Combaterea bolilor si daunatorilor toamna in gradina

Afla cum poti ajuta la combaterea bolilor si daunatorilor din gradina toamna:

1. Melcii

melci daunatoriUn inamic de temut in viata plantelor: acestia isi depun ouale toamna sub stratul de ingrasamnt natural sau sub covorul format din frunze uscate. Pentru a evita aparitia puilor, cauta ouale sub aceste straturi, aduna-le si arde-le imediat.Intr-un astfel de „cuib” pot exista pana la circa 200 de oua.

Pentru combaterea rapida incearca mai putin daunatoarele momeli pe baza de metaldehide, care actioneaza numai asupra melcilor si care se degradeaza rapid in mediul inconjurator.

2. Fainarea

fainareaEste o boala produsa de o ciuperca care ataca frunzele, lastarii si bobocii florilor din gradina. Boala se menifesta prin aparitia pe frunze a unor suprafete albicioase ce seamana cu praful de faina. Boala este favorizata de vremea secetoasa, excesul de ingrasamant cu azot si lipsa aerisirii corecte a tufei.

Combaterea se poate face prin tratament cu fungicid Sumilex, Dithane, etc. sau prin taierea si arderea lastarilor infectati.

3. Monilioza

monilioza samantoaselorEste o boala specifica semintoaselor si se manifesta prin aparitia pe fructe a unor pete circulare, cafenii care se extind repede, cuprinzand fructul, astfel pulpa devine moale si se putrezeste. La final fructul cade sau se usuca in pom. Daca fructul ramane in pom, el va pastra germenii bolii.

Pentru prevenire si combaterea atacului de Monilia sunt necesare o serie de masuri de igiena culturala, precum si tratament fitosanitare cu Topsin, Switch, Chorus.

4. Moliile de iarna

molii vita de vieDaunatori aparent fragili, primesc viata in primele nopti cu temperaturi sub 0 grade C. Acestea ataca masiv arbustii decorativi, cat si pomii fructiferi, zmeura sau afinele.
De aceea trebuie sa fii foarte atent si sa actionezi la timp pentru ca productia din primavara sa nu fie compromisa.

Poti face si tratamente cu insecticid: Polybar, Carbetox, Sinoratox.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *