Metoda de vopsire airless a apărut în urmă cu câteva decenii, când a fost inventată prima pompă portabilă de zugrăvire a pereților. Principiul de funcționare este destul de simplu. Ca orice echipament pe bază de aer, este condusă pneumatic, prin intermediul unui motor cu combustie internă sau electric.
Printr-un piston se acumulează presiunea, ce este reglată printr-o supapă de presiune și una de siguranță. Vopseaua este preluată prin sistemul de admisie și aspirată în sistem. Debitul vopselei este controlat prin supapa de intrare și cea de ieșire. Pistonul generează presiunea necesară și transmite vopseaua prin ventilul de ieșire. Cam toate tipurile de pompe de vopsit airless funcționează în același mod.
Specialiștii spun că pompele de vopsire airless au o serie de avantaje, oferind cel mai simplu și rapid mod de a zugrăvi pereții și un finisaj de cea mai înaltă calitate. Pot fi folosite pentru vopsirea suprafețelor mari, fiind potrivite în special echipelor de lucru de pe șantiere. Folosind o pompă de vopsire airless, se economisește timp, se obțin rezultate favorabile și se reduc costurile.
În comparație cu alte modalități de vopsire a pereților, metoda de vopsire airless consumă o cantitate mai mică de material. În plus, este și foarte versatilă, putând fi folosită la vopsirea pereților, a acoperișurilor, a marcajelor rutiere și nu numai.
Pompele de vopsire airless acceptă mai multe materiale, precum: var, lavabilă, lac, grund, amorsă, vopsea pe bază de ulei, vopsea pentru rugină, adeziv, silicat, etc.
De ce este recomandat să folosești vopsea airless?
Este recomandat să folosești metoda de vopsire airless datorită avantajelor sale. Pompele sunt ușor de folosit, sunt potrivite atât pentru amenajările interioare, cât și cele exterioare, sunt sigure, compacte și nu necesită o întreținere foarte avansată. Bineînțeles, asigură finisaje de calitate, superioare celorlalte metode de vopsire.
De asemenea, când lucrezi cu un dispozitiv airless poți acoperi chiar și zonele de colț sau margine, nefiind nevoit să le acoperi manual cu o pensulă.
Cu toate că prețul unei pompe de vopsit airless este ceva mai ridicat, pe termen lung este chiar o achiziție inteligentă din punct de vedere financiar.
Ce echipamente si unelte de zugrăvit poți achiziționa?
Poți achiziționa o sumedenie de echipamente și unelte de zugrăvit cu care să îți desfășori activitatea, începând de la cele clasice, potrivite spațiilor mici, până la cele cu tehnologii avansate, pretabile zonelor mari. Pompele de vopsire airless reprezintă o soluție eficientă pentru șantiere, căci acolo trebuie vopsite suprafețe mari, în timp cât mai scurt.
Pentru vopsirea suprafețelor mici se pot utiliza pistoale cu aer comprimat sau cu acumulator, care sunt ceva mai compacte și mai accesibile ca preț.
Ce alte echipamente și unelte pentru finisarea pereților mai poți achiziționa: mixere pentru vopsea și mortar, trafalet cu rezervor sau clasic, mașini de tencuit pneumatice, sisteme universale de pulverizare, gletiere drepte sau dințate, grătare de raclare, șpacluri, pensule, spatule, cuve pentru materiale, mistrii.
Lista uneltelor de lucru poate continua, însă cele menționate anterior sunt cele mai frecvent utilizate.
Când îți dorești rezultate maxime trebuie să ai în vedere cele mai bune unelte și echipamente de lucru. Totuși, trebuie să ții cont și de propria siguranță. Așadar, ar fi bine să porți mască, mănuși și ochelari de protecție atunci când folosești echipamentele de lucru. De altfel, trebuie să citești cu mare atenție manualul de instrucțiuni al oricărui aparat pe care îl folosești, pentru a avea certitudinea că îl utilizezi corespunzător și nu te pui în pericol.
Cât despre utilizarea propriu-zisă, începe lucrul cu o verificare vizuală și tehnică a echipamentului de lucru. Acest lucru îl poți realiza într-o zonă creată special, unde poți verifica cum pulverizează aparatul.