Renovarea unui apartament de la zero

Te-ai decis sa faci o renovare apartament de la 0?
Vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cand ne luam prima casa si trebuie sa o renovam.
O parte dintre noi isi aleg sa cumpere apartamente noi direct de la dezvoltatori si o alta parte este adepta blocurilor vechi „ceausiste”.
Daca pentru cei care isi cumpara un apartament nou la cheie, problema renovatului consta in alegerea culorii parchetului, a tipului de gresie si de faianta si a culorilor peretilor, pentru cei care isi cumpara un apartament vechi se schimba datele problemei.

renovare apartament
renovare apartament

Pentru ca si eu m-am aflat in aceasta situatie, m-am gandit sa fac un mic ghid cu pasii pe care i-am urmat eu pentru renovarea apartamentului:

Alegerea geamurilor termopan

La fiecare colt de strada o sa vedeti o firma cu tamplarie PVC (termopane in termenii cei mai des intalniti).
Majoritatea firmelor lucreaza cu o anumita tamplarie sau un anumit tip de sticla sau cu anumiti furnizori de feronerie. Alegerea pentru mine a fost extrem de dificila pentru ca nu stiam mare lucru despre nici o firma. Ce ma interesa pe mine era sa obtin cel mai bun raport calitate-pret.

Cele mai des intalnite branduri de termopane erau Qfort, Salamander, Rehau,  Veka. M-am apucat de research, am invatat despre diferentele intre tipurile de tamplarii,  am citit pe net review-uri si am luat decizia sa merg pe Salamander (sisteme nemtesti, feronerie nemteasca, review-uri pozitive, mult mai ieftini decat Qfort…m-am decis destul de repede). Am ales o firma din zona mea care lucreaza cu acesta tamplarie si am dat comanda.

A durat aproximativ 2 saptamani si montajul a decurs fara probleme. Deocamdata sunt multumit de alegerea facuta. Costurile: 3600 lei

Usa de exterior  – Alegerea usii de la intrare

Am terminat cu „termopanele” si in asteptarea montajului am inceput sa caut usa de la intrare noua. In situatia mea, usa veche era din lemn si am preferat sa imi pun o usa metalica.

Pentru cei care au deja usa ok, la acest pas ramane sa isi aleaga un butuc potrivit si sa il schimbe 🙂

Eu am zis ca imi trebuie o usa solida (chiar daca stiam ca orice casa poate fi sparta destul de usor de hotii cu experienta, am zis macar sa aiba mai mult de lucru 🙂 )si m-am apucat de cautat. Dupa un tur de forta prin toate magazinele de bricolage de vreo cateva zile in care m-am uitat doar la usi am reusit sa gasesc o usa care sa imi indeplineasca criteriile dorite si anume: sa fie solida, izolata bine, cu inchidere in cat mai multe puncte (minim 6), sa fie cat mai simpla din punct de vedere al designului si un aspect foarte important sa nu depaseasca 1500 lei. Am reusit sa gasesc la 1350 + 100 lei montajul.

Pretul montajului difera de tipul de usa care trebuie inlocuit la locuinta. Daca e din lemn e aproximativ 100 lei daca usa veche e tot metalica, pretul creste in general cu 50 de lei.

Usile de interior

La usile de interior alegerea este clar definita de bugetul fiecaruia.

Exista sute de modele pe piata le preturi incepand de la 200 de lei usa pana la 2500 de lei sau mai mult o singura usa din lemn masiv.
Usile low cost de 200-300 de lei sunt aduse din China (de la un singur mare furnizor din cate am inteles de la diversi comercianti) si cu exceptia designului si a culorilor sunt toate la fel.
Calitatea executiei este scazuta, montajul lor fiind destul de complicat mai ales in situatia des intalnita a peretilor strambi. Nu au toc reglabil si sunt destul de sensibile la umiditate.

Usile intermediare din mdf sau hdf de prin Polonia (sau tot China dar de o calitate superioara) au preturi intre 500 si 800 de lei. Au avantajul ca au toc reglabil, calitativ sunt mai bune si o gama foarte variata al designului.

Cele mai scumpe sunt usile din lemn si preturile incep de la 1000-1200 de lei.

Eu am ales usi intermediare si am dat 3000 de lei pe 4 usi cu tot cu montaj.

Schimbarea Instalatiei sanitare

Daca nu vrei sa te trezesti cu surprize dupa ce termini apartamentul de renovat este indicat sa schimbi tot ce tine de instalatia sanitara si pe cea de termoficare.

Dupa ce gasesti un instalator bun trebuie sa cumperi toate materialele. Eu am ales sa imi cumpar materialele din zone specifice de depozite de constructii si am evitat magazinele mari de bricolaj. Am iesit cam cu 10-15% mai ieftin. Avantajul depozitelor este ca poti negocia in functie de cantitatile luate, fiind mai flexibili decat magazinele mari. Am cheltuit aproximativ 2000 de lei pe toata instalatia noua pentru ca nu am optat pentru centrala termica. Pe langa acesti bani se adauga banii platiti instalatorului (in cazul meu 1200 de lei fara montajul caloriferelor pentru care se mai adauga aproximativ 100 lei/calorifer)

Schimbarea Instalatiei electrice

Toate blocurile vechi au instalatia pe aluminiu, material care in prezent nu se mai foloseste in instalatiile electrice, prezentand un risc mai ridicat. In prezent se recomanda instalatia pe Cupru.

Si in cazul materialelor necesare pentru instalatia pe cupru, in urma studiului de piata efectuat am constatat ca magazinele mici din cadrul zonelor cu materiale de constructii (pentru Bucuresti recomand Valea Cascadelor sau Mihai Bravu langa statia de metrou) au preturi mai bune decat magazinele mari de bricolaj. Pe langa preturi ai si avantajul ca nu trebuie sa alergi ca nebunul la toate raioanele sa gasesti ce trebuie. La astfel de magazine dictezi de pe lista si esti servit direct in portbagaj.

Materialele pentru instalatie electrica (cabluri, tablou electric, doze, intrerupatoare, prize) au costat aproximativ 1500 lei.  In functie de complexitatea lucrarii la apartament, se mai adauga costurile pentru electricieni care pot fi intre 1000 si 2000 lei). Gaurit pereti, refacut trasee prize, adaugare prize suplimentare..multa bataie de cap si mizerie multa.
Pregatiti-va de injuraturile vecinilor pentru ca la schimbarea instalatiei electrice se face cel mai mult zgomot.

Gresie, faianta, zugraveala si parchet

De departe etapa cea mai solicitanta este etapa in care in casa vine echipa de muncitori. Pregatiti-va si inarmati-va cu multa rabdare pentru aceasta etapa.

In prima faza am facut masuratorile pentru gresie si faianta. Am colindat toate magazinele pentru a ne decide la modelele dorite. Am reusit sa ne decidem la gresie si faianta de baie de la LeroyMerlin, de gresie de bucatarie de la Praktiker si de faianta pentru bucatarie de la magazinele din complexele despre care am vorbit ceva mai sus.

Dupa gresie si faianta am inceput sa cumpar materiale de constructii. Visez si acum ca trebuie sa cumpar CM11 sau CT 126 :). Saci peste saci de adeziv, glet, mortar, rigips, polistiren si alte materiale. Preturile la materialele uzuale sunt sensibil egale in toate magazinele de bricolaj si deopotriva in magazinele mici.

Si in acest caz recomand alegerea unui magazin mic pentru ca aveti libertate de negociere si va garantez ca veti face economie alegand astfel de magazine.

Partea cea mai proasta in aceasta etapa este ca niciodata nu stii cate materiale de constructii trebuie sa mai cumperi pana in momentul in care termini. Pentru mine, preocuparea principala timp de 2 saptamani a fost sa alerg dupa materiale.

Dupa ce se pune gresia, faianta, se rezolva peretii si se mai scapa de santier urmeaza ultima etapa in care se pune parchetul.

Si aici alegerea este destul de complicata pentru ca pe piata este o gama foarte variata de modele de parchet. Pretul parchetului incepe de la 20 de lei m2 si depaseste 150 lei m2 pentru parchetul din lemn masiv.

Pe langa parchet trebuie sa luati in calcul si accesorii: folia care se pune dedesubt pentru izolatie, plinta, coltarele, trecerile.
In aceasta etapa am ales Proges pentru parchet si Praktiker pentru accesorii.

Veti observa ca in magazinele in care parchetul este mai avantajos accesoriile sunt mai scumpe si invers. Incercati sa vedeti cat mai multe modele de parchet si sa va notati preturile la accesorii in momentul in care treceti prin magazine.

Investitia in parchet si accesorii a fost de 3000 de lei.

Dupa ce se termina si etapa parchetului urmeaza etapa mobilarii si a utilarii dar vom lasa aceasta etapa pentru o serie de articole viitoare.

Va astept si cu completari la micul meu ghid.



Vezi si alte articole despre: , , ,


2 COMMENTS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *