Inainte de a va apuca sa faceti un iaz trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri destul de importante ce va pot pune piedici ulterior. Sa vedem despre ce este vorba.
1. Aveti nevoie sa faceti legatura la apa si la curent electric. In primul rand sursa de apa trebuie sa fie din belsug asa incat sa aveti o sursa continua de apa. De asemenea, aveti nevoie de curent electric pentru a folosi pompe pentru filtrarea apei.
2. Asigurati-va ca aveti o scurgere pentru ca apa sa se schimbe, un canal catre o un parau.
3. Daca aveti copaci pe alaturi, asigurati-va ca nu vor fi afectati de apa pentru a-i ineca in apa.
4. Trebuie sa stabiliti bine dimensiunea iazului. Daca va fi mic, va fi afectat de temperatura exterioara si conditiile meteo. Astfel, daca este prea frig, poate ingheta complet iar vietuitoarele din el pot muri, de asemenea, daca este prea cald, apa va atinge o temperatura neprielnica pentru pesti.
5. Nu il faceti prea adanc, maximum 1 metru este deajus. De asemenea, va recomandam ca pe fundul iazului sa faceti un canal de circa 50 cm pe 1 metru si adanc de 30 centimetri pentru ca pestii sa se adaposteasca acolo in perioada iernii.
6. Nu ii dati o forma simetrica. Alegeti o forma in boaba de fasola, sau un 8, dvs. alegeti.
7. Daca aveti pesti in el, aveti nevoie de filtre macince pentru indepartarea particulelor din apa si de asemenea, un filtru biologic care asigura controlarea nivelului de nitrogen.
Popularea pestilor in iaz: sa presupunem ca aduceti pestii acasa in recipiente de la magazin. Aici trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri.
1. Nu veti da drumul la pesti instant. Veti pune recipientele in care i-ati adus in iazul cu peste, pentru a crea o temperatura constanta. Ulterior veti pune in apa pestii.
2. Primele zile veti verifica activitatea pestilor. Daca aveti copaci si acestia stau la umbra, este bine sa le puneti in mijlocul iazului chiar o palarie sub forma de umbrela unde pestii se pot adaposti.
3. Daca pestii stau mai des la suprafata, este clar ca nu au destul oxigen. Pentru asta aveti nevoie de improspatarea apei. Puteti folosi un sistem artezian, care sa creeze oxigen.
4. Daca pestii din iaz mor, inseamna ca apa nu a fost tratata corespunzator si o bacterie se afla in apa. Aici pot fi mai multe cauze, de la lipsa de oxigen, pana la neadaptarea pestilor in apa respectiva.
5. Sursa de apa trebuie sa fie naturala, fie fantana, fie izvor. Nu folositi apa de la robinet pentru a intretine apa. Riscati sa va moara pestii datorita clorului si a altor substante din apa de robinet.