: Cum aleg o centrala termica buna?
Pai deoarece nu prea exista doua locuinte identice si sunt foarte multe tipuri de centrale termice, alegerea nu este usoara.
Centralele termice le alegem in functie de:
- puterea termica
- tipul combustibilului folosit
- modalitatea de evacuare a gazelor de ardere
- conventionala sau cu condensare (pentru centralele termice pe gaz), conventionala sau cu gazeificare (pentru centralele cu combustibil solid).
Daca vrei o centrala termica care sa faca fata chiar si unei ierni foarte geroase, la cumpararea acesteia ia in calcul temperatura optima dorita in incaperile care vor fi locuite dar si cantitatea de apa calda care va fi necesara. Dimensiunile locuintei sunt foarte importante, cu cat este o casa mai mare cu atat centrala trebuie sa fie mai puternica. Si asta nu e tot, se vor lua in calcul caracteristicile constructiei, numarul si tipul suprafetelor vitrate, gradul de izolare al peretilor, numarul de deschideri ale usilor precum si destinatiile incaperilor si chiar orientarea cladirii fata de soare.
Ca un punct de plecare este de retinut ca o centrala de 24 Kw este de obicei suficient de puternica pentru un apartament mediu si maxim doua bai. Puteti alege o centrala care se prinde pe perete sau o centrala de pardoseala, aceasta din urma fiind mai puternica si recomandata pentru uz rezidential.
Centralele pe gaz pot fi instant sau conventionale si sunt potrivite unui buget mai redus sau centrale in condensare care au randament mai ridicat si sunt mai eficiente. Daca aveti nevoie si de apa calda si de agent termic, trebuie sa va orientati catre o centrala combi. Daca aveti o alta solutie pentru a obtine apa calda menajera, puteti achizitiona o centrala care produce doar agent termic economisind totodata si la etapa de instalare.
Pretul nu ar trebui sa fie factorul cel mai puternic de decizie, deoarece se poate alege o centrala care ori nu face fata ori este extrem de ineficienta consumand foarte multe resurse si fiind costisitoare.