Alegerea ghiveciului de flori perfect

Plantele de apartament nu se vor pune la intamplare in ghivecele pe care le veti alege. Trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte atunci cand alegeti un ghiveci potrivit. Veti constata ca un astfel de ghiveci ar trebui sa se plieze pe nevoile plantelor, astfel incat sa le asigure acestora toate conditiile neceare pentru a creste cat mai bine. Fiecare tip de planta va prefera un ghiveci anume. Daca veti alege ghiveciul potrivit pentru planta voastra, atunci aceasta va avea o perioada mai lunga de viata.

Trebuie sa stiti care sunt cele mai potrivite ghivece pentru plantele voastre. Daca pana acum obisnuiati sa va plantati plantele la intamplare in orice ghiveci, lucrurile ar trebui sa se schimbe astfel incat acestea sa aiba sansa unei vieti cat mai lungi. Multe persoane pun plantele in orice ghiveci pe care il gasesc prin casa sau in magazin. Lucrurile nu ar trebui sa stea asa pentru ca fiecare planta are cerintele sale specifice cu privire la mediul in care ar trebui sa se dezvolte.

Alegerea ghiveciului perfect

Cele mai indicate ghivece pentru plantele din casa voastra sunt ghiveciul de plastic si ghiveciul de ceramica. Amandoua ghivece prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, de aceea ar trebui sa profitati de ele. Mai rar intalnite pe piata din tara noastra sunt ghivecele de lemn.

 

Ghiveci din ceramica

Un principal avantaj al ghivecelor de ceramica este ca acestea vor asigura aerisirea radacinii plantelor. Argila din care sunt confectionate aceste ghivece este pe placul plantelor. Acest lucru nu se intampla in cazul ghivecelor din plastic. Radacinile nu vor fi aerisite corespunzator daca veti apela la niste ghivece din plastic. Un dezavantaj al ghivecelor din ceramica este ca acestea sunt mult mai grele decat cele din plastic. De asemenea, ele sunt si mult mai greu de intretinut. Numeroasele microorganisme care se dezvolta pe peretele interior al ghiveciului sunt greu de indepartat si va pot crea batai de cap, mai ales daca va confruntati cu o boala a plantei respective. Ghivecele de ceramica mai au dezavantajul ca se pot sparge foarte usor daca nu sunteti atenti. De asemenea, acestea se racesc si mai repede, iar acest lucru ar putea afecta radacinile plantelor.

Cele din plastic sunt mai usor de intretinut. Ele sunt de obicei mai usoare decat ghivecele din ceramica. De asemenea, aceste ghivece sunt mult mai usor de spalat. Ele pot fi spalate cu usurinta, iar eventualele microoorganisme care se vor forma pe acest ghiveci vor fi indepartate. Trebuie sa stiti ca aceste ghivece au si un dezavantaj major. Datorita faptului ca nu au porozitate, vor retine de fiecare data apa in exces. Acest lucru duce la putrezirea radacinilor, lucru ce va avea drept consecinta moartea plantelor pe care le detineti.

Exista pe piata numeroase ghivece dintre care puteti alege. Ideea principala pe care ar trebui sa o luati in considerare este ca alegerea ghiveciului potrivit se va face in functie de specia cultivata.

Alte tipuri de ghivece

Ghivecele din lemn sunt si ele de vanzare in numeroase magazine, dar ar fi o idee buna sa nu apelam totusi la acestea. Probabil ca ati mai intalnit astfel de ghivece in apartamente. Un dezavantaj destul de mare al acestor ghivece este ca atunci cand veti uda planta, apa va avea tendinta de a se infiltra. Acest lucru va insemna ca in timp, ghiveciul se va degrada sub actiunea apei. Apa se va infiltra in lemn, iar acesta va ramane aproape permanent umed. Un dezavantaj al acestui lucru este ca pe lemn se vor forma cu usurinta microoorganisme de tot felul. Aceste microorganimse vor fi daunatoare plantei, dar mai mult decat atat, veti avea parte de probleme cu mucegaiul care s-ar putea forma.

Idee de ghiveci din lemn

Mucegaiul, pe langa faptul ca va avea un aspect neplacut, va imprima si mirosul caracteristic, plus ca se va extinde destul de rapid. In final, planta va ajunge sa aiba de suferit si sa moara.

Tipul de ghiveci in functie de planta

Trebuie sa mai achizitionati ghiveciul si in functie de planta pe care o detine. De exemplu, daca aveti niste muscate curgatoare, puteti alege ghivecele agatatoare sau chiar jardinierele. Acestea vor fi o alegere perfecta pentru voi. Aceste ghivece vor oferi plantei pe care o detineti un aspect mai placut si va veti putea bucura mai mutl timp de aceasta.

Dracena va prefera ghivecele de dimensiuni mai mari. O idee buna este sa apelati la niste ghivece de ceramica. Acestea vor oferi o aerisire buna a radacinilor plantei. Alegeti niste ghivece cu diamteru mare, dar care sa aiba o inaltime mai mica. Atunci cand alegeti ghiveciul, luati in calcul si transplantarea plantei. Daca aveti deja un ghiveci si doriti sa-l schimbati, ar fi o idee foarte buna sa optati pentru un ghiveci cu doua marimi peste ghiveciul pe care il aveti in momentul de fata. Daca planta creste, iar ghiveciul ramane mic, radacinile acesteia nu se vor dezvolta normal. Trebuie sa tineti cont de toate aceste lucruri, astfel incat planta sa nu aiba de suferit.

Pheonix este o planta foarte intalnita in multe apartamente din tara noastra. Acest palmier este foarte cunoscut, iar vara  este de multe ori scos pe terasa sau in gradini. Acesta va putea fi cultivat in ghivece din plastic, dar si in unele de lemn, precum si in ghivece de ceramica. Trebuie sa tineti cont insa de marimea ghiveciului. Luati in calcul si faptul ca transplantarea sa fie facuta in functie de nevoile plantei. Atunci cand aceasta va deveni prea mare pentru ghiveciul in care este, trebuie sa realizati transplantarea ei.

O alta planta cunoscuta la noi in tara este petunia. Rasadurile pot fi plantate in ghivece de foarte multe forme si culori. Puteti opta oricand pentru niste ghivece de dimeniuni mai mici sau chiar pentru unele de dimensiuni mai mari. Cele mari pot fi folosite ca jardiniere. Pot fi folosite chiar si ghivece rotunde, nu foarte inalte. Trandafirii pitici sunt si ei o solutie buna pentru voi. Acesti trandafiri pot fi folositi pentru a decora spatiile exterioare. Puteti planta solitar mai multe plante intr-o jardiniera sau un ghiveci de ceramica.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *