Una dintre modalitatile cele mai trecute cu vederea de a schimba look-ul unei locuinte este aranjarea corpurilor stralucitoare intr-un mod placut, dar de impact. Ceea ce fotografii profesionisti numesc “balansul de alb” e un fel de a descrie daca lumina care infatiseaza detaliile din poza este mai albastra sau mai galbena si este o unealta utila in aranjarea luminilor in design-ul interior.
Daca cele mai multe locuinte sunt radiate puternic si impartial de un singur bec de 100 de Watti pe camera, cateva sfaturi pentru a asigura un efect echilibrat gasesti mai jos, in functie de utilitatea fiecarei incaperi. Dar care-i cel mai simplu sfat? Bazeaza-te pe mai multe obiecte decorative cum ar fi lampi, becuri, spoturi, veioze sau aplici.
Ambianta perfecta pentru living
Directioneaza razele pe trei pereti din sufragerie cu cate un reflector folosind inaltimi diferite ale surselor pentru un efect de adancime. Ai grija ca o sursa de lumina sa fie indreptata catre o floare, un obiect decorativ sau un scaun interesant!
Foloseste lampi de podea in combinatie cu lampi de perete indreptate in jos avand grija sa poti citi o carte din fiecare fotoliu al incaperii. Incearca sa obtii un efect puternic dar domoleste albul becului cu un difuzor radiant cum ar fi o perdea sau un mic tavan textil.
Creeaza un punct de atentie in sala de mese
Indreapta cea mai mare sursa de lumina in centrul mesei, unde vor sta bucatele. Astfel, vei focaliza atentia tuturor catre mancarea servita. Restul camerei o poti inveseli indirect folosind lampi de perete la inaltime medie sau mici sisteme de lumini pe masa.
Dormitorul, spatiul de relaxare
Realizeaza o atmosfera insulara punand veioze mici pentru citit langa pat, dar care nu sunt indreptate direct catre pat. O buna idee ar fi sa plasezi cateva spoturi in linie care licaresc pe dressing-uri si o lampa cu lumina slaba pe o masuta care tine loc de lumanari romantice.
Baia ca jumatate de make-up studio
Camera toaletei poate fi deschisa puternic de un bec plasat pe tavan pentru a evidentia bine toate colturile unui spatiu mic. Insa, doar cu mentiunea ca iluminatul sa fie completat in mod echilibrat de doua corpuri radiante medii in stanga si in dreapta oglinzii, la nivelul fetei, pentru claritate. Daca este vorba de o incapere mare, scapa de umbre cu inca o sursa deasupra dusului.
Joaca-te cu tenta albastra a becurilor eco sau cea galbena a becurilor cu filament clasic si, in functie de tonurile colorate din locuinta, pastreaza echilibrul cromatic.
Citesti asta la calculator sau laptop si te dor ochii des? Iti dam inca un sfat: ai grija ca intensitatea reflectoarelor din camera sa nu fie mai puternica decat lampa din spatele monitorului!