Chiar daca nu locuiesti intr-o casa cu gradina, poti avea propria ta oaza de prospetime si verdeata pe terasa sau balconul apartamentului tau. Gradina din balcon iti poate aduce chiar mai multe avantaje decat o gradina pe pamant. O gradina amenajata pe balcon poate fi intima, este usor de intetinut, este cocheta si poate fi foarte utila in cazul in care alegi sa cultivi mici plante comestibile.
Imagineaza-ti cum ar fi sa gatesti mancarea ta preferata folosind ingrediente proaspete, precum busuioc, oregano, leustean, patrunjel, ardei iute sau chiar capsuni, cultivate chiar de tine in mica ta gradina.
Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte, care includ factorii de mediu.
Atunci cand cumperi si plantezi seminte sau bulbi, asigura-te ca viitoarele plante sunt potrivite pentru zona climatica in care traiesti.
Dupa cum stim, plantele s-au dezvoltat in timp in zonele de relief potrivite pentru ele, din punct de vedere climatic, al luminii soarelui, al intensitatii vantului, al daunatorilor, iar lista poate continua. In general, atunci cand vrei sa ai propria gradina, este indicat sa ceri sfatul florarului inainte de a cumpara semintele sau radacinile viitoarei plante.
Trebuie sa mentionezi durata in care balconul tau se bucura de lumina soarelui, zona de relief in care locuiesti si etajul la care este situat apartamentul tau, pentru ca vantul poate influenta negativ anumite plante. Un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont este daca balconul tau este deschis sau inchis, acest lucru, de asemenea, influentand nivelul de umiditate, nivelul de oxigen si absorbtia de lumina.
De asemenea, atunci cand incepi sa iti cultivi propria gradina, indiferent daca aceasta este pe pamant sau in balcon, trebuie sa ai in vedere cat timp ai la dispozitie pentru a o intretine, deoarece anumite specii de plante necesita mai multa atentie decat altele. Daca esti o persoana foarte ocupata, daca serviciul tau presupune deplasari in alte orase, este de preferat sa te orientezi catre plante care nu au nevoie sa fie udate sau curatate des.
Pentru situatiile neprevazute in care trebuie parasesti orasul, poti apela la urmatorul truc pentru a mentine plantele la un nivel optim de umiditate a solului: imediat dupa ce le-ai udat, presara deasupra pamantului pietricele mici de rau, pentru ca acestea nu vor permite ca razele soarelui sa usuce pamantul, insa se vor incalzi suficient de mult incat temperatura solului sa ramana constanta.
Pentru o gradina minunata pe perioada intregului an, aseaza plantele pe niveluri, in functie de momentul in care infloresc. De exemplu, pe cele care infloresc primavara le poti aseza la nivelul podelei, pe cele care infloresc vara le poti aseza la nivelul ochilor, iar pe cele care infloresc iarna le poti suspenda de perete sau de tavan, in cazul in care exista un alt balcon deasupra balconului tau.