De-a lungul timpului, tendintele designului interior si exterior s-au tot schimbat in conformitate cu cerintele oamenilor. De cativa ani, un trend nou cutreera peste tot, facand oamenii sa se indragosteasca de el, si anume, rusticul. Daca pana in anii 2000 cu totii cautam designul minimalist sau designul modern din occident, incepand cu anii 2005, tot mai multi am inceput sa preferam din ce in ce mai mult rusticul pentru a ne simti cat mai confortabil.
De unde vine nevoia de rustic? Cu totii am copilarit in zone in care rusticitatea era la ea acasa, lemnul cioplit de bunici, carul cu boi facut din stejar sau fantana cu lambriu de lemn, toate aceastea sunt elemente astazi rustice. De ce le preferam? Pentru a ne aduce aminte de vremurile de demult, dar nu numai. Pentru a crea un decor cat mai simplu si totodata atractiv.
Mobilierul intr-o gradina rustica
Acesta este principalul material dintr-o gradina rustica, lemnul. La ora actuala pe piata din Romania exista cateva companii ce produc mobilier rustic de exterior. Deobicei piesele din mobilier sunt tratae cu diverse substante si baituite pentru a le da aspectul de rustic. Nuanta folosita cel mai des este aurie sau maronie. Nu este necesar sa mergi intr-un magazin specializat pentru a lua mobilier rustic, poti apela si la alte persoane ce au in gradina mobilier ce nu il mai folosesc, dandu-i viata cu ajutorul uleiurilor si baiturilor.
Decorarea gradinii rustice
Decorul va fi facut cu elemente simple si de tara. Spre exemplu, poti folosi galeti cu apa, bagate in pamant, iar in jurul lor sa pui pietris. Seara poti folosi lumini in zona lor pentru a oglindi in apa, pentru a crea un cadru si mai mirific.
Impodobeste cu flori mici perdelele, lemnul, stalpii, pentru a da un aspect cat mai de tara. Totodata, foloseste-te de papusi, materiale croite manual, pentru a le pune pe rama geamurilor sau prin curte.
Pietrele de mari dimensiuni, de munte, fac si ele parte din aspectul rustic al unei gradini, poti sa le folosesti in voie.
Decoreaza gradina cu ulcioare, carute de lemn, stropitori vechi, plante de tip liane. Daca acestea se afla intr-o stare deplorabile, e si mai bine, cu cat sunt mai vechi si par mai nefolosite, cu atat sunt mai rustice.
Poti crea un foisor rustic, din lemn pe care il poti da cu bait sau il poti afuma pentru a-i da aspectul dorit, de rustic. Tot ce conteaza este sa dai gradinii un aspect cat mai de farmec asa cum iti imaginai gradinile din basmele romanesti precum Praslea cel Voinic.