Cand incepem proiectul de amenajare, se intampla de cele mai multe ori sa nu acordam o atentie prea mare asupra optiunilor pe care le avem pentru pardoseala. Cu toate acestea, pardoseala din casa ar trebui sa se afle printre primele aspecte de luat in calcul. Si nu doar din punct de vedere estectic, ci mai cu seama din pricina calitatii si rezistentei.
E important sa stii care sunt optiunile pentru pardoseala din casa si cum te influenteaza pe termen lung. Poate esti o persoana care se ocupa des de reamenajatul casei, si atunci nu ar fi o problema sa schimbi pardoseala o data la cativa ani. Dar poate ai in plan sa faci o investitie considerabila acum, iar pe viitor sa nu mai investesti in aspectul locuintei.
Prin urmare, hai sa vedem ce optiuni ai pentru pardoseala, care sunt aspectele avantajele si dezavantajele fiecaruia si ce ar trebui sa alegi pentru fiecare camere din locuinta.
Tipuri de pardoseala
Parchet laminat
Parchetul este considerat o alternativa a pardoselii din lemn masiv. Este potrivit pentru toate camerele, cu exceptia baii si a bucatariei, si se gaseste intr-o varietate de culori si texturi. La fel ca orice alt tip de pardoseala, prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje.
Avantaje
- are un pret avantajos
- este disponibil intr-o gama variata de culori si texturi
- se monteaza si demonteaza usor, de catre oricine, fara a avea experienta
- are o rezistenta crescuta la ingredientele din produsele de curatenie
- se intretine si curata usor
Dezavantaje
- nu este antifonic
- are rezistenta scazuta la umiditate
- se zgarie destul de usor
Lemn masiv
La fel precum parchetul laminat, pardoseala din lemn masiv este potrivita in toate camerele, cu exceptia bailor si bucatariilor. Este o optiune mai putin intalnita in locuintele romanilor, insa prezinta numeroase avantaje.
Avantaje
- ofera un aspect elegant si rafinat
- se pastreaza foarte bine in timp
- este 100% hipoalergenic
- are o durabilitate extinsa
- poate fi reconditionat ori de cate ori este nevoie
- pastreaza caldura
- dat fiind faptul ca se fabrica din mai multe soiuri de lemn, este disponibil intr-o gama suficient de variata de culori si texturi
Dezavantaje
- are un cost mai ridicat
- se monteaza destul de dificil
Gresie
Gresia este optiune destul de populara in casele romanilor, mai ales in bucatarii si bai. Este practica, are un cost decent si acopera o buna parte din necesitati. In plus, este foarte versatila, oferind posibilitati nelimitate de asortare si combinare. Gresia tip parchet este ideala pentru bucatarii si bai. Se completeaza cu modelul de parchet ales si se preteaza foarte bine zonelor cu umiditate.
Avantaje
- gama variata de culori, modele si texturi
- durabilitate extinsa
- usor de intretinut si curatat
- se preteaza zonelor cu trafic intens
- nu retine umezeala
- are cost accesibil
Dezavantaje
- este destul de fragila
- uneori chiar alunecoasa
- montajul necesita pregatire
Piatra naturala
Este una dintre cele mai rezistente, durabile si elegante tipuri de pardoseala. Lasam avantajele sa vorbeasca de la sine.
Avantaje
- este rezistenta la socuri puternice
- se intretine si curata usor
- are durabilitate extinsa
- ofera un aspect luxuriant
Dezavantaje
- costul este ridicat
- necesita aplicarea unui impermeabilizant de calitate o data la ceva timp
- se monteaza greu
Marmura
Este printre cele mai vechi tipuri de pardoseala existente. Se preteaza atat incaperilor din interior, cat si zonelor exterioare. Fiind costisitoare, putini aleg sa monteze marmura in locuinta, insa trebuie sa stii ca este o optiune de durata.
Avantaje
- are un aspect foarte elegant, impunator si stilat
- se intretine usor
- este rezistenta la socuri mecanice si termice
Dezavantaje
- reprezinta o solutie costisitoare
- avand un aspect atat de rafinat, se potriveste mai mult in incaperile in care si mobilierul si restul elementelor de decor se afla la acelasi nivel
Ce alegi pentru fiecare incapere din locuinta?
Trebuie sa in vedere faptul ca in locuinta poate sa predomine un singur stil de amenajare. Astfel ca, pentru inceput e necesar sa te decizi asupra stilului de amenajare pe care doresti sa il abordezi in fiecare camera. Odata ce ai stabilit acest aspect, iti va fi mult mai usor sa faci alegerile cu privire la pardoseala.
Bineinteles, ceea ce alegi pentru bucatarie nu va functiona neaparat in sufragerie sau dormitor. Insa, cu siguranta vei alege ceva complementar, mai ales daca doresti sa tii cont de stilul de amenejare ales.
Hai sa vedem de ce criterii trebuie sa tii cont inainte de alege pardoseala potrivita pentru fiecare camera din locuinta.
Baie
In baie, trebuie sa alegi o pardoseala capabila sa reziste la niveluri ridicate de umiditate si la fluctuatiile de temperatura. De asemenea, trebuie sa fie antiderapanta si rezistenta la socuri mecanice.
Majoritatea oamenilor cauta ceva ce poate fi usor de curatat si accesibil ca pret. Pentru a acoperii aceste necesitati, cea mai buna optiune sunt placile de gresie. Insa, daca nu se tine cont de un buget limita, piatra naturala poate fi cea mai buna varianta din punct de vedere al durabilitatii. Chiar si marmura, insa aceasta se potriveste mai mult in spatiile amenajate elegant.
Bucatarie
In bucatarie este nevoie de o pardoseala rezistenta la socuri mecanice, mai ales in zona blatului de lucru. Desi piatra naturala ar fi cea mai potrivita, majoritatea oamenilor prefera placile de gresie. Sunt mai accesibile la pret si se gasesc intr-o varietate de modele si culori, fiind foarte usor de combinat cu mobilierul si restul elementelor de decor.
In bucatariile spatioase ori open space, unii oameni prefera sa monteze chiar doua tipuri de pardoseala, delimitate printr-un profil de trecere. De regula, langa blatul de lucru se monteaza placi ceramice sau marmura, iar in a doua jumatate a bucatariei parchet laminat sau lemn masiv.
Dormitor si sufragerie
In aceste incaperi poti alege parchet laminat sau chiar lemn masiv. Prima optiune este mai accesbila, insa foarte comuna. Pe de alta parte, lemnul masiv are o durabilitate mai extinsa si poate fi reconditionat atunci cand necesita imbunatatiri.
In camerele copiilor, se recomanda o podea mai practica, care nu necesita o intretinere prea atenta. Podeua din lemn masiv este de luat in considerare, fiind 100% hipoalergenica. In plus, poate fi reconditionata atunci cand este prea deteriorata.
Cat despre sufragerie si restul dormitoarelor, alegerile depind foarte mult de bugetul disponibil si de preferintele personale.
Hol
Holul are nevoie de o podea rezistenta la trafic intens si la umiditate. Este o zona care se curata frecvent datorita faptului ca se paseste cu incaltamintea de afara. Prin urmare, parchetul laminat sau podeaua de lemn masiv nu ar fi o optiune foarte inspirata. Ci mai cu seama se potriveste gresia, marmura sau piatra naturala.
Sfaturi utile
Fiindca ai atat de multe optiuni, iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand faci planul de amenajare si mergi la cumparaturi:
- Bugetul disponibil. Pretul dicteaza mai de fiecare data alegerile pe care le facem. Daca vrei sa economisesti, atunci ai doua optiuni clasice: parchet laminat si gresie. Ambele tipuri sunt accesibile ca pret si se gasesc intr-o gama variata de modele si culori. Astfel, iti ofera posibilitati multiple de combinare si asortare. Podelele din lemn masiv, piatra natura sau marmura sunt mai costisitoare. Insa, compenseaza cu durabilitatea si eleganta pe care le ofera.
- Umiditatea incaperii. Dupa cum am mentionat cateva randuri mai sus, in unele incaperi nivelul de umiditate este ceva mai ridicat, ceea ce inseamna ca nu se preteaza podeaua din lemn. Nicidecum nu se potriveste parchetul laminat in baie. Daca vrei o optiune similara ca aspect, poti opta pentru gresia tip parchet.
- Usurinta cu care se monteaza. Daca esti o persoana caruia ii plac renovarile, ar trebui sa iti indrepti atentia asupra optiunilor care iti usureaza munca, cel putin acolo unde se poate. Este de preferat sa montezi parchet in camere, caci se monteaza si demonteaza la fel de usor. In plus, deranjul nu este unul foarte mare. Spre deosebire de cel invocat de schimbarea sau reconditionarea podelelor din lemn masiv, piatra naturala sau gresie.
- Intensitatea traficului. Stim deja ca parchetul laminat este mai pretentios. Drept urmare, alege sa montezi pardoseala mai de calitate in zonele cu trafic intens.
- Aspectul. Indiferent de ce tip de pardoseala alegi, asigura-te ca nu faci prea multe combinatii si nu alegi modele diferite. Mai exact, rezuma-te asupra unui singur model de parchet sau lemn masiv pe care sa il montezi in camere si sufragerie, si asupra unui model de gresie / piatra natura / marmura pe care sa-l montezi in baie, bucatarie si pe hol.
Citeste mai multe informatii relevante despre acest subiect:
8 Types of Flooring to Consider
12 Types of Flooring – Which is the Best Option for you?
Types of Flooring: The Complete Guide