Cum sa alegi mobila de gradina?

Propria gradina poate fi locul ideal in care sa te incarci cu energie pozitiva, sa meditezi, sa savurezi o ceasca de cafea delicioasa sau un fresh de fructe impreuna cu cei dragi, sa citesti cele mai motivationale sau interesante carti, sa te joci cu cei mici sau pur si simplu sa te bucuri de o masa copioasa in aer liber.

Ca sa te simti confortabil in imprejurimile casei tale, sa poti face toate activitatile mentionate anterior in cele mai simple moduri si fara sa te chinui, mobilierul pentru aceasta zona trebuie ales cu atentie si trebuie luate in calcul mai multe aspecte importante:

  1. Spatiul disponibil

Indiferent ca este vorba despre o gradina de dimensiuni reduse sau mai mare, cu siguranta o sa gasesti mobilierul potrivit. Insa, este absolut necesar sa ai in vedere acest aspect. In primul rand pentru ca nu trebuie sa blochezi accesul in nicio parte. Astfel, mobilierul trebuie sa se incadreze perfect doar intr-o anumita zona, sa permita accesul, sa ofere spatiul necesar pentru flori, fructe si alte plante si, evident, un spatiul liber destinat altor activitati. Spre exemplu, daca ai o gradina mica, de cativa metri patrati, poti opta pentru o masa rotunda, de dimensiuni reduse, la care sa adaugi cel mult sase scaune. In cazul in care ai o gradina mare, spatiul disponibil pentru mobilier va fi implicit mult mai mare. Astfel, poti alege o masa mare, la care sa atasezi zece sau mai multe scaune, unul sau mai multe dulapioare in care sa depozitezi diverse obiecte.

  • Utilitatea

Chiar daca este vorba despre un mobilier pentru gradina, are o anumita utilitate. Daca preferi ca acest loc din gradina sa fie destinat stict pentru servirea mesei, cititului sau relaxarii, poti opta doar pentru o masa cu cateva scaune confortabile. Insa, daca doresti sa depozitezi anumite ustensile pentru gratar, tacamuri, vesela, obiecte mici pentru gradinarit, atunci vei avea nevoie un mobilier complet, care pe langa masa si scaune, sa includa si un dulap mai mare, bine compartimentat, sau cateva dulapioare mai mici.

  • Materialul de fabricatie

Materialul de fabricatie este foarte important. De ce? Pentru ca mobilierul nu este ferit de conditiile meteorologice. Daca nu va fi montat intr-un foisor acoperit, trebuie sa ai in vedere faptul ca va ramane in ploaie, in razele daunatoare ale soarelui, in vant puternic, temperaturi fie foarte scazute, fie prea ridicate.

Inainte de a achizitiona mobilierul pentru gradina, trebuie sa stii ca exista mai multe materiale de fabricatie, si anume:

  • Lemn artificial. Are aspctul lemnului natural, insa tratamentul de care dispune ofera protectie impotriva razelor solare, durabilitate, este usor de intretinut si functional.
  • Lemn natural – tec. Acest tip de material este foarte des utilizat in fabricarea mobilierelor pentru gradina din mai multe puncte de vedere: este rezistent in timp, nu se crapa, nu putrezeste si nu se deformeaza, este placut la atingere si la aspect, si nu necesita o ingrijire deosebita.
  • Aluminiu. Mobilierul realizat din aluminiu nu s-a dovedit a fi la fel de rezistent si usor de intretinut. Pentru a evita aparitia zgarieturilor si a petelor, se recomanda utilizarea de ceara auto pentru o  ingrijire superioara.
  • Plastic. Desi la prima vedere pare un material sensibil si deloc rezistent, combinatia dintre platic reciclat si rasina a facut ca acest tip de material utilizat in fabricarea mobilierelor de gradina sa fie rezistent la umiditate, insecte, mucegai si pete.
  • Fier forjat. Este cel mai elegant tip de material utilizat pentru fabricarea mobilierelor de gradina, insa, totodata, la fel de pretentios si greu de intretinut. Se deterioreaza rapid in conditii meteo extreme, rugineste, este greu de manevrat si montat, si trebuie vopsit si tratat periodic pentru a-si pastra aspectul. Cu toate acestea, este singurul material care ofera gradinii un aspect elegant, modern si vintage in acelasi timp.
  • Confortul

Chiar daca mobilierul este destinat gradinii, trebuie luat in calcul confortul pe care il ofera. Sa fie usor de montat, de mutat, cu dulapuri bine compartimentate, incapatoare, cu scaune confortabile, care sa sustina corect spatele si restul corpului. Inaltimea mobilierului, de asemenea, are un rol important in asigurarea unei pozitii corecte. Spre exemplu, inaltimea scaunelor poate contribui sau nu la relaxarea muschilor membrelor superioare. Este esential sa tii cont de confortul pe care il ofera mobilierul de gradina. Altfel, care ar mai fi rostul lui? Lucrurile le putem depozita si in alte locuri din casa.

  • Modul de ingrijire

Avand in vedere faptul ca mobilierul va fi expus unor conditii meteorologice schimbatoare (soare, vand, ploaie, umiditate), este necesar sa fie usor de intretinut. Unele materiale de fabricatie, precum lemnul artificial si plasticul, se curata suficient de usor. In schimb, fierul forjat este un material pretentios, sensibil la variatiile de temperatura, motiv pentru care trebuie vopsit periodic, pentru a-si pastra aspectul elegant.

  • Stilul

Cand vine vorba de stilul ales pentru mobilierul de gradina, trebuie mentionat faptul ca depinde foarte mult de preferintele fiecarei persoane sau familii. Unii sunt adeptii mobilierelor clasice, fara prea multe pretentii si cu acentul pus indeosebi pe utilitatea si durabilitatea acestuia, in defavoarea aspectului. Alti oameni prefera stiluri mult mai elegante, motiv pentru care utilitatea sau modul de ingrijire sunt aspecte mai putin luate in calcul. Cert este ca, in vederea alegerii unui mobilier de gradina care sa satisfaca nevoile si asteptarile diferitelor tipuri de oameni, stilul poate fi clasic, modern, vitange, rustic, scandinav… in functie de preferintele fiecaruia.

Totusi, sa nu uitam de stilul casei. Prin urmare, esti nevoit sa ti cont in alegerea mobilierului de gradina si de aspectul exterior al casei tale. Daca stilul exterior este unul rustic, cu peretii acoperiti de piatra, atunci cel mai probabil vei fi nevoit sa alegi un mobilier de gradina care sa urmeze aceleasi tendinte: din lemn, cu forme baroce si culori neutre.

Daca ai o vila eleganta, mobilierul de gradina din fier forjat se va asorta de minune decorului exterior, mai ales daca alegi culoarea potrivita. Pentru o casuta mica, modesta, moderna si in acelasi timp traditionala, mobilierul potrivit este cel din lemn, decorat cu perne mari si blanuri artificiale. Un trend este si mobilierul realizat din paleti. Se asorteaza perfect caselor mai vintage si poate fi de orice culoare.

In cele din urma, cand vine vorba de achizitionarea unui mobilier pentru gradina, trebuie sa stii ca posibilitatile sunt variate. Asigura-te ca ai tinut cont de fiecare aspect in parte, doar astfel vei avea siguranta unui spatiu util si confortabil, care sa iti faca sederea placuta.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *