Acest articol ii vizeaza pe cei care doresc sa amenajeze un spatiu de la zero. Poate sunteti in punctul in care va mutati singuri si nu stiti de unde sa incepeti. Intotdeauna, inceputul este cel mai greu. Poate aveti o idee de ansamblu, insa noi dorim sa va indrumam pas cu pas in ceea ce aveti de facut.
Noua pasi pentru planificarea spatiului
Pasul 1. Masurati totul. Daca doriti sa planificati aranjamentul mobilei fara sa fiti nevoiti sa mutati constant piesele greoaie de mobila pana gasiti ceva care sa va convina, masurati totul cu atentie de la inceput.
Pasul 2. Faceti o schita a spatiului si a pieselor de mobilier. Puteti sa desenati incaperea pe hartie grafica, raportat la masuratorile pe care le luati ( spre exemplu, un milimetru la fiecare 3 patratele ). Intai, desenati fara piesele de mobilier. Apoi, desenati mobila pe o hartie separata pentru a masura si a distribui piesele. Dupa ce parcurgeti aceste etape, puteti sa faceti aranjamentele, dupa cum doriti.
Pasul 3. Folositi un software de planificare. O data cu boom-ul tehnologic s-au dezvoltat si softurile de planificare a spatiului pentru designul de interior. De la programele specializate si pana la jocul “The Sims”, exista tone de optiuni care va permit sa experimentati diverse aranjamente si stiluri.
Pasul 4. Atentia pe punctul focal. Punctul focal al camerei va depinde de camera in care va aflati. Intr-o sufragerie, ar putea fi vorba de o fereastra, un semineu sau televizorul. Intr-un dormitor, ar putea fi patul. Intr-un loc de servit mancarea, masa. Incercati sa va dati seama care este acest punct, pentru ca in jurul lui se vor invarti si celealte piese de mobilier.
Pasul 5. Masurati distantele. O data ce ati stabilit punctul focal, veti dori sa adaugati celelalte piese de mobilier in incapere. Asigurati-va ca piesele de mobilier au marimea potrivita pentru camera. Lasati suficient spatiu intre punctul focal si celealte piese. Spre exemplu, cel putin trei metri ar trebui sa existe intre piese.
Pasul 6. Creati un aranjament deschis. Cand stabiliti aranjarea obiectelor in incapere, ar trebui sa arate ca un spatiu aerisit, cel putin la intrarea in incapere. Evitati sa asezati scaune in fata usii, spre exemplu.
Pasul 7. Marimea potrivita. Evitati mesele de cafea masiva. S-ar putea sa va ingreuneze servitul musafirilor sau pur si simplu deplasarea in jurul mesei. In schimb, asigurati-va ca exista suficient spatiu intre colturile mesei si celealte piese cum ar fi canapeaua, fotoliile sau scaunele.
Pasul 8. Luati in considerare iluminatul. Veti avea nevoie sa folositi unele piese de mobilier drept suport pentru corpuri de iluminat, in special veioze. Asigurati-va ca plasati aceste piese strategic, astfel incat toate zonele sa fie luminate.
Pasul 9. Separati spatiile. Puteti folosi mobila si pentru a separa spatiile. Daca aveti o camera generoasa, ar fi indicat sa folositi mobila pentru a o separa in sectiuni.