Amenajari interioare in stil vintage – designul condus de nostalgie

In amenajarile interioare, stilul vintage aduce un farmec de nedescris al antichitatii. Trasaturile gratioase, precum rafinamentul sau eleganta, isi pun amprenta asupra fiecarui element decorativ, rezultand un decor de-a dreptul impresionant, rezultat pentru amenajari interioare in stil vintage.

Caracteristicile stilului vintage

Stilul vintage este usor de recunoscut, avand particularitati aparte. Se remarca prin culorile neutre si calme, precum bej, albastru acvamarin, nisipiu, galben mustar sau nuantele de verde masliniu. Aceste culori le regasim in elementele de decor, perdele, tapiterii, covoare, cat si alte textile.

Sursa foto: pinterest.com

Materialele naturale sunt elementele centrale ale decorului vintage, in special lemnul, bumbacul si lana. Se pune accentul pe mobilierul vechi, din lemn masiv, cu forme inedite, asupra caruia timpul si-a pus amprenta. Unei canapele in stil vintage nu-i lipsesc niciodata picioarele de lemn, iar mobilierului acele manere decorative.

Podeaua intr-o incapere amenajat in stil vintage este fie din lemn masiv, fie acoperita cu mocheta sau covoare cu insertii orientale.

O alta trasatura a stilului vintage sunt motivele florale, pe care le regasim adesea in tapet si tapiterii. Dar pot fi prezente si pe perdele, draperii, fete de masa sau perne decorative. Florile naturale, de asemenea, nu trebuie sa lipseasca dintr-un astfel de decor.

Elementele decorative au rolul de a oferi incaperilor o atmosfera calda si placuta. Bibliotecile cu carti vechi, vasele cu flori amplasate in diferite zone, fotografiile in rame impunatoare, tablourile pictate, suvenirurile, obiectele de argintarie, bibelourile, fotografiile de familie sau candelabrele masive, sunt doar cateva dintre optiunile de decor.

Spre deosebire de alte stiluri de amenajare, decorul vintage este ceva mai incarcat. Toate elementele trebuie sa se armonizeze intre ele pentru a crea un efect familiar, intim, si sa exprime personalitatea si povestile persoanelor care locuiesc acolo.

Cum sa-ti amenajezi sufrageria in stil vintage?

Sufrageria este incaperea ce aduna la un loc intreaga familie. Prin urmare, trebuie sa fie spatioasa si functionala. Astfel, cand te decezi sa o amenajezi in stil vintage, va trebui sa alegi piese de mobilier masive, din materiale cat mai rezistente. Iti recomandam corpurile de mobilier in nuante de maro, in contrast cu o canapea tapitata in culori pastelate, precum roz prafuit sau bej.

Pentru a obtine o atmosfera cat mai apropiata stilului, opteaza pentru un tapet cu imprimeuri florale, pentru perdele si draperii voluminoase, dar si pentru alte elemente reprezentative anilor ’60-’90. Nu te sfii sa adaugi in decor fotografii de familie, ghivece cu flori, un candelabru impunator sau alte corpuri de iluminat.

Sursa: pinterest.com

Ramele aurii pentru fotografii sau oglinzi, candelele sau ceasurile de perete, de asemenea, pot fi incluse pe lista obiectelor de decor specifice sufrageriilor vintage.

Cum sa-ti amenajezi bucataria in stil vintage?

Bucataria vintage are un design cat se poate de spactaculos. Mobilierul confectionat din lemn masiv este prima recomandare pe care designerii o pot face. Ca si paleta cromatica, sunt indicate nuantele de maro, dar si cele pastelate. O optiune interesanta ar fi mobilerul alb, cu blat maro inchis. Bineinteles, trebuie sa punem accentul si pe manere, care pot fi cu insertii florale sau alte elemente decorative.

Tot pentru decor, se pot monta rafturi de sustinere pentru vesela si ustensile de bucatarie. Atat vasele si tigaile de cupru, canile si farfuriile din portelan, cat si paharele din cristal, pot fi afisate cu mandrie intr-o bucatarie amenajata in stil vintage.

Sursa foto: pinterest.com

Unii producatori de electrocasnice au reusit sa imbine cu succes tehnologia de ultima ora cu stilul vintage. Prin urmare, va fi destul de usor sa continui amenajarea bucatariei in aceeasi linie decorativa atunci cand adaugi electrocasnicele.

Cum sa-ti amenjezi dormitorul in stil vintage?

Dormitorul este un spatiu de refacere, in care trebuie sa predomine o atmosfera calda si linistitoare. Culorile soft contribuie la crearea unei astfel de ambiante. Prin urmare, cand te decizi sa amenajezi aceasta incapere in stil vintage, opteaza pentru o paleta de culori neutra.

Sursa foto: pinterest.com

Alege un pat mare, incapator, cu cadru de lemn masiv, noptiere in acelasi stil si elemente de decor specifice stilului: draperii voluminoase in culori calde, veioze autentice, tapet cu insertii florale, tablouri pictate manual si nu numai.

Daca spatiul din dormitor este ceva mai generos, poti adauga o masuta de toaleta cu oglinda si un scaun tapitat.

Cum sa-ti amenajezi baia in stil vintage?

Datorita atmosferei de poveste, baia amenajata in stil vintage duce cu gandul mai mult catre un centru spa.

Sunt de preferat obiectele sanitare cu forme rotunde sau ovale. De exemplu, poti opta pentru o cada de baie freestanding, pentru un lavoar cu picior sau pentru unul montat pe un blat de lemn, dar si pentru o oglinda rotunda cu cadru de lemn sau metal. Pentru a imita cat mai bine trecerea timpului, monteaza baterii si instalatii cu accente aurii sau argintii.

Mobilierul alb sau in nuante de maro pot completa decorul vintage, alaturi de gresie si fainta cu imprimeuri florale. O alta varinta sunt peretii vopsiti in culori pastelate.

Nu uita elementele de decor, care se armonizeaza cu restul obiectelor si ofera o impresie de echilibru: lumanari parfumate, vase cu flori, suporturi pentru produsele de igiena, rafturi mealice pentru prosoape.

Sursa foto: pinterest.com

Greseli de evitat intr-o locuinta in stil vintage

Daca doresti sa te ocupi personal de amenajarea incaperilor din locuinta, riscul de face greseli nu este exclus. Probabil nici nu iti vei da seama de ele, caci le vei considera alegeri personale. Dar chiar si asa, erorile de amenajare pot aparea in orice moment: aspect haotic, mohorat, elemente de decor care nu se completeaza intre ele, mai multe stiluri de amenajare combinate gresit si nu numai.

Pentru a evita astfel de greseli, vei avea nevoie de un plan de amenajare. Pornind de la stilul de amenajare ales, trebuie sa stabilesti bugetul si sa identifici obiectele necesare pentru decor. Daca esti decis asupra stilului vintage, obligatoriu trebuie sa respecti aceeasi linie de amenajare pentru fiecare camera, pentru a pastra in toata locuinta acelasi aer nostalgic, placut, relaxant.

  • Simetria

Cu toate ca simetria denota frumusete, uneori devine monotona, mai ales in cazul stilului vintage. De exemplu, daca ai ales o pereche de fotolii identice, decoreaza-le cu perne in culori sau impremeuri diferite. Nu exclude nici varianta de a alegi doua nuante diferite pentru fotolii.

Este important sa coordonezi elemente intre ele, nu sa le asortezi perfect. Daca doresti pe un raft sa pui mai multe vase, opteaza pentru culori sau forme diferite.

Sursa: pinterest.com
  • Lumina

Desi nuantele de maro inchis sunt acceptate in decorul vintage, tine minte ca vei avea nevoie de lumina. Daca incaperile sunt prea mici, fie monteaza un candelabru masiv sau alte corpuri de iluminat, fie concentreaza-te pe nuante mai deschise ale mobilierului. Acelasi lucru este valabil si in cazul fotoliilor, canapelelor, peretilor sau altor textile.

  • Peretii albi

Daca nu iti surade ideea tapetului sau a peretilor vopsiti, vei avea nevoie totusi de decoratiuni. Stilul vintage iti permite sa-i acoperi cu picturi, portrete, fotografii de familie, ceasuri sau oglinzi cu rame deosebite.  

Sursa: pinterest.com
  • Lipsa decoratiunilor

Obictele de antichitate, suvenirurile sau alte elemente de decor sunt indispensabile cand vine vorba de amenajarile interioare in stil vintage. Atmosfera nostalgica este creata tocmai de astfel de obiecte, care ne aduc aminte de vremurile de odinioara. Prin urmare, alege-le cu atentie, in numar cat mai generos, dar amplaseaza-le cu grija!

Reconditionarea obiectelor de mobilier – o practica intelingenta in amenajarile vintage

Mobilierul vechi poate fi elementul central dintr-un decor vintage, caci ofera un sentiment de nostalgie aparte. Astfel, reconditionarea pieselor de mobilier este o practica tot mai frecventa in randul celor care intentioneaza sa reamenajeze si sa pastreze in acelasi timp obiectele de suflet.   

Daca te afli printre acele persoane, cu putina indemanare si creativitate, poti readuce mobilierul vechi la viata si sa te bucuri de un decor deosebit o lunga perioada de timp. In acest fel, nu doar ca vei pastra obiectele cu valoare sentimentala. Vei contribui responsabil la protejarea mediului inconjurator si vei face economii financiare.

Procesul de reconditionare necesita rabdare, nu neaparat talent. Cu ajutorul uneltelor potrivite, vei reusi sa readuci la viata scaunele vechi, canapelele, mesele, mobilierul, dar si a alte piese din lemn sau metal.

In cazul lemnului, va trebui sa indeprtezi finisajul vechi cu solutii sau detergenti speciali, mai apoi sa slefuiesti pana cand suprafata este uniforma, dupa care sa revopsesti in mai multe straturi. Pentru a reda luciul de altadata, se aplica lac transparent, insa doar dupa ce s-a uscat complet vopseaua.

Sursa foto: pinterest.com

Reconditionarea scaunelor si canapelelor presupune si schimbarea vechilor tapiterii, pe care le poti indeparta cu ajutorul unui cleste. In functie de complexitatea lucrarilor, trebuie dezasamblate cadrele.

Chiar si obiectele din metal pot fi reconditionate. Nu trebuie decat sa slefuiesti toate partile obiectelor pana la indepartarea finisajelor, ruginei si a prafului rezultat, dupa care sa revopsesti si sa aplici un strat de lac protector pentru o mai buna rezistenta.  

Surse de inspiratie pentru stilul Vintage:

What is Vintage Style Home Decor? Epic Style Guide Here

How to Make a Vintage Living Room

How to Design a Vintage Kitchen

Why Refurbish Furniture



Vezi si alte articole despre: ,


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *