Cum alegi corpuri de iluminat ?

De multe ori se intampla ca iluminatul locuintei sa fie printre ultimele ganduri atunci cand facem amenajari si nu prea stii cum sa alegi corpurile de iluminat. Acest lucru se datoreaza faptului ca percepem iluminatul ca fiind un detaliu utilitar, nu neaparat o componenta estetica.

Cu toate acestea, alegerea corpurilor de iluminat corecte poate duce designul la un alt nivel. In urmatoarele randuri iti vom oferi cat mai multe informatii utile despre acest subiect, incepand de la optiunile pe care le ai, pana la jocurile de lumini ideale pentru fiecare colt al casei.

Cunoaste-ti optiunile pentru corpurile de iluminat

Una dintre cele mai frecvente greseli de iluminare pe care le fac oamenii atunci cand amenajeaza este alegerea unui singur tip de iluminat. Totusi, designerii de interior spun ca exista trei tipuri principale de iluminat pe care le poti lua in considerare.

Corpurile de iluminat pentru iluminatul ambiental

Lumina ambientala umple majoritatea camerei si permite deplasarea in siguranta. De obicei, corpurile de iluminat ambientale sunt incastrate, pe sina sau montate pe perete.

Sursa foto: pinterest.com

Tipuri de corpuri care pot oferi un iluminat interior general:

  • Candelabre
  • Corpuri de iluminat cu montaj in tavan
  • Corpuri de iluminat cu montaj in perete
  • Corpuri de iluminat cu LED
  • Veioze
  • Lampi de podea
  • Corpuri de iluminat cu senzori
  • Pandantive

Iluminatul de accent – corpuri de iluminat potrivite

Acest tip de iluminare se utilizeaza pentru a evidentia o anumita zona sau un punct de atractie, precum un tablou, o piesa de arta sau chiar o piesa de mobilier.

Tipuri de copuri de iluminat pentru accent:

  • Corpuri de iluminat de perete
  • Lampi de podea
  • Spoturi

Iluminatul de tip sarcina

Asa cum numele sugereaza, luminile de sarcina sunt folosite pentru a contribui la indeplinirea unei functii: lampi de birou, pandantive care atarna desupra unei insule de bucatarie, becuri cu senzori si nu numai.

Tipuri de corpuri de iluminat de tip sarcina

  • Lampa portabila sau de birou
  • Iluminare de tip banda LED
  • Corpuri de iluminat traditionale
  • Corpuri de iluminat directionale
  • Pandantive
Sursa foto: pinterest.com

In cele mai multe situatii, planul de iluminare cuprinde doar primul tip de iluminat, si anume cel ambiental. Iar mai apoi, se identifica noi zona care necesita mai multa lumina si devine mai greu de suplimentat din diverse motive. Pentru a evita astfel de situatii, ar fi bine sa privesti iluminatul casei ca o prioritate, sa treci de la o actiune generica, la una specifica.

Lasa camera sa dicteze aspectul

Acum ca stii care sunt diferentele si optiunile de iluminare pe care le ai, este tipul sa decizi cum si unde sa plasezi sursele de lumina in fiecare camera. Desi acest aspect este o chestiune de preferinta personala, exista cateva aspecte standard care functioneaza bine pentru orice decor.

Daca nu esti sigur de unde sa incepi, utilizeaza informatiile urmatoare ca sursa de inspiratie:

  • Intrarea in locuinta / holul: Poti incepe cu un corp dramatic suspendat deasupra capului. Apoi, completeaza fie cu lampa de podea, fie cu cateva corpuri de iluminat montate in perete. Vorbind de corpuri amplasate in aceeasi zona, asigura-te ca fac parte din aceeasi colectie si ca se potrivesc din punct de vedere stilistic cu restul obiectelor de mobilier si decor.
  • Camera de zi: Acesta este un loc potrivit pentru utilizarea corpurilor de iluminat pe sina sau incastrate. Daca exista o zona de relaxare principala in aceasta camera, foloseste un corp de iluminat mai mare care sa o evidentieze asa cum se cuvine. In colturile umbrite, poti amplasa corpuri de iluminat stative pentru a schimba aspectul mohorat.
  • Sala de servit masa: Sala de mese este incaperea care se ilumineaza cel mai usor. Sursa principala de luminat trebuie sa provina de la un corp mare suspendat deasupra centrului mesei. Dar, se poate opta si pentru varianta de a dispera lumina prin mai multe corpuri de iluminat de dimensiuni reduse (mai multe pandantive). Daca exista colturi intunecate, poti suplimenta cu corpuri de iluminat de podea.
  • Bucatarie: Iluminatul bucatariei este destul de complex. Poti incepe cu montarea unor corpuri incastrabile, care sa focalizeze insula de bucatarie sau masa. Pandantivele sau candelabrele sunt ideale pentru aceste zone. Zonele de lucru pot beneficia de iluminat suplimentar. Astfel, poti adauga iluminare pe sina in zona dulapurilor. Corpurile de iluminat din bucatarie nu trebuia sa aiba o intensitate puternica. Este de preferat lumina calda, care creeaza o energie buna si linistitoare.
Sursa foto: pinterest.com
  • Dormitor: In mod ideal, dormitoarele au nevoie de un corp instrat in centru si veioze pe noptiere. In dormitorul copiilor se poate opta si pentru becuri cu senzori montate la cativa centimetri deasupra podelei, care sa-i ajute in timpul nopti cand au nevoie la baie.
Sursa foto: pinterest.com
  • Baie: Iluminatul in baie presupune incastrarea unui corp de lumina in tavan si montarea unei alte surse de luminca deasupra sau in jurul oglinzii. Daca baia are dimensiuni generoase, iar corpurile alese nu sunt suficiente pentru a ilumina corespunzator intreaga suprafata, puteti dispersa lumina prin montarea mai multor corpuri in zone diferite. Iluminarea cu LED-uri poate fi o solutie, daca montezi sinele strategic. De asemenea, poti combina lumini reci si calde, pentru a te putea bucura de o experienta completa.
  • Birou: Camera in care iti desfasori sarcinile de lucru trebuie sa fie foarte bine luminata. Astfel, pentru aceasta zona poti monta corpuri incastrate, lampi de birou sau chiar de podea.

Ia in considerare dimensiunea si estetica

Cand vorbim despre dimensiunea coprurilor de iluminat, vorbim in principal de cele montate in tavan, in centrul camerelor. Este de la sine inteles ca in camerele generoase e nevoie de corpuri de iluminat pe masura, care lumineze fiecare zona.

In camerele mici, sunt suficiente corpurile de iluminat de dimensiuni reduse. Atat din punct de vedere estetic, cat si functional, nu este indicat sa montezi corpuri mult prea mari intr-o camera mica sau invers

Tine cont de stilul casei

Daca te-ai decis deja in privinta tipurilor de lumina si a numarului de corpuri de iluminat de care ai nevoie, nu iti ramane decat sa alegi modele compatibile cu stilul de amenajare al casei. Pana la urma, el este cel care dicteaza ce tipuri de corpuri de iluminat trebuie sa alegi pentru fiecare camera.

Iluminatul modern

Corpurile cu elemente metalice si forme futuriste isi vor gasi locul intr-o camera decorata in stil modern. Liniile drepte, accentele metalice, nuantele precum antracitul, spoturile sau sistemele complexe de iluminat sunt reprezentative acestui stil.

Sursa foto: pinterest.com

Iluminatul clasic

Lustrele, lampile suspendate si cele de perete pot fi incadrate cu usurinta in decorurile clasice. Iluminatul clasic se rezuma la simplitate si eleganta. Nu sunt ideale accentele futuriste, corpurile cu LED-uri sau cele cu forme imperfecte.

Iluminatul vintage

Cu siguranta, pendulele, felinarele, veiozele sau lampile cu cadru metalic se incadreaza in aceasta categorie. Sunt bine venite chiar si corpurile de iluminat vechi, pastrate din generatie in generatie. Pana la urma, sunt cele mai reprezentative stilului vintage.

Sursa foto: pinterest.com

Iluminatul rustic

Tot ce pare imperfect este potrivit in casele rustice. Liniile deloc perfecte si formele nefinisate, care lasa impresia unor corpuri create manual, si materialele de suport, precum lemnul sau cuprul, sunt caracteristici ale acestui stil.

Evita sa faci aceleasi greseli

De multe ori se intampla ca iluminatul locuintei sa fie printre ultimele noastre ganduri atunci cand facem amenajari, tocmai de aceea greselile nu ezita sa apara.

Nu este suficient sa montezi un singur corp de iluminat, dar nici aglomerarea nu reprezinta o solutie. Designerii de interior iau in considerare doua aspecte atunci cand concep schemele de iluminare, si anume:

  • Nivelul la care se monteaza sursa de iluminare: inalt, mediu, jos
  • Rolul sursei de iluminare: ambientala, de accent, de tip sarcina.

In functie de acestea, se stabilesc cateva reguli pe care oricine trebuie sa le ia in considerare atunci cand isi concepe planul de iluminare.

  • Evita sa montezi o lustra in mijlocul tavanului si sa folosesti becuri cu intensitate puternica. Solutia optima: Opteaza pentru dispersarea luminii cu ajutorul mai multor corpuri de iluminat pe care sa le amplasezi corect.
  • Evita aglomerarea. Nici ideea de a monta spoturi unul langa altul nu este tocmai cea mai buna solutie. Solutia optima: Monteaza-le la o distanta potrivita unele de celelalte, in functie de dimensiunea tavanului si rolul pe care il au.
  • Evita sa folosesti becuri cu lumina rece in sufragerie. Lumina rece este nepotrivita pentru o camera destinata relaxarii. Solutia optima: Alege becuri cu luminca calda, care vor crea o atmosfera confortabila.
  • Evita sa legi toate becurile la acelasi intrerupator. In functie de activitatile pe care le desfasori, poti opta pentru a lumina complet incaperea sau partial. Aceasta actiune va fi vizibila chiar si pe factura de la electricitate!

In concluzie

Iluminatul locuintei este la fel de important precum modul de amenajare si are un efect vizibil asupra atmosferei generale. O schema de iluminare potrivita poate pune in valoare spatiul si il poate amplifica vizual. In schimb, o iluminare nepotrivita il poate restrange.

Acum ca ai toate informatiile necesare de care sa ti cont atunci cand concepi schema de iluminare, nu iti ramane decat sa treci de la idee la practica.

Mai multe susrse de inspiratie pentru iluminarea locuintei:

Ultimate Lighting Guide: Pick the Right Fixtures for Every Room in Your Home

3 Basic Types of Lighting

Lighting Guide Home




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *