Tapet – vedeta versatila a decoratiunilor interioare

Tapetul cautat de multe ori sub forma de foto-tapet este un element decorativ ce se bucura de o mare popularitate in zilele noastre. Aplicat pe pereti, nu doar ca are un impact puternic asupra aspectului camerei in care este montat, ci reprezinta si o metoda eficienta de a proteja peretii sau de a acoperii imperfectiunile.

Se spune ca primele variante de tapet au aparut in perioada secolului XIV, pe cand oamenii obisnuiau sa aplice pe pereti decoratiuni din piele gravata. Cu toate acestea, primele role de tapet asemanator cu cel actual si-au facut aparitia abia la sfarsitul secolul XVII, in Anglia. Treptat, cu schimbarile de rigoare, s-a ajuns la tapetul regasit astazi in casele multor persoane, care este disponibil in mai multe tipuri si intr-o gama nelimitata de modele.

Sursa foto: vladila.ro

Tipuri de tapet

Tapetul se fabrica din mai multe tipuri de materiale. Astfel, ai posibilitatea de a alege pentru amenajarea incaperilor din locuinta modele din urmatoarele categorii:

Tapet din hartie

Este cel mai des intalnit tip de tapet utilizat in amenajararea camerelor. Fiind disponibil intr-o multime de modele si culori, acopera o buna parte din nevoile si preferintele celor care se hotarasc sa redecoreze. Se gaseste in doua variante, si anume intr-un singur strat de hartie sau din doua. A doua varianta este recomanda de cele mai multe ori deoarece este mai rezistenta, iar in momentul aplicarii este mai usor de manevrat.

Acest tip de tapet se potriveste in special in dormitoare, dar poate fi aplicat si in alte incaperi, cu conditia ca nivelul de umiditate sa nu fie ridicat.

Mai trebuie sa stii despre tapetul din hartie ca nu izoleaza termic sau fonic si de cele mai multe ori nu este lavabil.

Tapet vinilic

Este o varianta practica de tapet, realizata din fibre sintetice. Spre deosebire de tapetul din hartie, este mult mai rezistent si lavabil, iar faptul ca este impermeabil iti ofera un avantaj in plus. Se poate aplica pe diferite suprafete.

Tapet textil

Despre acest tip de tapet putem spune ca se realizeaza din fibre textile, precum bumbac sau matase, care se aplica pe un substrat de fibre netesute sau de hartie. Fiind ceva mai pretentios, nu este recomandat in locurile cu trafic intens. Modelele din fibre non-toxice sunt potrivite in mod special in camerele copiilor.   

Tapetul textil este disponibil intr-o varietate de modele, nu se deformeaza la aplicare, permite peretilor sa respire si acopera imperfectiunile.

Tapet din fibre netesute

Este o varianta mai recenta de tapet, care devine tot mai apreciat datorita avantajelor pe care le ofera. Izoleaza termic si fonic, reduce la minimum riscul de aparitie al mucegaiului, se aplica repede, in pasi simpli, si se dezlipeste la fel de usor, fara sa se rupa.

Tapet metalic

Desi prea putini vorbesc despre acest tip de tapet, el totusi exista. In procesul de fabricare, se lamineaza folii de aluminiu pe straturi din fibre de hartie sau netesute. Acest tip de tapet are o stralucire aparte, fiind varianta cea mai potrivita pentru spatiile amenajate in stil baroc, vintage sau contemporan.

Cum alegi tapetul in functie de fiecare incapere?

Acest element de decor poate fi aplicat in mai toate incaperile din locuinta. Cu toate ca cel mai des il intalnim in sufragerii, tapetul se poate aplica in dormitoare, in camerele celor mici, in bucatarii, dar si in holuri. Ce-i drept, nu se preteaza a fi aplicat in bai deoarece nu rezista atat de mult umiditatii.

Atunci cand alegi tapetul potrivit, trebuie sa iei in considerare mai ales dimensiunea incaperii. Daca vorbim despre o camera mica, este suficient sa aplici tapet pe un singur perete. In schimb, in camerele spatioase este permis montajul tapetului pe toti peretii.

Tapetul potrivit pentru camera copiilor

Pentru camera copiilor ar trebui sa alegi un tapet realizat din fibre naturale, non-toxice, care nu prezinta niciun risc asupra celor mici. Sunt potrivite modelele cu personaje, cele inspirate din natura, din univers sau cele cu animale. In camera copiilor, tapetul poate avea si rol educativ sau de creatie.

Sursa foto: pinterest.com

Tapetul potrivit pentru bucatarii

Desi sunt multi care opteaza pentru fainta atunci cand amenajeaza bucataria, tapetul lavabil poate fi o optiune atragatoare. In ceea ce priveste modelele ideale pentru bucatarii, ai optiuni nelimitate, incepand de la culori intense, in contrast cu mobilierul, pana la peisaje impresionante sau imprimeuri reprezentative.

In general se merge pe varianta aplicarii pe un singur perete, opus celui cu mobilierul, dar daca esti o fire mai indrazneata, poti aplica pe intreaga suprafata.

Tapetul potrivit pentru sufragerii si dormitoare

Intr-o sufragerie, tapetul reprezinta o solutie practica orice stil de amenajare ai alege. Daca doresti o pata de culoare sau un efect special, alege sa aplici tapet uni intens pe un singur perete. Nu exclude nici varianta de a aplica tapet pe intreaga suprafata, daca dimensiunea camerei iti permite, dar ai grija ca modelul ales sa fie mai simplist pentru a nu incarca prea mult designul. Evita modelele florale, caci sunt demodate si efectul obtinut este destul de obositor.

Pentru a obtine un decor modern, poti alege modele de tapet inspirate din natura, precum cele care imita lemnul, piatra sau peisaje atractive. Daca iti doresti un decor ceva mai luxuriant, tapetul metalic este varianta potrivita pentru tine.

Sursa foto: vladila.ro

Tapetul potrivit pentru hol

Holul este o incapere cu trafic intens, la fel ca si sufrageria. Prin urmare, are nevoie de un tapet rezistent, chiar lavabil. Fie poti alege un tapet din vinil, fie din fibre netesute. Daca umiditatea este la un nivel optim, poti aplica chiar si tapet din hartie in doua straturi.

In ceea ce priveste modelele, asigura-te ca efectul obtinut se potriveste in aceasta incapere. Poti merge pe modele cat mai simple sau peisaje inspirate din natura. Nu te feri nici de imitatiile din lemn sau piatra, caci sunt actuale si ofera un design modern.

Sursa foto: pinterest.com

Tapetul ofera posibilitatea de a personaliza fiecare camera in functie de propriile preferinte si de stilul abordat in procesul de amenajare. Astfel, fie ca te tendeaza ideea unui decor modern, contemporan, industrial sau vintage, vei gasi intotdeauna o varianta ideala care sa-ti satisfaca necesitatile si dorintele.

Instructiuni pas cu pas pentru aplicarea tapetului

Pentru a aplica tapetul nu ai nevoie de cunostinte extraordinar de multe. Urmareste pasii de aplicare si  vei obtine un rezultat uimitor!

1. Pentru inceput, masoara peretii de jos pana sus in locurile unde doresti aplicarea tapetului pentru a cumpara exact cantitatea necesara. Pe langa tapet, mai ai nevoie de adeziv si de cateva instrumente de lucru: un cutter pentru a taia fasiile de tapet atunci cand este necesar, o bidinea cu care sa aplici adezivul, o scara pe care sa o folosesti pentru a monta tapetul corect si in partea superioara, un boloboc de care sa te folosesti pentru a aplica drept fasiile de tapet si o rola de cauciuc cu care sa elimini bulele de aer formate.

2. Mai apoi, decupeaza tapetul cu ajutorul cutter-ului tinand cont de model. Daca modelul ales este ceva mai complex, numeroteaza cu un creion ordinea aplicarii fasiilor pe pereti. Adauga in plus de 3-5 cm pentru eventualele ajustari.

3. Inainte de a aplica adezivul (pe perete sau direct pe tapet), asigura-te ca peretii sunt curati.

4. Aplica adezivul si apoi lipeste fasiile de tapet pe pereti in ordinea stabilita la punctul 2. Incepe din capatul peretelui, de sus in jos. De asemenea, in timpul aplicarii elimina eventualele bule de aer formate cu ajutorul rolei de cauciuc. Ai grija sa lipesti perfect prima fasie deoarece intregul rezultat va depinde de acest aspect! Este important sa nu suprapui fasiile, ci doar sa le lipesti suficient de aproape unele de altele, asa incat sa nu ramana spatii neacoperite.

5. In cazul in care exista surplus de adeziv pe fasii, indeparteaza-l cu o laveta curata.

Sursa foto: pinterest.com

Cum se intretine tapetul?

Pentru a rezista mai bine in timp, tapetul trebuie intretinut corespunzator. Iata cum poti face acest lucru in functie de tipul de tapet:

  • Intretinerea tapetului din hartie – pentru acest tip de tapet este suficient sa folosesti aspiratorul. Nu este indicat sa il cureti cu apa deoarece se degradeaza. In cazul in care este mult prea murdar, nu ai alta varianta decat sa il schimbi.
  • Intretinerea tapetului din vinil – acesta se poate spala cu apa sau detergenti speciali. Ai nevoie de o laveta moale, pe care sa o storci foarte bine, iar mai apoi sa stergi de sus in jos. Nu insista prea mult la imbinari deoarece se pot strecura pori de apa care pot degrada tapetul. De asemenea, nu folosi apa in exces deoarece riscul de a se desprinde de pe perete creste considerabil.
  • Intretinerea tapetului din material textil – fie il poti curata cu ajutorul unui aspirator, fie cu ajutorul detergentilor special. Daca optezi pentru cea de-a doua varianta, indicat este sa testezi solutia pe o suprafata mica de tapet dintr-o zona mai putin vizibila. Daca rezultatul este multumitor, continua procesul pe intreaga suprafata.
  • Intretinerea tapetului din fibre netusute si metalic – pentru ambele tipuri de tapet te poti folosi de aceleasi modalitati de curatare specifice tapetului din material textil.

Tapetul are un efect uimitor asupra incaperilor, fie ca este aplicat pe un singur perete, fie pe toti. Are capacitatea de a-ti aduce in locuinta decoruri impresionate, care sa-ti stimuleze imaginatia, sa-ti ofere energie sau sa te ajute sa te eliberezi de energiile neplacute ce te-au cuprins de-a lungul zilei. Nu ezita sa-l alegi in amenajarile interioare!




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *