Afla cum poti sa insufletesti camera copilului tau

A venit momentul ca micutul tau sa abia propria camera sau simti nevoia sa o imbunatatesti pe cea deja existenta? In acest caz, este de inteles daca variantele clasice de camere de copii, in obisnuitele nuante de roz sau bleu nu te atrag deloc. Astfel, iata cateva idei prin care iti este garantat un rezultat cu o puternica nota personala, in situatia in care iti doresti o camera speciala pentru copilul tau.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/empty-bedroom-set-1648768/

Decorarea si parentingul modern

Momentul decorarii camerei copilului sau renovarea acesteia este ideal pentru a crea amintiri cu copilul tau. In plus, daca cel mic este implicat in aceasta actiune, camera lui va dobandi cu adevarat un plus de personalitate.

  • Lasa-l pe micut sa isi aleaga dintr-un paletar nuantele preferate pe care apoi le puteti cumpara impreuna de la magazin. Desigur, partea manuala de vopsire a peretilor va trebui facuta de un adult. Cu toate acestea, pentru el va fi important sa stie ca a avut un cuvant de spus in modul in care va fi colorata camera.
  • Pastreaza un perete pe care sa dai cu vopsea de tabla de scris alba sau neagra pe care o poti incadra intr-o rama simpla. In acest fel, dorinta mare a copilului de a desena pe pereti va fi indeplinita.
  • Rezerva un colt de perete pentru a memora cat creste puiul tau periodic. In online gasesti metru autocolant pentru copii, decorat frumos, cu animale, floricele, fluturasi sau masinute. Acesta se lipeste imediat de perete si este un mod distractiv de a tine evidenta dezvoltarii lui.
  • Peretii simpli nu te atrag si simti ca ai putea sa le dai o parte practica? Vestea buna este ca poti sa lipesti pe ei harta lumii, harta interactiva cu animale, sistemul solar sau cifrele si alfabetul.
  • In locul tablourilor cu personaje din desene animate alege sa inramezi cele mai haioase creatii ale copilului.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/dawn-love-people-woman-6693337/

Stilul montessori, ce castiga din ce in ce mai multi adepti in randul noilor parinti, promoveaza accesul usor al copilului la intreaga camera. Acest lucru inseamna ca toate jucariile sa fie la indemana copilului, patul dar si dulapul cu haine sa fie usor accesibil.

Imbina utilul cu placutul

Daca decorarea camerei in stilul montessori necesita o camera generoasa, daca dispui de un numar mai micut de metri patrati este de recomandat mai degraba sa imbini utilul cu placutul.

  • Pentru ca spatiul să fie eficientizat la maximum poti urca toate spatiile de depozitare catre tavan, lasand cat mai putina mobila la nivelul copilului.
  • Daca micutul deja are nevoie de un birou in camera lui, pentru economisirea spatiului este ideal un pat suprapus. In asa fel, sub pat se poate organiza locul in care copilul sa poata sa isi faca temele si sa invete.
  • Opteaza pentru culori deschise, pastelate, care sa iti lase impresia de spatiu si oglinzi mari. Pe cat posibil lasa geamul la vedere sau alege sa il acoperi cu o singura perdea opaca, in locul clasicei combinatii de perdea cu draperie.
  • Incearca sa ai cat mai putine obiecte la vedere, pentru a nu aglomera prea mult un spatiu mic.
  • Politele suspendate sunt ideale in situatia unei camere micute. Spre exemplu, o polita pusa langa pat, pe care sa asezi o veioza si o carte poate sa inlocuiasca cu succes o noptiera care cu siguranta ar fi ocupat mai mult loc.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/pentru-copii-pentru-fete-3368015/

Decoratiuni din lucruri reciclate

Sa iti decorezi intreaga casa, nu numai camera copilului cu obiecte reciclate poate sa fie cel mai bun exemplu pe care i-l poti da celui mic. In acest fel el va invata sa pretuiasca lucrurile din jurului lui, dar si mediul si ii va dezvolta creativitatea.

  • In loc sa cumperi suporturi pentru pixuri, poti folosi borcane sau conserve goale. Impreuna le puteti orna cu sfoara sau le puteti vopsi in diferite culori astfel incat sa se asorteze in camera.
  • Cosuletele create manual din hartie, ziare sau reviste sunt perfecte pentru pastrarea cheilor sau maruntului.
  • Sticlele de plastic pot sa inlocuiasca cu succes ghivecele iar o cutie mare de carton imbracata in sfoarta de iuta poate sa ia locul cosului de haine.
  • Cd-urile vechi vor deveni, cu putina imaginatie, un adevarat decor de perete.
  • Buzunarele jeansilor care i-au ramas mici sau pe care i-a rupt in joaca se pot transforma intr-un adevarat suport de perete. Acolo isi poate pastra curelele, peria de par sau clamele.
Sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/425801339763637185/

Top greseli de evitat in decorarea camerei

Exista cateva greseli pe care majoritatea parintilor le fac cand vine vorba de decorarea camerei copilului.

  • Jucariile de plus, pe langa faptul ca ocupa mult spatiu, acestea aduna praf si pot sa fie potentiale declansatoare de alergii.
  • Indiferent cat de luminoasa este camera si cat de mare este fereastra, include in camera copilului mai multe surse de lumina.
  • Pastrarea unui echilibru intre o camera jucausa si totusi practica te poate salva de la redecorarea camerei la fiecare doi ani. Este posibil sa existe tentatia sa ii umpli camera cu personajul favorit din desene animate, insa nu uita ca in anul urmator acela poate sa fie detronat de un alt personaj. Totodata, sa ii creezi o camera prea simpla, ca de adult, ii va fura din bucuria de a avea un spatiu al copilariei.
  • Da, un patut mic este extrem de frumos si dragalas, insa cat timp va incapea copilul in el? Opteaza pentru un pat de dimensiuni obisnuite si alege asternuturi copilaresti pentru a nu face risipe financiare si materiale.
  • Spatiul suficient de joaca este extrem de important, de aceea este bine sa nu umpli camera cu obiecte si mobila. De asemenea, alege un covor simplu, usor de curatat, cu un fir scurt. In asa fel camera va avea un aer calduros insa va fi usor de curatat in acelasi timp.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/boy-in-white-long-sleeve-shirt-and-green-pants-sitting-on-floor-beside-girl-in-red-3661452/

Iata cat de simplu poti insufleti camera copilului tau, fara investitii enorme pe care va trebui sa le refaci o data la cativa ani. Cu implicarea copilului si cu imaginatie, camera lui va deveni locul sau preferat, colorat si plin de personalitate!




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *