Mobilier din pal vs mobilier din lemn

Atunci cand vine vorba despre mobilarea casei, gusturile se impart, in prima faza in doua mari categorii si anume cei ce prefera lemnul si cei ce prefera palul. Fiecare dintre sustinatorii lemnului respectiv palului in ceea ce priveste materialul mobilierului din casa trebuie sa se confrunte atat cu avantajele acestor materiale cat si cu dezavantajele lor, totul fiind, la final,  o alegere in functie de gusturi si mai ales posibilitati financiare.

Mobilierul din pal:

Avantajele palului constau in faptul ca este foarte usor de prelucrat, motiv pentru care poate lua cu usurinta orice forma va doriti si in plus este ecologic, fiind realizat din resturi de lemn, rumegus si alte materiale care in mod normal s-ar arunca. Pentru ca este realizat din resturi presate, mobilierul din pal nu este la fel de scump precum cel din lemn ceea e il face, evident, cu mult mai accesibil atat din punct de vedere al cumpararii cat si al schimbarii sale  de la an la an fara eforturi financiare, in cazul in care va plictisiti de o piesa de mobilier sau se deterioreaza.

Dezavantajele palului pot consta in faptul ca desi in prima faza  rezistent la apa si caldura, in momentul in care placa melaminata se desprinde, palul devine extrem de sensibil la acesti agenti distructiv. Chiar daca este mai ieftina, trebuie sa stiti si ca mobila din pal are o durata de viata mult mai scurta (circa 10 ani) decat cea din lemn, nu suporta greutati mari (in cazul rafturilor din pal) si n este posibila reconditionarea sa,  deteriorarea fiind ireversibila. Printre altele, dezavantajele palului pot fi si de ordin estetic  deoarece mobila din pal nu are grandoarea celei din lemn masiv, decorand mult mai simplu o incapere.

Mobilierul din lemn:

Avantajele lemnului incep cu durata de viata incredibil de mare pe care acesta o are si cu deteriorarea sa greoaie. Chiar si foarte vechi, mobila din lemn se poate reconditiona capatand din nou stralucire si fiind capabila sa decoreze spectaculos o incapere al carei stil necesita piese de mobilier masive, impunatoare. Un alt aspect pozitiv este acela ca lemnul suporta greutati mari fara a-si modifica forma, astfel incat nu va mai trebui sa va faceti griji daca pe un raft sau polita asezatii un obiect greoi.

Dezavantajele mobilierului din lemn insa sunt destul de importante, poate chiar esentiale putand sa va schimbe sau nu intr-o clipa preferintele. In primul rand, mobila din lemn are un pret foarte mare. Cu toate ca durata de viata este extinsa, mobilierul din lemn este  foarte scump, ceea ce il poate face inaccesibil multora, in special celor ce  sunt amatori ai schimbarilor si vor dori in cativa ani sa inlocuiasca tot mobilierul din casa. Daca mai puneti la socoteala si ca nu se poate muta foarte des si este greu de modelat in orice forma precum palul, lemnul s-ar putea sa nu mai para o idee atat de buna decat pentru cei cu o stare materiala foarte buna si fara idei de schimbari ale stilului in urmatorii poate 50 si ceva de ani.



Vezi si alte articole despre:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *