Tapetul ca solutie pentru decoratiuni interioare

Tapetul are in spate o istorie mult mai veche si mai bogata decat ne-am putea imagina. Cel mai concludent exemplu in acest sens sunt vechile tesaturi chinezesti din vremea dinastiei Tang si cele egiptene. Nu mai putin iubit si apreciat este si in zilele noastre. Pentru a va putea bucura de o astfel de alegere, trebuie sa va familiarizati, mai intai, cu ceea ce presupune introducerea tapetului, ca element decorativ in locuinta dumneavoastra.

Avantajele tapetului

In primul rand, tapetul nu necesita suprafete speciale. Se poate aplica pe orice de la caramida, beton la chirpici si panouri prefabricate. Tapetul poate corecta optic dimensiunile incaperii prin pattern, culoare, textura.

Tapetul se aplica usor, nu este nevoie de competente speciale sau materiale scumpe. Puteti sa il aplicati chiar dumneavoastra, iar satisfactia va fi de doua ori mai mare, ca orice alt lucru realizat prin contributia personala. Un alt plus este acela ca aplicarea tapetului nu produce acelasi deranj precum zugravirea.

Pe langa avantajul de a fi aplicat chiar de dumneavoastra si de a nu va da casa peste cap, tapetul este foarte usor de intretinut. Aveti nevoie de perie moale sau o carpa curata pentru tapetul din hartie si de o laveta umeda pentru tapetul semilavabil, iar pentru tapetul lavabil trebuie sa aplicati detergent sau amoniac.

Tapetul nu are doar o istorie lunga, ci si o viata lunga. Poate rezista in medie 15-20 de ani, fara sa i se altereze culoarea sau aspectul, daca este intretinut corect. In cazul in care va plictisiti de el, puteti sa il inlaturati foarte usor, iar suprafata poate fi vopsita sau acoperita cu un alt tapet, ulterior.

Daca din punctul de vedere al aplicarii si al intretinerii, tapetul este o solutie la indemana, preturile relativ mici ar putea fi un argument in plus care sa va convinga sa optati pentru el.

Tapetul este intradevar avantajos, insa trebuie adaptat la cerintele si stilul dumneavoastra. Tocmai din acest motiv, va prezentam categoriile de tapet care va stau la dispozitie.

Categorii de tapet

Tapetul de hartie este solutia cea mai des intalnita pentru ca este ieftin. Dezavantajul este, insa, ca se poate rupe in timpul fixarii si nu lasa peretele sa respire.

Tapetul pe baza de vinilin este cel mai usor de intretinut dintre toate tipurile de tapet. Este recomandat pentru zonele cu umiditate mai ridicata cum ar fi baia sau bucataria.

Tapetul din fibre naturale, precum pluta, rafia, panza de sac sau fibra de lemn este mai putin comod de aplicat, pentru ca are nevoie de conditii speciale, atat de aplicare, cat si de intretinere, insa ofera patiului un aspect foarte placut, simplu si natural. Acesta, in opozitie cu tapetul pe baza de vinilin, se aplica in zonele cu umiditate redusa.

Tapetul textil poate fi fabricat din mai multe tipuri de material cum ar fi matase, tafta, brocart si ofera un aspect luxos incaperii. El reprezinta varianta cea mai luxoasa si mai costisitoare si bineinteles ca se potriveste in incaperi mari, generoase.

             Tapetul din fibra de sticla are mai putin un rol decorativ si mai mult unul practic. El se aplica pe suprafetele din gips-carton pentru a corecta micile crapaturi sau lovituri aparute in timp.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *