Cele mai populare stiluri in arhitectura

De-a lungul istoriei, casa a devenit mai mult decat un adapost, astazi arhitectura bucurandu-se de mai bine de 26 de stiluri, care pot defini statutul social, personalitatea si domeniul de activitate al locuitorilor sai. In continuare iti vom prezenta 5 dintre cele mai populare stiluri in arhitectura si o mica istorie a acestora.

Stilul arhitectural Cabana  

 

cabana-arhitectura

Aparuta in anii 1600, la inceput era formata dintr-o singura incapere si era construita fara cuie, folosind doar lemn si piatra. In prezent, cabana este folosita in general cu functia unei case de vacanta de lux si este prezenta in majoritatea situatiilor in zonele rurale si de munte. Clima zonei in care este construita conteaza foarte mult in alegerea tipului de lemn din care este construita.

Stilul arhitectural Cape Cod

 

cape-cod-arhitectura

Primele case in stilul Cape Cod au aparut, de asemenea, in anii 1600, inspirate de casutele din zonele rurale din Marea Britanie, insa cu acoperisuri mai mari si seminee mai largi, pentru a putea incalzi aceste case de dimensiuni mari. Ferestrele alaturate usii si geamurile incadrate individual intre pereti, iesite in exteriorul camerei sunt doua elemente tipice ale stilului. Cele mai multe case in stil Cape Cods care mai exista astazi au fost construite dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Stilul arhitectural Art Deco

 

art-deco-arhitectura

Stilul arhitectural Art Deco prezinta elemente de influenta foarte variate, fiind inspirat din: Egiptul Antic, anii 1939 la Hollywood si pastelul tropical al plajelor din Miami. In general, structurile Art Deco au tavanul plat, colturi rotunjite ale peretilor si decoratiuni exterioare care ies in relief. Stilul este mai des intalnit la cladirile de birouri decat la resedintele private.

Stilul contemporan

 

stil-contemporan-arhitectura

Foarte multe persoane considera ca stilul contemporan este totuna cu stilul modern in esenta. Stilul contemporan se refera la cladirile zilelor noastre, care se prezinta intr-o varietate de dimensiuni, forme si sunt alcatuite din diferite materiale, de la lemn, piatra, bca, pana la metal sau sticla. Ambele stiluri, contemporan si modern, sunt similare in aspect si in felul in care conecteaza interiorul si exteriorul. Totusi, casele construite in stil contemporan au tendinta de a conserva energia electrica, datorita amplasarii acestora, a ferestrelor largi care permit patrunderea luminii naturale si a utilizarii materialelor reciclabile si non-toxice pentru construire.

Stilul Neoclasic

 

stil-arhitectura-neoclasic

Cu proportii formale si o frumusete clasica, stilul Neoclasic reflecta elemente din arhitectura Greciei si a Romei Antice. La inceputul secolului XX, cladirile guvernamentale si cele care au devenit cele mai prestigioase universitati,  foloseau stilul Neoclasic pentru design. Casele construite in acest stil impun inca de la prima vedere sentimentul de bogatie si bunastare.
Acest stil este definit prin coloane romane inalte, intrari grandioase si numeroase ferestre, despartite simetric.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *