Cum sa faci un gratar de gradina

Gratarele de gradina sunt tot mai cautate de tot mai multe persoane pentru ca sunt uzuale, usor de construit si de asemenea, de durata.
Daca nu gasiti un gratar pe care sa il cumparati si sa il montati direct sau daca nu va permiteti, poti lua in calcul sa iti construiesti singur gratarul de gradina.

Va vom explica in acest articol si cum se construieste un gratar de gradina, de ce materiale aveti nevoie, si, de asemenea, cum sa le decorati si sa preparati cat mai bine un gratar pe cinste. De asemenea, ne-am gandit sa va venim in ajutor cu cateva modele de gratare de gradina si ghiduri pas cu pas pentru a va inspira atunci cand doriti sa construiti un gratar de gradina.

1. Alegerea materialelor din care doriti sa construiti gratarul de gradina. Atunci cand alegeti sa faceti un gratar trebuie sa stiti de inainte cu ce materiale il veti face. Cel mai des se face din caramida si samota pentru ca este rezistent, modern si util totodata. De asemenea, puteti sa-l faceti din placi de ciment, sau chiar din tabla ori fonta.

2. Alegerea modelului si crearea unei schite pentru gratarul de gradina. Este important sa aveti priceperea de a crea o fundatie a gratarului, si de asemenea, sa aveti cateva cunostinte de zidarie si finisare.

3. Calcularea dimensiunilor si inceperea lucrarii. Veti incepe intotdeauna cu o fundatie bine pusa la punct care sa nu cada si sa fie un pic bagata sub nivelul solului. Nu este necesar sa fie o fundatie adanca pentru ca nu va cadea, el fiind de dimensiuni mici.

4. Construirea gratarului. Aici aveti nevoie de materialele de constructie pe care le-ati ales sa creati gratarul de gradina, si anume: caramida (daca ati ales sa il faceti din caramida), samota (un fel de caramida dar care rezista la temperaturi ridicate), aceasta va fi folosita indeosebi la nivelul gratarului unde temperatura poate ajunge si la 200 grade. De asemenea, mai aveti nevoie de plasa, bolturi, material adeziv (ciment ori altceva), material de finisat si de decorat bordurile (dupa caz).

Acum ca gratarul e gata, urmeaza decorarea sa care se va face fie cu vopseluri sau varuri, fie cu borduri sau desene. E la alegerea fiecaruia cum isi decoreaza propriul gratar.

Ghid pentru realizarea unui gratar de gradina

Mai departe o sa iti aratam 2 tipuri de gratare de gradina pe care poti sa le construiesti singura acasa cu costuri mici:

Construirea unui gratar de gradina rotund:

Astazi va vom arata in cativa pasi cum sa construiti un gratar de gradina foarte simplu, modern si atractiv. Un loc de ragaz pentru fiecare seara. Acesta poate fi si un spatiu frumos unde puteti face un foc de tabara:

1. Cumparati piatra

In functie de marimea pe care doriti sa o aiba aceasta groapa de foc, veti cumpara piatra, de preferat masiva sau de munte. Pentru a crea un decor frumos si calitativ folositi modele diversificate.

2. Preparati baza gropii

Puneti in centrul zonei o teava. Taiati o bucata de sfoara de circa 20cm si legati-o de teava. Veti presara o urma in jurul centrului pentru a delimita zona zidului de la gaura de foc. Aveti exemplu in imagine:
creare gratar de gradina din beton

3. Turnati fundatia

Pregatiti un ciment premixat conform instructiunilor de pe ambalaj. Puneti ciment in zona dintre cercuri, exterior. Zona centrala va ramane libera. Veti adauga ciment circa 4-5 centimetri inaltime.
creare gratar de gradina din beton 2

4. Asezati primul rand de caramida (samota)

Veti incepe adaugarea primului rand de caramida, e imporant sa fie samota care rezista la foc.
Veti aplica mortar pe cametele caramizilor asa incat sa fie bine legate intre ele.
creare gratar de gradina din beton 3

5. Construiti zidul

Veti atasa si celelalte caramizi (samote) in interior, si in exterior veti aplica bucatile de roca (pietre). Aici implica un pic de indemanare in materie de zidarie, insa daca sunteti atent si urmariti imaginile veti reusi.
creare gratar de gradina din beton 4

6. Finisati si finalizati

Dupa ce v-ati asigurat ca toate pietrele sunt la nivel si zidul este fixat bine, finisati locurile care au exces de mortar sau care au prea putin mortar si lasati ca totul sa se usuce si zidul sa se intareasca. Pentru a scapa de mortarul in exces puteti folosi o perie tare.
creare gratar de gradina din beton 5

7. Creati un spatiu modern in jurul gratarului

In jurul gratarului creati o zona de relaxare presarand pietre si pietris.
creare gratar de gradina din beton 6

8. Vopsiti interiorul gratarului pentru un aspect mai placut

Cu un spary aplicati vopsea de culoare neagra in interior pe caramizile de foc (samote) pentru a da un aspect de ars. Acesta va infrumuseta aspectul general.
creare gratar de gradina din beton 7

9. Gratarul este gata

Acum nu mai ramane decat sa puneti lemenele la foc si in jurul sau doua scaune pentru relaxare.
creare gratar de gradina din beton 8

 

Construirea unui gratar de gradina clasic

Pasul 1: turnarea placii de beton

Crearea unui gratar de gradina implica mai intai alegerea unui spatiu. Dupa ce ati determinat marimea si ati ales zona unde va fi amplasat veti marca zona, veti indeparta toate resturile de iarba sau alte obiecte. Dupa ce veti curata toata zona veti sapa o groapa in locul marcat de circa 20 centimetri. Adaugati pietris circa 7 centimetri asa incat sa fie la nivel.

Dupa ce ati adaugat pietrisul adaugat un strat mic de pietris + ciment pana la nivelul solului, neteziti cu ajutorul unei mistrii dupa care asteptati circa 24-48 de ore pentru uscare.
Construirea unui gratar de gradina

Pasul 2: fixarea caramizilor

Dupa ce cimentul s-a uscat urmeaza plasarea primelor caramizi si stabilirea lor in mortar. Asezati primul strat de caramizi, dar lasati un spatiu mic intre marginile placii si de asemenea, un spatiu de 3-4 cm intre caramizi pentru a adauga mortar in acele zone. Asigurati-va inainte ca toate caramizile sunt patrate la colturi.
Construirea unui gratar de gradina 2

Pasul 3: asezati primul rand de caramizi

Pregatiti mortarul amestecat bine si dupa instructiuni. Luati cu mistria un strat generos de mortar si aplicati de-a lungul caramizilor (pe placa de beton) si intre ele. Apasati usor prima caramida in mortar. Aplicati pe urmatoarea caramida un strat de mortar la capat si presati-o usor langa cealalta. Daca aveti exces de mortar, il mai puteti indeparta in timp ce lucrati.
Continuati acest proces pana ajungeti la baza intregului gratar. Verificati daca totul este la nivel si perfect in unghi patrat.
Aplicare caramizi gratar de gradin

Pasul 4: asezati urmatoarele doua randuri

Este important ca la primele doua randuri sa fie lasat un mic spatiu prin care sa iasa cenusa, carbunele si praful. Precum in imaginea de mai jos.
gratar-de-gradina-pasul-4

Pasul 5: asezati randurile finale

Dupa ce ati facut macar 4 sau 5 randuri e bine sa lasati cateva caramizi in interior pentru a veni zona unde veti pune cuva in care va mocni jarul si inca o zona unde vor sta gratiile gratarului. Dimensiule la care sa le faceti le alegeti dvs.
gratar-de-gradina-pasul-5

Pasul 6: finalizare gratar

Dupa ce ati terminat gratarul e bine sa curatti mortarul in exces. Dupa ce cimentul s-a intarit puteti folosi o perie de sarma aspra si puteti sa indepartati excesul de mortar.

Tutorialul acesta este pentru un gratar obisnuit de gradina, de dimensiuni mici.
gratar-de-gradina-pasul-6Vezi si alte articole despre:


3 COMMENTS
 • Geani
  Răspunde

  bunaziua fiti amabili cu ce as putea sa lipesc caramizile ,inafara de praf refractar.acesta crapa;explicatimi va rog.va multumesc f mult

  1. Administrator
   Răspunde

   Buna ziua, caramizile refractare se lipesc cu ciment refractar la care se adauga apa de sticla si putin ciment; aceasta se va intari prin caldura sau ardere si nu va mai crapa in timp.

 • Vasi
  Răspunde

  Buna ziua am o intrebare vreau sa folosesc ciment cu nisip galben la zidirea caramizilor este o idee buna sau nu si de ce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *