Dispui de mobilier nou, abia te-ai mutat in casa noua, sau doresti o schimbare radicala si nu stii cum sa aranjezi mobila in casa?
Este drept, ca partea cea mai grea este despre cum asezam mobila in casa, asa incat fiecare piesa de mobilier sa-si gaseasca locul perfect, intr-un mod cat mai placut, fara a aglomera.
Ca sa nu existe dubii in ceea ce priveste pozitia vreo unei piese de mobilier, pe care sotul sau sotia il vede ca ar sta mai bine langa geam si nu langa masa, exista cateva sfaturi si idei de organizare corecta a mobilei in casa, tinand cont in primul rand de dimensiuni + alte cele.
1. Planificarea spatiului
Inainte de toate alcatuieste un plan al asezarii mobilei, pentru a nu fi nevoit apoi sa tot muti mobila prin casa sau sa faci si alte investitii inutile. Atunci cand iti achizitionezi mobila, cat si in momentul in care planifici cum sa o asezi, trebuie sa tii cont de numarul de oameni care vor folosi acea camera, daca este o camera prin care se circula des si in ce scopuri este utilizata incaperea.
Localizeaza punctul de interes al camerei, iar restul de mobila se va modela dupa acesta, pentru ca scopul este sa evidentiezi centrul de interes.
Dupa ce ai determinat aceste coordonate si ti-ai facut o idee despre cum ai vrea sa asezi mobila, deseneaza un plan al camerei pe hartie, incercand sa aproximezi cat mai exact dimensiunile mobilei si raportul acestora fata de suprafata totala. Fii sigur ca ai inclus toate elementele care definesc spatiul: ferestre, usi, scara interioara , semineu si mai ales, centrul de interes al camerei.
2. Pozitionarea mobilierului
Prima oara se introduc piesele de mobilier cele mai voluminoase si principale, in sufragerie asezam mai intai canapeaua, in dormitor patul, etc.
Daca vrei sa amenajezi o zona de conversatie, cum e livingul, ai grija la distanta dintre piesele de mobilier, astfel incat oamenii sa nu se simta incomodati si ingesuiti de acestea. Important de retinut este sa va asezati mobila fata in fata.
Daca vrei sa iti mentii vederea sanatoasa, pastreaza o distanta corespunzatoare intre pat, canapea, fotoliu si televizor. In jur de 2 metri jumatate ar trebui sa fie suficienti.
Nu lipi patul de perete, pentru ca in cazul in care iti doresti o schimbare, este posibil ca acesta sa ramana zgariat. De asemenea, verifica daca toate usile din casa se pot deshide larg, fara a intalni vreun obstacol.
3. Armonizarea obiectelor in camera
Asigura-te ca toate piesele de mobilier mai masive nu sunt inghesuite intr-o singura zona a camerei, si incearca sa combini obiectele mari cu cele de dimensiuni mai mici pe toata suprafata camerei, tinand cont de diferenta de proportii.
Combina cu succes si inovativitate mobilierul de aceeasi culoare sau cu acelasi model. Pe langa marime, trebuie sa fii atent si la culori si imprimeuri. Lucreaza doar cu doua, trei nuante si alege imprimeuri inspirate din acelasi stil decorativ.
Incearca sa faci o conexiune intre piesele de mobilier, uneste o canapea si un fotoliu asezand in mijloc o masuta. Nu impinge obiectele prea mult catre perete, ci scoate-le catre centrul camerei.
1 COMMENT
Si lumina! Depinde foarte mult aceasta pozitioare si de lumina de care dispune camera (lumina naturala bineinteles).. un birou il pui intr-un loc in care sa ai destula luma, insa sa nu iti bata direct in fata