Decoratiuni moderne pentru o locuinta de vis

Care este rolul decoratiunilor? Cum le alegi astfel incat sa completeze perfect decorul? Care este cel mai bun mod de amplasare? Sunt cateva dintre intrebarile pe care oricine si le pune atunci cand intentioneaza sa cumpere decoratiuni moderne pentru noul design din locuinta.

Decoratiunile joaca un rol important in amenajarile interioare. In lipsa acestora, atmosfera dintr-o casa poate fi destul de anosta. Fiind disponibila o gama suficient de variata in ceea ce priveste decoratiunile de interior, este simplu sa alegi obiectele potrivite decorului si cu ajutorul lor sa iti pui amprenta asupra acestuia.

Obiectele decorative pot fi folosite pentru a contura orice incapere. Inainte de a le achizitiona, ar fi bine sa ai informatii despre ce fel de decoratiuni exista, cum le alegi si unde trebuie sa le asezi pentru a aduce un plus de valoare locuintei tale.

Ce tipuri de decoratiuni moderne poti alegi pentru amenajarea casei

Decoratiunile acopera diferite zone dintr-o incapere si este important sa stii ca nu se exclud unele pe altele. Totusi, trebuie sa te asiguri ca sunt alese cu grija si amplasate corespunzator.

Iata principalele categorii de decoratiuni:

  • Tablouri si fotografii
  • Ceasuri decorative
  • Vase cu flori
  • Platouri si tavi decorative
  • Oglinzi
  • Articole textile (perne decorative, paturi, blanuri, fete de masa, perdele, draperii)
  • Obiecte de arta (sculpturi, statuete, vase realizate manual, suveniruri)
  • Figurine
  • Corpuri de iluminat si suporturi pentru lumanari
  • Tapet

Cum alegi decoratiunile potrivite pentru locuinta ta

Sunt cateva criteriile pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand achizitionezi decoratiunile pentru casa. Iti recomandam sa le urmaresti cu atentie pentru a te asigura faci alegerile potrivite.

In functie de incapere

Cu toate ca o decoratiune poate fi utilizata in mai multe camere, exista si exceptii de la regula. Spre exemplu, tapetul nu este potrivit in bai, dar este o varianta excelenta pentru toate celelalte incaperi. Platourile si tavile decorative sunt ideale pentru bucatarii si sufragerii, dar nu sunt o idee buna pentru dormitoare sau bai.

Obiectele de arta si figurinele sunt potrivite in special in sufragerii, dar unele modele vor completa cu succes decorul dormitoarelor sau al holurilor. Vasele cu flori, in schimb, pot fi amplasate in orice loc dintr-o casa. Acestea creeaza o atmosfera fresh si primitoare.

Decoratiuni pentru baie
Sursa foto: pinterest.com

In functie de locul in care se amplaseaza

Decoratiunile se pot amplasa in trei moduri, astfel:

  • Pe perete – Tablourile, fotografiile, oglinzile, tapetul si ceasurile decorative sunt principalele elemente decorative pentru perete.
  • Pe mobilier – In aceasta categorie intalnim o gama suficient de variata de decoratiuni. Figurinele, obiectele de arta, suvenirurile, vasele cu flori, corpurile de iluminat, suporturile pentru lumanari, tavile si platourile, dar si alte obiecte decorative pot fi amplasate pe piesele de mobilier.
Decoratiuni pentru mobilier
Sursa foto: pinterest.com
  • Pe pardoseala – Gama decoratiunilor pentru podea este ceva mai restransa. Astfel ca, te vei putea rezuma doar la vasele cu flori, la corpurile de iluminat si la oglinzile mari cu picioar.

In functie de stil

Stilul este un criteriu de baza in alegerea decoratiunilor. Odata ce ai optat pentru un anumit stil de amenajare, trebuie sa mentii aceeasi linie decorativa atunci cand completezi decorul cu decoratiuni. Doar asa vei obtine un decor placut din punct de vedere estetic.

In functie de caracteristicile definitorii ale ficarui stil, iata cum poti deosebi decoratiunile intre ele:

  • Decoratiuni moderne. Se remarca prin linii simple, cu accente indraznete. Paleta de culori este destul de larga, pornind de la nuantele pastelate, pana la cele mai vibrante. De obicei sunt realizate din lemn, sticla sau plastic.
  • Decoratiuni vintage. Stilul in sine este unul aparte, usor de deosebit. Culorile pastelate, accentele de galben, verde si albastru, finisajele antichizate si formele cat mai neobisnuite sunt caracteristicile definitorii ale decoratiunilor vintage. Obiectele de decor transmit povesti si au rolul de aduce incaperilor un aer nostalgic. Exemple de decoratiuni in stil vintage: lampi, ghivece de flori din ceramica, rame cu accente aurii, candelabre, tesaturi cu motive florale.
Decoratiuni vintage pentru sufragerie
Sursa foto: pinterest.com
  • Decoratiuni de lux. Se remarca prin simplitate si eleganta. Au texturi fine si finisaje perfecte. Sunt realizate din materiale de cea mai inalta calitate, folosindu-se o paleta restransa de culori – alb, bej, crem. Exemple de decoratiuni de lux: tesaturi din matase sau catifea, veioze din metale grele, obiecte din stila, etc.
Decoratiuni de lux
Sursa foto: pinterest.com
  • Decoratiuni in stil scandinav. Finisajele de lemn, tesaturile confortabile si formele geometrice sunt principalele caracteristici ale acestui stil.

In functie de sezonalitate

In vreme ce unele decoratiuni isi au locul permanent in casa, altele le poti amplasa ocazional. Pe cele permanante trebuie sa le alegi astfel incat sa se potriveasca cu stilul casei si cu restul obiectelor de mobilier. Insa, pe cele ocazionale le poti alege in functie de ultimele tendinte.

Craciunul si sarbatorile pascale sunt perioadele in care oamenii fac cele mai multe modificari in locuinta in materie de decoratiuni. Sunt schimbari de la an la an in ceea ce priveste stiluril si culorile in tendinte. Daca vrei sa fi in ton cu ultimele noutati, este necesar sa cumperi de fiecare data noi decoratiuni.

Decaratiuni de Craciun
Sursa foto: pinterest.com

Pe langa aceste sarbatori, poti decora locuinta si in functie de alte ocazii: ziua de nastere, Halloween, tematica de primavara, vara sau toamna, etc.

Decoratiuni Halloween
Sursa foto: pinterest.com

De ce sa alegi decoratiuni de calitate pentru locuinta ta

Exista o gama foarte larga de obiecte decorative, realizate din diferite materiale, incepand de la cele de plastic, sticla, ceramica sau lemn, pana la cele mai luxuriante variante, din aur sau alte metale pretioase.

Cele din plastic se zgarie foarte usor, iar odata cu trecerea timpului isi pot modifica culoarea. Oricat de bine ar fi realizate, tot nu au acelasi aspect elegant si rafinat precum decoratiunile realizate din sticla sau ceramica. Sunt potrivite in casele celor care fac des schimbari.

Obiectele decorative din sticla si ceramica, desi sunt mai pretentioase, au un aspect mai rafinat. Daca iti doresti obiecte decorative de calitate, la un pret accesibil, pe care sa le pastrezi multi ani la rand, sunt cea mai buna alegere. In plus, se pretezeaza atat in casele amenajate modern, cat si in cele amenajate in stil clasic, scandinav, retro sau vintage.

In locuintele de lux se pretezeaza decoratiunile realizate din materiale premium, nobile, care au o stralucire aparte si finisaje perfecte. Astfel de obiecte se gasesc in magazinele de specialitate si se adreseaza celor mai pretentiosi oameni, pentru care bugetul nu reprezinta un impediment.

Iti recomandam sa alegi decoratiuni din lemn, ceramica sau sticla, care sunt mai accesibile, dar rezistente. Acestea au finisaje de calitate, arata foarte bine atunci cand sunt asezate in locuinta si contribuie la crearea unui decor deosebit.

Cum asezi corect decoratiunile in locuinta

Pozitia decoratiunilor trebuie sa fie echilibrata pentru a putea fi perceputa armonioasa. Insa, echilibrul nu trebuie privit ca o reproducere in oglinda, ci mai cu seama o aliniere in care trebuie sa introduci un element de legatura.

Tablourile

In cazul tablourilor, spre exemplu, sunt mai multe aspecte de luat in seama. Daca este vorba despre un tablou de dimensiuni mari, devine un punct central al incaperii. Prin urmare, va trebui amplasat intr-o zona care iti permite sa il vizualizezi in intregime.

In cazul unui grup de tablouri este esential punctul de legatura: sa aiba acelasi tip de rama, sa fie cel putin o nuanta care se repeta in fiecare tablou, sa fie in aceeasi tema. Acestea trebuie puse la distante egale de cativa centimetri unele de celelalte.

Sursa foto: pinterest.com

Oglinzile

Un lucru este cert: in cazul bailor, oglinzile trebuie amplasate asa incat punctul central al acestora sa fie la nivelul ochilor.

Dar cum se aseaza corect in restul camerelor? Ei bine, este bine de retinut ca oglinzile trebuie amplasate astfel incat sa NU reflecte: patul din dormitor, alte oglinzi, usile, scarile, ferestrele si mesele.

Vasele cu flori

Aspectul florilor si coloristica acestora scot din anonimat orice incapere. O varinata ar fi sa alegi un suport care permite amplasarea mai multor vase cu flori de dimensiuni mici in acelasi loc. In functie de designul camerelor, poti alege vase de acelasi fel sau de nuante diferite, dar cu forma asemanatoare.

In dormitor poti pune un vas mare cu flori fix langa pat. In sufragerie, poti pune cateva vase mici de flori pe polite de lemn, langa ferestre, mobilier sau chiar pe masuta de cafea. Dar nu exclude nici variante unor flori inalte si exotice. Pentru bucatarie alege vase mici de flori, pe care sa le pui pe pervazul ferestrei.

Sursa foto: pinterest.com

Obiectele de arta si figurinele

Acestea se aseaza de regula pe mobilier. In principiu, trebuie sa fie in acelasi stil, chiar daca au forme sau marimi diferite. De asemenea, trebuie sa fie in armonie cu celelete obiecte de decor – vase cu flori, tablouri.

Sursa foto: pinterest.com

Tapetul

Tapetul are un impact puternic asupra decorului, fiind tot mai des intalnit in casele oamenilor. Deoarece sunt multe informatii pe care ar trebui sa le stii inainte de a-l alege ca obiect decorativ pentru locuinta, iti recomandam sa citesti articolul „Tapet – vedeta versatila a decoratiunilor interioare”.

Mai multe surse de inspiratie pentru decorarea locuintei:

What are the Types of Decoration

Types of Decoration

3 Tips to Choose the Perfect Decorative Items

Decorating with Flowers – a Room by Room Overview




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *