Adolescenta este cea mai importanta perioada a vietii, fiind momentul de cumpana dintre copilarie si maturitate. In perioada adolescentei ne-am format personalitatea, ne-am indragostim pentru prima data, ne-am facut prieteni noi, am invatat si ne-am ales drumul carierei. Aceasta este perioada emotiilor puternice, trairilor ca in filme si a viselor devenite realitate. De aceea, este foarte important ca mediul in care adolescentul isi petrece cea mai mare parte a timpului sa fie unul potrivit personalitatii sale.
Imaginatia trebuie sa zboare nestingherita! Camera adolescentului trebuie sa fie amenajata in perfecta armonie pentru a fi un loc plin de creativitate, amuzament, relaxare si studiu.
Adolescentul este in plina dezvoltare fizica, mentala si emotionala, de aceea, este important ca obiectele de mobilier sa fie ergonomice, astfel incat sa nu ii fie afectata sanatatea oaselor, iar el sa se dezvolte armonios. De aceea, medicii ortopezi spun ca este important ca in camera copilului si adolescentului sa existe un pat clasic, cu o saltea dura, astfel incat sa sustina coloana vertebrala in pozitia corecta in timpul somnului.
Este important ca adolescentul sa aiba prieteni si este indicat ca tu sa ii cunosti, de aceea, incurajeaza-ti copilul sa isi invite prietenii acasa!
Creeaza-i in camera personala un spatiu special destinat pentru el si prietenii lui. Poti opta pentru doua fotolii de tip puf, umplute cu bilute de polistiren expandat, pe care le gasesti la majoritatea centrelor pentru mobila si in marile hipermarketuri. De asemenea, poti crea acest spatiu asezand cateva pernute colorate pe podea, alaturi de o masuta pentru cafea. Optiunile sunt nelimitate, asa ca lasa-ti imaginatia la joaca!
Cu siguranta iti doresti o cariera de succes pentru copilul tau, iar primul pas pentru realizarea acestui obiectiv este acela de a il incuraja sa aiba rezultate cat mai bune la scoala. De aceea, ai grija ca in camera lui sa existe un birou sau o masa, spatiu in care adolescentul sa isi rezolve temele pentru acasa.
Din camera adolescentului nu trebuie sa lipseasca biblioteca cu carti! Incurajeaza-l sa citeasca si da-i voie sa isi aleaga singur cartile care ii trezesc interesul! Nu iti face griji daca nu citeste cartile sugerate de tine. Orice carte ascunde o mica comoara de invataturi.
Foloseste ca si elemente de decor pentru camera o planta sau un animalut mic, ca de exemplu un acvariu cu pesti, un papagal sau un hamster. In acest mod il vei responsabiliza sa aiba grija de o alta viata, aspect important pentru dezvoltarea emotionala.
Incurajeaza-l sa fie creativ! Ofera-i un spatiu in care sa isi exerseze creativitatea, fie prin muzica, pictura sau dans. Daca adolescentului tau ii place sportul, achizitioneaza-i o minge pentru gimnastica sau gantere micute pentru exercitii.
Adolescentii pot fi deseori dezordonati, asadar, pentru ca aceasta incapere sa para mereu curata, recomandam mobilierul cu textura simpla si culorile deschise, atat pentru obiectele de mobilier, cat si pentru pereti. Astfel, indiferent cate haine ar fi pe pat sau pe scaun, camera va parea mereu aerisita si deschisa.
Camera adolescentului este cea in care isi petrece cel mai mult timp, aspect foarte important in dezvoltarea sa fizica, emotionala si mentala, asadar iti recomandam ca aceasta incapere sa fie decorata alaturi de el sau ea.
Elementele necesare amenajarii dormitorului
Oglinda nu este neaparat indispensabila, insa, la varsta aceasta, fetele, mai ales, isi petrec mult timp analizandu-se si proband tot felul de combinatii de tinute pentru a se face placute printre colegii lor.
Biroul trebuie asezat perpendicular pe peretele cu fereastra, astfel incat lumina sa vina din stanga. Insa, daca spatiul nu permite, biroul poate fi asezat si la geam. O lampa de birou ar completa perfect tabloul zonei de studiu si este foarte practica, mai ales ca este varsta la care copilul tau trebuie sa se axeze cat mai mult pe studiu.
Patul. Alegerea patului potrivit depinde de mai multi factori: dimensiunea camerei, perioada de timp pentru care se face amenajarea, preferintele adolescentului. Daca spatiul este foarte mic si nu iti da alta posibilitate, te poti rezuma la un pat etajat si masa de lucru sub el. Cum spuneam, adolescentii au o personalitate puternica si s-ar putea ca aceasta idee sa li se para depasita pentru varsta lor. In acez caz, o canapea extensibila, foarte comfortabila este solutia ideala.
Spatiile de depozitare pot fi: dulapuri, rafturi pozitionate acolo unde spatiul permite sau dressinguri.
Dressingurile au un avantaj in fata dulapurilor clasice pentru ca sunt lungi din podea pana la plafon si ofera un spatiu de depozitare mai mare.
Rafturile sunt cele mai usor de intretinut, se gasesc sub multe forme si culori si rezista la schimbarile modei. Totusi, daca adolescentul tau nu este tocmai ordonat ( in special in cazul baietilor ), sunt de preferat spatiile inchise de depozitare.
De celelalte elemente de decor, cum ar fi: perdeaua, draperia, covorul ne putem lipsi, mai ales daca este vorba de un spatiu mic. Oricum, exista sanse mai mari ca adolescentul tau sa prefere un design minimalist. Desigur, in functie de personalitatea si stilul fiecaruia, design-ul poate fi adaptat si accesorizat.
Care este activitatea pe care adolescentul tau o desfasoara cel mai des in camera sa?